Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
8.05

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Montse Tome Luis Rubiales Španska nogometna reprezentanca Španija

Torek, 19. 9. 2023, 8.05

7 mesecev, 1 teden

Nov zaplet: Španke niso prekinile stavke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Aitana Bonmati | Aitana Bonmati je v imenu vseh igralk sporočila, da stavka ostaja. | Foto Guliverimage

Aitana Bonmati je v imenu vseh igralk sporočila, da stavka ostaja.

Foto: Guliverimage

Škandal s poljubljanjem, v katerega je vpleten predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je medtem odstopil, je španski nogomet po nedavnem svetovnem naslovu pahnil v kaos. Nova selektorica je za prvi dve tekmi lige narodov nominirala reprezentanco, a so igralke isti večer sporočile, da bodo nadaljevale mednarodno stavko.

Najbolj groteskno pri tem je, da je nekaj ur pred tem, ko so španske reprezentantke pod vodstvom najboljše nogometašice na svetu Alexie Putellas potrdile namero o stavki, nova selektorica Montse Tome novinarjem v Madridu zagotovila, da se je pogovorila z igralkami.

Te so nato potrdile namero, da se ne bodo udeležile tekem lige narodov proti Švedski in Švici, dokler se razmere v španskem ženskem nogometu ne bodo izboljšale.

Tomejeva je v ponedeljek v reprezentanco vpoklicala 15 zmagovalk nedavnega svetovnega prvenstva, od katerih je večina izjavila, da ne želijo igrati za svojo državo, dokler v zvezi RFEF ne bo nadaljnjih sprememb.

Rubiales je igralko Jennifer Hermoso poljubil na usta brez njenega dovoljenja po zmagi Španije na mundialu 20. avgusta v Sydneyju, kar je sprožilo veliko ogorčenja po vsem svetu.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je 46-letnika suspendirala za 90 dni in sprožila preiskavo. Rubiales je pod pritiskom igralk in javnosti pred kratkim odstopil s položaja predsednika RFEF, preiskavo proti njemu je odprlo tudi špansko pravosodje.

Nogometašicam pa to ni bilo dovolj. Kar 21 reprezentantk zmagovite ekipe s SP ter še 18 drugih vrhunskih igralk je med drugim zahtevalo odstavitev začasnega šefa RFEF Pedra Roche in drugih, ki so blizu Rubialesu. Da bi potrdile svoje zahteve, so igralke napovedale mednarodno stavko.

Jenni Hermoso | Foto: Reuters Jenni Hermoso Foto: Reuters

Stavka ostaja

Po imenovanju 15 igralk s SP in zagotovitvah nove selektorice so v Španiji domnevali, da so igralke stavko prekinile. A igralke so malo pred polnočjo sinoči prek najboljše igralke SP Aitane Bonmati objavile sporočilo, da stavka ostaja.

Hermosove ni bilo med vpoklicanimi reprezentantkami nove selektorice Tomejeve, ki je dejala, da je s tem skušala zaščititi igralko.

Po poročanju medijev je zveza RFEF stavkajočim v nedeljo ponudila kadrovske spremembe v organizaciji, a jim hkrati postavila tudi ultimat, ki se je iztekel opolnoči v noči z nedelje na ponedeljek.

V skladu s tem je španska zveza igralkam zagrozila z denarnimi kaznimi in večletno prepovedjo igranja, če ne bodo hotele igrati za la rojo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na nevpoklic v reprezentanco in domnevne grožnje RFEF se je prek družbenega omrežja X, nekdanjega Twitterja, odzvala tudi Hermosova. Špansko zvezo je obtožila, da želi "ustrahovati in groziti igralkam, zmagovalkam SP, tako, da jih je proti njihovi volji poklicala na dve tekmi lige narodov".

"Igralke so prepričane, da je to še ena strategija manipulacije. Želijo nas ustrahovati in nam grozijo s pravnimi posledicami in z gospodarskimi sankcijami," je v izjavi dejala Hermosova, ki trenutno igra za mehiški klub Pachuca.

Preberite še:

Jenni Hermoso
Sportal Zakaj je tokrat ni na seznamu?
Jennifer Hermoso, Luis Rubiales
Sportal Afera poljub po odstopu Rubialesa še ni zaključena
Ne spreglejte