Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 11. 2014,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

San Marino Ferski otoki Liechtenstein Estonija

Nedelja, 16. 11. 2014, 15.08

8 let

Palčki podivjali in pomagali Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometna reprezentanca San Marina je že dolgo najbolj zaželen evropski tekmec. Po letu 2004 in edini zmagi v svoji zgodovini je nanizala kar 61 zaporednih porazov. Vse do tekme z Estonijo ...

Na evropskem zemljevidu se dogaja nekaj nenavadnega. Palčki so podivjali in začeli osvajati točke na dvobojih, na katerih so označeni za popolne avtsajderje. Začelo se je z odmevno petkovo zmago Ferskih otokov v Grčiji, ta je priznanega italijanskega strokovnjaka Claudia Ranierija, ki je poleti prevzel udeleženko letošnjega svetovnega prvenstva, že oddaljila od selektorskega stolčka.

Nadaljevalo se je s presenetljivo zmago Liechtensteina na gostovanju pri Moldaviji, slovenskih ljubiteljev nogometa pa se je najbolj dotaknil remi med San Marinom in Estonijo. Pričakovano, saj je bil to dvoboj v kvalifikacijski skupini E, v kateri nastopa tudi Slovenija.

Takrat ko je Katančeva zasedba izgubila na Wembleyju (1:3) in za vodilno Anglijo zaostala šest točk, se je v slačilnici San Marina začelo ogromno slavje. Reprezentanca, ki jo imajo vsi za topovsko hrano, najbolj pa se je razveselijo napadalci, saj si lahko pridno polnijo statistiko z zadetki, je pokazala zobe Estoniji. Obramba San Marina je opravila delo z odliko, gostje, ki so v uvodnem kvalifikacijskem nastopu premagali Slovenijo, pa niso našli načina, kako prebiti njen zid.

Dvoboj se je končal z 0:0, San Marino je osvojil zgodovinsko točko. Svojo prvo na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo. Pred tem je le še dvakrat remiziral, doma s Turčijo (1993) in v gosteh pri Latviji (2001), takrat pa se je tekmovalo za nastop na svetovnem prvenstvu. Na vseh preostalih kvalifikacijskih srečanjih je San Marino ostal prikrajšan za veselje.

Estonski selektor prevzel odgovornost za sramoten rezultat

Do dvoboja z Estonijo je nanizal kar 61 porazov, dvakrat ga je zlahka ugnala tudi Slovenija. V kvalifikacijah za SP 2010 je bila Kekova četa, ki se je ogrevala za južnoafriške izzive, boljša s 5:0 in 3:0. Podobno razmerje moči bi pričakovali tudi prihodnje leto, ko se bodo z nogometnimi palčki dvakrat pomerili Katančevi izbranci, a bo po sobotnem rezultatu proti vse prej kot naivni Estoniji marsikdo o San Marinu razmišljal drugače.

''Storili smo preveč tehničnih napak, igralci se niso dovolj odpočili od tekme z Norveško. Bili smo preveč obremenjeni s tekmo in nismo odigrali, tako kot znamo,'' je po neprijetni zaušnici dejal Šved Magnus Pehrsson, ki vodi estonsko izbrano vrsto. Prevzel je odgovornost za slab rezultat, ki so se ga razveselili v slovenskem taboru, saj je Estonija ena izmed tekmic v boju za tretje mesto (če bo obveljalo pri Katančevih napovedih, da se bosta za vrh spopadli Anglija in Švica) ter mesto v dodatnih kvalifikacijah.

Estonija je tako po zgodovinski zmagi na prijateljskem srečanju na Norveškem le tri dni pozneje razočarala navijače in v San Marinu osvojila le točko. Vsaka izgubljena točka neposrednih tekmecev v skupini E pa je seveda dobra novica tudi za Slovenijo.

San Marino ni dosegel zadetka niti v četrto

San Marino je od leta 2004, ko je v prijateljskem dvoboju ugnala Liechtenstein, izgubil kar 61 zaporednih tekem. Vseeno so verjeli, da bodo nekomu prekrižali načrte. Zakon velikih številk jo je zagodel ravno Estoncem. Če so v uvodni tekmi s pomočjo sreče premagali Slovenijo, jim je zdaj boginja Fortune obrnila hrbet, v zgodovino pa so se vpisali kot prva izbrana vrsta, ki v kvalifiikacijah za evropsko prvenstvo ni ugnala San Marina.

Na Estonijo se lepijo takšni in drugačni rekordi. Pred leti je postala prva, ki se je pomerila z vsemi članicami Uefe (takrat se družini še ni pridružil Gibraltar), zdaj se je bo rad spominjal palček, ki domuje v majhni deželi na Apeninskem polotoku. Premore le 30 tisoč prebivalcev, na zadnjih 15 tekmah je dosegel le en zadetek, prejel pa jih je kar 72. ''Na takšen rezultat sem čakal več kot deset let. V tem obdobju so me jezile priložnosti, ki jih nismo izkoristili,'' je poudaril najboljši strelec in kapetan San Marina Andy Selva. Odigral je 67 tekem in dosegel osem golov.

Podatek, da je drugi najboljši strelec reprezentance v polno zadel le dvakrat, veliko pove o tem, kako redko tresejo mrežo igralci San Marina. V teh kvalifikacijah še niso dosegli zadetka. Anglija jih je odpravila s 5:0, Švica s 4:0, Litva pa z 2:0.

Slovenija se bo s San Marinom prvič pomerila 27. marca 2015 ...

Ne spreglejte