Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 12. 2011,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bojan Prašnikar Milenko Ačimović

Torek, 13. 12. 2011, 16.03

8 let

Prašnikar: Olimpiji manjka še marsikaj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V prvem obdobju na klopi Olimpije je osvajal lovorike, v drugem so jo od njih delili le milimetri, kako pa se bo izkazal v tretje? Spomladanske izzive bo napadal s tretjega mesta.

Na Ljubljano ga vežejo zelo lepi spomini. Ne samo iz študentskih časov, pač pa tudi iz športnih. ''Se še spominjam, ko sem leta 1976 prvič stopil v pisarno Olimpije. Takrat je bila še na Cankarjevi ulici,'' je začel pogovor s predstavniki sedme sile in se z besedami hitro preselil v leto 2011, ki je klubskemu vodstvu Olimpije prineslo manj od pričakovanj. Kako razmišlja novi trener o prvih korakih in številnih drugih stvareh?

Kaj sploh pomeni napadalen nogomet? Ali to pomeni, da šest igralcev postaviš na vrh, pa si malce podajajo? In je to že napadalno? Včasih ne morem verjeti, ko poslušam razmišljanja, da sem igral 'bunker'. Po drugi strani pa sem vodil ekipe, ki so bile - vse razen Cottbusa - napadalno usmerjene. Dosegale so največ zadetkov, od Olimpije do Maribora. Ostala je ena tekma, ki res boli. Povratna tekma s Hrvaško za Bežigradom (dodatne kvalifikacije za EP 2004, op. p.), na kateri ni bilo nobenih razmišljanj o 'bunkerju', a je tako izpadlo, ker nismo bili sposobni narediti nekaj več. Danes vlada moderen nogomet. Poglejte ponedeljkovo tekmo med Chelseajem in Man Cityjem. Kdo je zmagal? Chelsea, čeprav je bil 30 metrov od gola.

Ogledal sem si zadnjo tekmo z Gorico. Pa ne zato, ker bi vedel, da bom trener, ampak kot ljubitelj nogometa. Takšna slika marsikaj pokaže in potrjuje neka razmišljanja. Opazil sem, da za projekt močne Olimpije manjka marsikaj. Olimpija je ogromno odvisna od Vršiča. Če njemu prepolovimo zadetke, lahko hitro izračunamo, kaj bi bilo brez njega. V fazi napada manjkajo stvari, nekaj pozitivnih je v zadnji vrsti, v igri preko polovice pa zopet manjka nekaj stvari. Nekaj kvalitete, v danem trenutku pa tudi kvantitete. O določenih imenih še ne želim govoriti. Iskali bomo najboljše rešitve, bodo pa želje vezane na finančne osnove. Je pa cilj, da vsak, ki pride v Olimpijo, predstavlja dodano vrednost. Kvantiteta je premalo.

Maribor je veliko, ponavljam veliko spredaj. Obstaja športna logika, obstaja nogometna logika in pa realnost. V njej so možni skoki navzgor in padci navdzol. Olimpija je 15 točk za Mariborom, ki je v veliki prednosti. Smo v položaju, ko nisi odvisen od tega, koliko tekem boš ti zmagal, ampak koliko jih bo konkurent izgubil. Spomladi bo odigranih 15 krogov. Težko je razmišljati, da bi Maribor izgubil tolikokrat, da bi ga lahko ujeli. Je pa nogomet zanimiva zadeva. Spomladi bodo zanimive tekme, tako v Stožicah kot v Sloveniji, mi pa bomo spomladanski del izkoristili za ustvarjanje temeljev, kako biti v naslednjem letu veliko boljši kot sedaj. Olimpija je na tretjem mestu. Bo borba za čim boljše rezultate, mi pa moramo pripraviti ekipo na še bolj zahtevne naloge.

Sem v določeni starosti in ne mislim nekaj delati 'brez zveze'. Vidim nek smisel, zaradi tega sem prišel v razgovor z Milenkom, ki ga cenim kot bivšega igralca, na drugi strani pa tudi vidim njegovo razmišljanje in vizijo. Padla je odlčitev, da gremo skupaj na zastavljeno pot. Je pa dejstvo, da ne bo enostavno.

Razmišljam, kako dvigniti klub v vseh pogledih na višjo raven. Ne samo na igrišču, ampak tudi organizacijsko. Glede opreme, pa tudi tega, kje mu je dom. Moramo dobiti to, kar smo imeli v preteklosti, ko je imela Olimpija svoj dom in dušo. V Sloveniji imamo en klub, ki je izjemno dobro organiziran. Tako, kot se je včasih Maribor učil od Olimpije, je zdaj čas na nas, da pridemo bližje Mariboru in biti najmanj enakovredni z njim. Moramo pa dobro razmisliti vsako stvar in to, kakšne poteze bomo vlekli, saj klub ni finančno neomejen. Ima svoje probleme, tudi organizacijske, ima pa tudi nekaj, kar je prej pogrešala. Zdaj ima pravi štadion, nima pa kaj drugega. Do začetka priprav imam še skoraj mesec dni časa. V tem času bodo potekale zelo intenzivne priprave.

To je idealna možnost. Za malo denarja daš v ekipo zelo mlade igralce in si prvi. Vse krasno, a taka zgodba gre 'težko skozi'. Če pogledamo Manchester United ... Mlada ekipa je bila nekaj tekem dobra, potem pa je naletela na mino. To je značilno za mlade igralce. Težko je ekipo uravnotežiti skupaj. Tisti, ki je v tem uspešen, je na koncu boljši. Ustvarjati moraš najprej zase, šele potem pa za druge. V Sloveniji so vsi klubi obremenjeni s tem, kako bi radi zaslužili, ker se na ta način tudi preživljajo. Je pa zelo pomembna tudi nogometna logika, ki je ne smeš izključiti. V igri potrebuješ nosilce, izkušenejše igralce, od katerih se mladi učijo. Treba je ustvariti pravo 'mešanico', v kateri mlajši hitreje napredujejo.

Ne spreglejte