Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 12. 2015,
16.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Berić

Sreda, 16. 12. 2015, 16.44

6 let, 7 mesecev

Robert Berić: od najlepših sanj do nočne more

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za Robertom Berićem je leto, v katerem je doživel marsikaj. Od najlepšega do najslabšega, a pomembno je predvsem, da se je dokončno dokazal.

V prvi polovici leta je blestel v Avstriji. Kot član Rapida je mreže nasprotnikov tresel kot za stavo. Zabil je 11 prvenstvenih golov (dodal je tri podaje) na 16 nastopih v drugi polovici prejšnje sezone in jo končal na drugem mestu lestvice najboljših strelcev avstrijske bundeslige. Kot drugi so sezono končali tudi Dunajčani. Od pokala so se poslovili v četrtfinalu, v tem tekmovanju je Robert Berić zaigral enkrat, a se ni vpisal med strelce.

Odlične igre je prikazoval tudi na začetku sezone 2015/16. V zeleno-belem dresu je na petih prvenstvenih tekmah zadel trikrat in prispeval dve podaji. Košarkarska je bila njegova statistika tudi v Evropi, kjer bi se Rapid skorajda uvrstil v ligo prvakov. Na odločilni povratni tekmi proti Šahtarju Donecku je veliko priložnost za velik uspeh zapravil tudi Krčan, a mu tega nihče ni zameril. Njegova gola in dve podaji na tekmah pred tem so poskrbeli, da so ga navijači oboževali. Ne le oni, vedno več je bilo tudi oglednikov bogatejših klubov, ki so ga debelo podčrtali v svojih beležnicah, zato je bilo jasno, da bo odšel drugam.

To se je zadnji dan poletnega prestopnega roka tudi zgodilo. V svoje vrste ga je zvabil francoski prvoligaš Saint-Etienne. Zanj je odštel 5,5 milijona evrov in ga pripeljal kot veliko okrepitev. Prav tak status je 25-letni napadalec tudi dobil, ko je prišel v vrste tega velikana francoskega nogometa. Mesto v začetni enajsterici je bilo samoumevno, zaupanje je hitro upravičil. V prvenstvu je na devetih nastopih zabil tri gole in prispeval dve podaji. V Evropi, Saint-Etienne nastopa v evropski ligi, v kateri se je prebil do šestnajstine finala, je bil še bolj učinkovit. Na štirih tekmah je dvakrat zadel in dvakrat podal.

Vse je bilo sanjsko do 8. novembra, ko se je le dan pred začetkom reprezentančne akcije za tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Ukrajini hudo poškodoval. Doletela ga je poškodba kolena, s katerim je v preteklosti že imel težave, in sezone je zanj praktično že konec. Vrnil naj bi se šele maja prihodnje leto, a kljub temu bo lahko s ponosom ugotovil, da je leta 2015 naredil ogromen korak naprej.

Prvenec za pomembno zmago

Vse pomembnejšo vlogo ima tudi v reprezentanci. Marsikdo bi ga rad videl v začetni enajsterici, a selektor Srečko Katanec prednost daje veliko izkušenejšemu Milivoju Novakoviću. Zaradi hude poškodbe je seveda izpustil zadnji dve tekmi leta, a pred tem igral na štirih; na eni prijateljski in na treh kvalifikacijah. Trikrat je bil v začetni postavi, enkrat je na igrišče vstopil s klopi. Najbolj se je izkazal na septembrski kvalifikacijski tekmi v Mariboru, ko je zadel za zmago nad Estonijo z 1:0. To je za zdaj tudi edini njegov reprezentančni zadetek.

Ne spreglejte