Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2020,
17.21

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

liga narodov Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 17. 11. 2020, 17.21

3 leta, 5 mesecev

Pred obračunom z Grčijo v ligi narodov

Slovenski nogometaši za biti ali ne biti: Našli bomo rešitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

slovenska nogometna reprezentanca, trening, november 2020 | Matjaž Kek si želi, da bi Slovenija prišla do novih točk. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matjaž Kek si želi, da bi Slovenija prišla do novih točk.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 po slovenskem času v Atenah igrala zadnjo tekmo druge izvedbe lige narodov. Proti Grčiji bo iskala vsaj točko, ki bi ji priigrala prvo mesto v skupini 3 lige C in napredovanje v višji rang tekmovanja. To slovensko vrsto tako čaka prva tekma z več pritiska.

Slovenija ima po petih tekmah 13 točk, Grčija pa dve manj. Obe ekipi sta še neporaženi. Neporažena pa je tudi Grčija na dosedanjih šestih medsebojnih obračunih s Slovenijo (tri zmage, trije neodločeni izidi).

Da bo težak tekmec, je pokazala že septembra v Stožicah. Z izidom 0:0 so bili takrat lahko bolj zadovoljni Slovenci, saj so Grki prevladovali, imeli več nevarnih strelov, nekaj jih je izvrstno obranil Jan Oblak (ta je danes vadil, a njegov nastop še ni potrjen), ter imeli žogo v svoji posesti skoraj dve tretjini igre.

Toda jutri bosta na igrišču drugačni ekipi, grška, ki se je iz obrambne preoblikovala v napadalnejšo, in slovenska, ki si želi ustvariti prepoznaven obraz. Slednja bo v sredo na prvi resni preizkušnji, saj gre za ligo B in posredno tudi za dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022. Poraz bi najbrž vzel oboje.

Slovenci imajo po petih tekmah 13 točk. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci imajo po petih tekmah 13 točk. Foto: Grega Valančič/Sportida

Želja nove točke

"Pred nami je novi pravi izziv. Želimo si, da bi bila Slovenija takšna, kot si želimo, in da bi prišla do novih točk," je v Atenah na novinarski konferenci pred tekmo povedal Kek. Ta je dejal, da imajo sami kar nekaj težav, a danes so vadili vsi igralci, ki so v Grčiji, tudi Oblak in Benjamin Verbič, ki sta bila v nedeljo proti Kosovu zaradi zdravstvenih težav brez nastopa.

"Jutri se bomo odločili, kdo bo igral. Takšne tekme lahko igrajo le stoodstotno pripravljeni igralci. Z odgovornostjo, osredotočenostjo in dobro komunikacijo igralcev bomo zagotovo našli pravo rešitev," je dejal Kek.

Pravi, da ga matematika in dejstvo, kam bi jih zmaga (ali neodločen izid) pripeljala, ne zanimata kaj dosti. "Še vedno trdim, da je treba imeti zgrajeno reprezentanco, imeti koncept, sistem in to lahko pripelje do pravih rezultatov," je poudaril selektor.

Jan Oblak je danes treniral, a je njegov nastop še pod vprašajem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Oblak je danes treniral, a je njegov nastop še pod vprašajem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tako Grki kot Slovenci so od septembrske medsebojne tekme doživeli nekaj sprememb v igralskem kadru. "A njihov način igranja ostaja enak. Njihova želja je velika, ampak ne more biti večja od naše," je še dejal Kek in dodal: "To je mogoče prva tekma za to generacijo, ki nosi pritisk, odgovornost. Zelo bom vesel, če bomo opravili tudi ta test."

Brez gledalcev

Dejal je, da v slovenski igri še pogreša več udarnosti v zadnjih 20 minutah, a hkrati opozoril, da bo treba paziti na individualno kakovost Grkov in njihov zanos, ki pa bo vsaj malce manjši zaradi odsotnosti gledalcev. Tudi v Grčiji namreč veljajo strogi protikoronski ukrepi.

"Pričakujemo boljšo grško ekipo kot septembra, je močnejša kot takrat, ampak tudi mi imamo kakega igralca več. Z Grki se pretirano ne bomo ukvarjali. Imamo dovolj kakovosti, da bomo poskušali vsiliti našo igro. Zagotovo pa vsaj od začetka ne bomo igrali na neodločen izid," pa je povedal bočni branilec Jure Balkovec in dodal, da se bosta pomerili najboljši ekipi v skupini ter da zato pričakuje zelo dobro tekmo. "Upam, da se bomo mi na koncu veselili."

Tekmo na stadionu Jorgos Kamaras, ki sicer sprejme dobrih 14 tisoč ljudi, bodo sodili Španci Carlos del Cerro Grande, Juan Carlos Yuste in Roberto Alonso Fernandez.

Preberite še:

Grčija Slovenija
Sportal Bravo, Slovenija! Bravo, Oblak! Kekova četa v Atenah ubila več muh na en mah.
Slovenija 1999
Sportal Premraženi Slovenci kljub "svinjskemu" sojenju šokirali svet #video
Sportal Nogometaši že v Atenah, od koder prihajajo dobre novice
Sportal Josip Iličić odprl dušo in napovedal velike stvari
Ne spreglejte