Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
12.32

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Reinhard Grindel Mesut Özil

Četrtek, 26. 7. 2018, 12.32

5 let, 8 mesecev

kritike so ga prizadele

Prvi mož nemške nogometne zveze zavrača Özilove očitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Reinhard Grindel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi mož Nemške nogometne zveze (DFB) Reinhard Grindel je zavrnil očitke o rasizmu nekdanjega reprezentanta Mesuta Özila, je pa priznal, da so bile v postopku storjene napake. "Priznam, da so me osebne kritike prizadele. Še bolj pa mi je žal za kolege, prostovoljce in zaposlene v DFB, da so vpleteni v zgodbo, povezano z rasizmom," je dejal.

Predstava na svetovnem prvenstvu v Rusiji je mnogo stvari postavila pod vprašaj, je v izjavi, objavljeni na spletni strani DFB zapisal Grindel.

Kot je dodal, se sprašuje, kaj bi lahko v tem času storil bolje, je pa ostro zavrnil kakršnekoli očitke o rasizmu. "Takšne očitke odločno zavračam v svojem imenu in imenu zveze," je poudaril.

Mesut Özil
Sportal Özil zaradi "nespoštovanja in rasizma" nič več za Nemčijo

Özil je nemško izbrano vrsto zapustil v nedeljo, pri čemer je kot razlog med drugim navedel rasizem in diskriminacijo, ki sta sledila objavi njegove fotografije s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in še enim nemškim nogometašem turških korenin Ilkayjem Gündoganom.

Kritiziral medije, nemško zvezo, sponzorje ...

Devetindvajsetletni Özil je v pismu, s katerim se je (vsaj začasno) poslovil od reprezentančnega dresa, kritiziral medije, sponzorje, nemško nogometno zvezo in Grindla osebno. "V očeh Grindla in njegovih podpornikom sem Nemec, ko zmagujemo, ko izgubljamo pa sem imigrant," je zapisal nogometaš Arsenala.

Mesut Özil je pred dnevi dejal, da je zaradi rasizma končal reprezentančno pot. | Foto: Reuters Mesut Özil je pred dnevi dejal, da je zaradi rasizma končal reprezentančno pot. Foto: Reuters

Štiri dni pozneje je Grindel v pismu zapisal, da so vrednote DFB tudi njegove vrednote. "Raznolikost, solidarnost, boj proti diskriminaciji in integracija so vrednote in prepričanja, ki so blizu mojemu srcu," je zapisal.

Kot je še dejal prvi mož nemške nogometne zveze, je DFB upravičeno podvomila v primernost fotografije s turškim predsednikom Erdoganom, globoko pa obžaluje, da je bilo to zlorabljeno za rasistične izjave.

Preberite še:

Amine in Mesut
Trendi Özilu v bran stopila tudi njegova lepa zaročenka
Ne spreglejte