Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
23.04

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

Athletic Bilbao Girona Jan Oblak Jan Oblak Real Madrid Atletico Madrid Barcelona La Liga špansko prvenstvo

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 23.04

4 mesece, 1 teden

Špansko prvenstvo, 16. krog

Girona ostaja hit španskega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Girona | Vodilna Girona je v ponedeljek gostila Alaves in slavila s 3:0 . | Foto Guliverimage

Vodilna Girona je v ponedeljek gostila Alaves in slavila s 3:0 .

Foto: Guliverimage

Nogometaši madridskega Reala so v 17. krogu španskega prvenstva doma s 4:1 premagali Villarreal in le za en dan skočili na vrh lestvice. Vodilna Girona je v ponedeljek gostila Alaves, slavila s 3:0 in se povzpela na prvo mesto. Na derbiju kroga je Athletic Bilbao v soboto z 2:0 premagal Atletico Madrid Jana Oblaka. Barcelona je remizirala v Valencii (1:1), Getafe pa je s 3:0 premagal Sevillo. 

Girona Barcelona
Sportal Čudež, o katerem govori ves svet

Nogometaši Girone so vodilna ekipa španskega prvenstva tudi po sedemnajstem krogu. Potem ko so prejšnji teden v gosteh premagali Barcelono so danes na domačem stadionu Montilivi ugnali Alaves s 3:0.

Nogometni malček iz mesta na severu Katalonije s približno 100.000 prebivalci ima 44 točk (14-2-1) oziroma dve več od Real Madrida in devet več od Barcelone.

Proti trinajstouvrščenemu Alavesu je glavni del naloge opravila že v prvem polčasu. Artem Dovbik je zadel v 23. minuti, na 2:0 pa je v 42. povišal Portu. V nadaljevanju je bil Dovbik natančen še z bele točke (59.).

Real Madrid | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Real boljši od Villarreala

Real Madrid je v nedeljo s 4:1 premagal Villarreal. Beli baletniki imajo sicer veliko težav zaradi številnih poškodovanih igralcev, med tednom so v Berlinu s 3:2 ugnali Union, danes pa se po zmagi nad rumeno podmornico najmanj do ponedeljka povzpeli na vrh lestvice, saj bo Girona, največja senzacija španskega prvenstva, gostila Alaves šele v ponedeljek. Katalonci so v izjemni formi, v tej sezoni so od možnih 48 osvojili kar 41 točk.

Real Madridu je bil pri prvih dveh zadetkih v pomoč Var. Ob uvodnem Juda Bellinghama so tako glavni sodnik tekme kot njegovi pomočniki v sobi z video tehnologijo spregledali očiten prekršek Angleža, pri drugem Rodriga pa je stranski sodnik najprej pokazal prepovedan položaj, nato pa je po odločitvi Vara zadetek obveljal.

V nadaljevanju sta zmago domačih potrdila Brahim Diaz in Luka Modrić, častni zadetek gostov za 2:1 pa je dosegel Jose Luis Morales.

Zmago Real Madrida je skazila poškodba kolena branilca Davida Alabe, ki je z bolečino na obrazu igrišče zapustil v prvem polčasu.

Prav tako v prvem polčasu se je po prekršku Lucasa Vazqueza poškodoval igralec Villarreala Alex Baena.

Oblak preprečil še višji poraz in opozoril

Jan Oblak je s soigralci Atletica izgubil z Bilbaom. | Foto: Guliverimage Jan Oblak je s soigralci Atletica izgubil z Bilbaom. Foto: Guliverimage Slovenski čuvaj mreže Jan Oblak je moral v soboto dvakrat po žogo v svojo mrežo – zadela sta Gorka Guruzeta v 51. minuti in Nico Williams v 64., ob tem je obranil še vsaj pet zelo nevarnih poskusov domačih, ki so imeli vseh 90 minut niti igre v svojih rokah ter so tako v velikem slogu končali enoletno praznovanje 125. obletnice obstoja kluba.

Škofjeločan je po tekmi za španske medije povedal: "Igrali smo slabo, morda zaradi utrujenosti po sredini tekmi lige prvakov. Na svojem igrišču imamo povsem drugačen obraz kot na gostovanjih. Tako ne moremo osvojiti naslovov ali se potegovati za najvišja mesta."

Atletico Madrid, ki doma ni izgubil tekme že skoraj eno leto, je doživel tretji zaporedni neuspeh v gosteh po Barceloni in Las Palmasu. Zdaj ima 34 točk oziroma dve več kot Athletic Bilbao.

Barceloni ni uspelo zmagati

Barceloni na Mestalli pri Valencii ni uspelo prekiniti rezultatske krize. V zadnjem nastopu v la ligi je doživela boleč domač poraz z Girono (2:4), nato so Xavijevi varovanci ostali brez točk še v ligi prvakov proti belgijskemu prvaku Royal Antwerp (2:3), zdaj pa je Blaugrana ostala še brez želene zmage pri netopirjih, s katerimi je remizirala (1:1).

Barcelona je iz Valencie odpeljala točko. | Foto: Guliverimage Barcelona je iz Valencie odpeljala točko. Foto: Guliverimage

Barcelono je v vodstvo popeljal Joao Felix v 55. minuti, za Valencio pa je v polno zadel Hugo Guillamon (70.). Barcelona ima 35 točk in je tretja, Valencia pa se je utrdila na sredini razpredelnice. 

Dogajanje na španskih nogometnih zelenicah se je začelo v petek zvečer v Pamploni, kjer je Osasuna ugnala Rayo Vallecano z 1:0, zadetek pa dosegla v peti minuti sodnikovega podaljška. 

Špansko prvenstvo, 17. krog:

Petek, 15. december:

Sobota, 16. december:

Nedelja, 17. december:

Ponedeljek, 18. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

13 – Bellingham (Real Madrid)
10 - Mayoral (Getafe)
9 – Griezmann (Atletico), 
8 –  Dovbik (Girona), Lewandowski (Barcelona), Morata (Atletico), Moreno (Villarreal), I. Williams (Athletic), Budimir (Osasuna), Guruzeta (Athletic),
–  Duro (Valencia), Oyarzabal (Real Sociedad), Rodrygo (Real Madrid)
...

Ne spreglejte