Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 1. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Jean-Philippe Mendy Švica Ezekiel Henty Andraž Šporar Basel

Petek, 20. 1. 2017, 11.50

6 let, 7 mesecev

Rekorderja 1. SNL se nista srečala

Šporar letos najboljši strelec Basla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Andraž Šporar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dogajanje v lanski zimi sta v 1. SNL zaznamovala rekordna prestopa. Olimpija je najprej prodala Andraža Šporarja Baslu, nato pa še Ezekiela Hentyja moskovski Lokomotivi. Nekdanja zmaja pri novih delodajalcih (še) nista pokazala tistega, kar ju je krasilo pri Olimpiji. Več razlogov za zadovoljstvo ima Ljubljančan, ki je v četrtek pogrešal nekdanjega soigralca.

Ko je slovenski prvak Olimpija lansko zimo prodal Andraža Šporarja (Basel) in Ezekiela Hentyja (Lokomotiv), je sklenil donosen posel, vreden več kot osem milijonov evrov. Ljubljančani so čez noč ostali brez dveh dobrih napadalcev, kar pa jih ni oviralo pri tem, da se po koncu sezone (2015/16) ne bi razveselili zgodovinskega naslova prvaka. Prvega, odkar v 1. SNL nastopa Olimpija v novi klubski preobleki.

Zmagoviti zadetek Andraža Šporarja na tekmi z Lokomotivo:

Napadalca zaradi različnih razlogov pri novih delodajalcih nista pokazala tistega, kar ju je krasilo pri zmajih. Šporar še vztraja pri Baslu, kjer se dokazuje trenerju in trka na vrata udarne enajsterice. Konkurenca za mesto v konici napada je pri serijskem švicarskem prvaku ogromna. Za zdaj sta v prednosti Afričan Seydou Doumbia (Slonokoščena obala) in izkušen Avstrijec Marc Janko, če gre dan soditi po jutru, pa bi lahko leto 2017 nekdanjemu napadalcu Olimpije v dresu švicarskega velikana prineslo več zadovoljstva.

Zadetek Šporarja proti Le Montu (pri 0:29):

Šporarja so lani spremljale številne zdravstvene težave. Pri Baslu še čaka na prvi zadetek na uradnih tekmah. Debitiral je v ligi prvakov, prvič je oblekel tudi dres slovenske članske izbrane vrste, strelskega prvenca v švicarskem prvenstvu pa še ni dočakal. Uvodni del zimskih priprav je nakazal, da se njegov strelski instinkt prebuja.

Trije odigrani polčasi, dva zadetka

Basel je odigral tri prijateljske tekme, Šporar pa je edini, ki je dosegel vsaj dva zadetka. Na vseh treh tekmah (proti Le Montu, St. Pauliju in moskovski Lokomotivi) je odigral le en polčas. Na seznam strelcev se je vpisal proti nižjeligašu Le Montu (2:1), v četrtek pa opozoril nase v Marbelli, kjer je Basel v prijateljski tekmi premagal ruskega prvoligaša Lokomotivo z 2:1. Šporar je v Španiji dosegel zmagoviti zadetek v 85. minuti. Odigral je drugi polčas, v igro pa vstopil namesto Janka, strelca prvega gola na tekmi.

Na tekmi je pri tekmecu pogrešal nigerijskega prijatelja Hentyja, s katerim je odlično sodeloval pri Olimpiji. Moskovski klub, ki je v Rusiji prezimil na zanj skromnem desetem mestu, ni zadovoljen s predstavami 23-letnega Nigerijca.

Odločil se je, da Hentyja, rekorderja 1. SNL (najvišji prestop v zgodovini slovenskega prvenstva), posodi klubu iz ZAE. V bogati arabski deželi mu bo pri Baniyasu, ki se mu obeta krčevit boj za obstanek, delal družbo nekdanji večni tekmec v 1. SNL, Francoz Jean-Philippe Mendy.

Nekdanji napadalec Maribora se je lani preselil na Kitajsko in napolnil blagajno vijolic, ki so postale bogatejše za dva milijona evrov. Francoz s koreninami iz Senegala v klubu Shijiazhuang Ever Bright ni blestel. V trinajstih nastopih je dosegel le en zadetek. Zdaj bo skušal strelsko formo, s katero si je prislužil naziv najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije (v sezoni 2015/16 je dosegel 17 zadetkov, tako kot Šporar in Rok Kronaveter), ujeti na Bližnjem vzhodu.  

Ne spreglejte