Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 3. 2017,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Dare Vršič Milivoje Novakovič Matjaž Kek Srečko Katanec Severna Irska Wales škotska nogometna reprezentanca Anglija slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 23. 3. 2017, 11.24

6 let, 6 mesecev

Sedem gostovanj brez zmage na Otoku

Britancem se smeji, ko pomislijo na Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Škotska Slovenija navijači Bonifika | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca na srečanjih s predstavniki britanskega nogometa ni preveč uspešna. Premagala je le Severno Irsko, pa še to le doma, proti drugim pa še ni zmagala. To velja tudi za Škotsko, nedeljsko tekmico. Če jo bo premagala v Glasgowu, bo odpravila prekletstvo, ki se je drži že kar nekaj časa.

V športu se določeni rezultatski neuspehi ponavljajo tako pogosto, da se na krilih vraževernosti omenjajo besede urok, prekletstvo in celo kompleks. V zgodovini slovenske nogometne reprezentance jih je bilo kar nekaj. Mnogo urokov je bilo ozdravljenih, mnoge negativne tradicije so bile prekinjene, nekatere pa še vedno trajajo.

Slovenija na Otoku še ni zmagala

Priložnosti, da postanejo uroki le še lahkoten spomin na obdobje, ko ni šlo vse po načrtih, ne manjka. Tako bo tudi v nedeljo, ko bo Katančeva četa v kvalifikacijah za SP 2018 v Rusiji gostovala v Glasgowu.

Slovenija je leta 2009 prvič gostovala na kultnem Wembleyju v Londonu. | Foto: Reuters Slovenija je leta 2009 prvič gostovala na kultnem Wembleyju v Londonu. Foto: Reuters

Mudila se bo na območju Velike Britanije, kjer kraljuje otoški nogomet in zajema štiri ločene predstavnice. Nekdanjo svetovno prvakinjo Anglijo, lanskega evropskega polfinalista Wales, še eno udeleženko EP 2016 Severno Irsko in pa Škotsko. Nedeljsko tekmico slovenske reprezentance, s katero se bo pomerila na znamenitem Hampden Parku v Glasgowu.

Statistika ni naklonjena Katančevi odpravi

Se bo škotskim privržencem ponovno smejalo? | Foto: Vid Ponikvar Se bo škotskim privržencem ponovno smejalo? Foto: Vid Ponikvar Kateri urok bo skušala tokrat odpraviti slovenska enajsterica? Podala se bo v boj na zgodovinsko zmago, prvo na britanskih tleh, odkar je Slovenija postala samostojna država. Sedemkrat je že gostovala pri "Britancih", a se ni v domovino še nikoli vrnila s polnim izkupičkom.

Za zdaj gostujoče zmage na Otoku še ni dočakala, niti na kvalifikacijskih niti na prijateljskih srečanjih. V Angliji je gostovala dvakrat in dvakrat izgubila (1:2 in 1:3), na Severnem Irskem na treh gostovanjih sploh še ni dosegla zadetka (0:1, 0:0 in 0:1), v polno ni zadela niti v Walesu (0:0) in na Škotskem (0:0).

Statistika slovenskih nastopov v Veliki Britaniji ni naklonjena Katančevi četi. Gostovala je sedemkrat, štirikrat izgubila, trikrat pa remizirala, vselej z rezultatom 0:0.

Gostovanja Slovenije na območju Velike Britanije:
Tekma Rezultat Datum Tekmovanje
Škotska : Slovenija ? 26. marec 2017 kvalifikacije za SP 2018
Severna Irska : Slovenija 1:0 28. marec 2016 prijateljska tekma
Anglija : Slovenija 3:1 15. november 2014 kvalifikacije za EP 2016
Severna Irska : Slovenija 0:0 29. marec 2011 kvalifikacije za EP 2012
Anglija : Slovenija 2:1 5. september 2009 prijateljska tekma
Severna Irska : Slovenija 1:0 1. april 2009 kvalifikacije za SP 2010
Wales : Slovenija 0:0 17. avgust 2005 prijateljska tekma
Škotska : Slovenija 0:0 8. september 2004 kvalifikacije za SP 2006

Katanec na krilih Novakovića odpravil skandinavski urok

Odkar se je Katanec vrnil na selektorski stolček Slovenije, je že odpravil eno nogometno prekletstvo. Slovenija do srečanja z Norveško v Ljudskem vrtu ni nikoli premagala skandinavskega tekmeca, ki se je v preteklosti rad znašal nad slovenskimi nogometaši in jim pogosto paral živce. Zlasti Danska in Norveška. Nato pa so 11. oktobra 2013 nogometaši s podobo Triglava na prsih zmagali s 3:0, vse tri zadetke pa je prispeval Milivoje Novaković.

Milivoje Novaković, ki kandidira tudi za nedeljsko srečanje na Škotskem, je leta 2013 prekinil dolgoletni skandinavski urok. | Foto: Vid Ponikvar Milivoje Novaković, ki kandidira tudi za nedeljsko srečanje na Škotskem, je leta 2013 prekinil dolgoletni skandinavski urok. Foto: Vid Ponikvar


Vse o tekmi s Škotsko:


Kek je prekinil jugoslovansko prekletstvo

Veselje Dareta Vršiča v Ljudskem vrtu po zadetku proti Srbiji, ki je Sloveniji zagotovil zgodovinski dosežek. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Dareta Vršiča v Ljudskem vrtu po zadetku proti Srbiji, ki je Sloveniji zagotovil zgodovinski dosežek. Foto: Vid Ponikvar Leta 2011 je bil odpravljen tudi jugoslovanski urok. Vse do takrat Slovenija ni zmogla izkusiti slasti zmage na srečanju proti nekdanjim bratom iz rajnke Jugoslavije. Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija (tudi ZR Jugoslavija ter Srbija in Črna gora), Črna gora ali Makedonija, vseeno. Slovenija ni in ni zmagala.

Zgodbe o kompleksu, ki nagaja slovenskim nogometašem v dvoboju z državami, nastalimi na pogorišču Jugoslavije, so se kopičile. Vse do srečanja med Kekovo četo in Srbijo v Ljudskem vrtu, 19. med Slovenijo in "jugoslovanskim" tekmecem, ki ga je z izjemnim zadetkom po prostem strelu z razdalje dosegel Dare Vršič. Še en zdajšnji nogometaš Maribora, ki vodi v Prvi ligi Telekom Slovenije, je poskrbel za konec črnega niza slovenske reprezentance.

Se bo izšlo v osmo?
V nedeljo se obeta priložnost za nov podvig, težko pričakovano prvo gostujočo zmago na britanskih tleh. Če se bo Katančevim izbrancem posrečilo, bo to prineslo dodaten zagon ambicioznim načrtom, kako do zadnjega ostati v igri za nastop na velikem odru v Rusiji. Se bo izšlo v osmo? Če se ne bo, bo kmalu napočila nova priložnost. Slovenija bo jeseni gostovala na Wembleyju pri Angliji.
Ne spreglejte