Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
17.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stave afera

Petek, 20. 9. 2013, 17.29

5 let, 1 mesec

Podkupovalna afera: "V časopisu imaš 30.000"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na sodišču v Zagrebu se je s poslušanjem prisluhov nadaljevalo sojenje v podkupovalni aferi, ki je dodobra pretresla hrvaški nogomet ter oplazila tudi Slovenijo.

Hrvaško tožilstvo z nazornimi posnetki dokazuje, kako je tedanji podpredsednik Hrvaške nogometne zveze prejel obljubo za podkupnino za "pošteno sojenje." Preiskovalci hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so zbrali trdne dokaze, da je ob koncu leta 2011 tedanji podpredsednik krovne hrvaške nogometne organizacije Željko Širić prejel podkupnino v višini 30.000 evrov za obljubo "poštenega sojenja", obljubljeno "nagrado" oziroma provizijo pa je obljubil in nato izplačal takratni predsednik splitskega prvoligaša Hajduka Hrvoje Maleš, ki je sicer delal pod krinko kot tajni policijski sodelavec.

"Čuj, jaz sem ti to zavil v časopis. Dal ti bom Sportske novosti. V časopisu imaš 30.000," je kronski dokaz tožilstva, ki so ga poslušali na sodišču in po katerem Maleš obljublja podkupnino Širiću med njunim srečanjem v enem od zagrebških hotelov. Na srečanju je bil navzoč Stjepan Djedović, ki naj bi deloval kot kurir med Malešem in Širićem. Iz posnetkov je možno ugotoviti način izročitve denarja, ko sta se akterja podkupovanja dogovorila, da bo Maleš denar zavit v časopis položil v Djedovićev avtomobil. Širića so kmalu zatem aretirali ob primopredaji, obtožen pa je bil tudi Djedović, ki mu zaradi slabega zdravstvenega stanja sodijo ločeno.

Ob drugemu možu Hrvaške nogometne zveze se je na klopi za obtožence znašel še nekdanji sekretar nogometnega kluba iz Karlovca Neven Šprajcer, ki je bil nekaj časa sekretar Združenja prvoligašev. Tudi njega obtožnica bremeni podkupovanja Širića, ki je v zameno za "nagrado" 15.000 evrov na sezono obljubljal "pošteno sojenje".

Gre le za vrh ledene gore tako imenovane podkupovalne afere Ofsajd, ko je padel sum v pravilnost izidov kar 12 prvenstvenih tekem. Na sodišču so tako že bile izrečene obsodilne obsodbe 15 nogometašem in funkcionarjem klubov Croatia Sesvete, Varteksa in Međimurja. Šest obtoženih pa je predhodno sklenilo dogovor s preiskovalci Uskoka, vključno s tremi organizatorji krojenja izidov nogometnih tekem, in sicer nekdanjim trenerjem mladinske ekipe v zagrebškem Dinamu Vinkom Šako ter slovenskima državljanoma Dinom Laličem in Admirjem Šuljičem.

Ne spreglejte