Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
18.01

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Bernd Storck Dragan Stojković Slavoljub Muslin Georges Leekens kvalifikacije za SP 2018 Franco Foda selektor

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 18.01

6 let, 5 mesecev

Selektorske menjave

Madžari in Avstrijci imajo novega selektorja, v lovu za novim tudi Srbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Georges Leekens | Foto Reuters

Foto: Reuters

Madžarska nogometna zveza je za novega reprezentančnega selektorja imenovala 68-letnega Georgesa Leekensa. Belgijec je dvakrat vodil reprezentanco svoje domovine, na madžarski klopi pa bo zamenjal Nemca Bernda Stocka, ki je moral Madžarsko zapustiti, potem ko se ta ni uvrstila na svetovno prvenstvo v Rusiji. Avstrijce bo po novem vodil Nemec Franco Foda, novega stratega pa iščejo tudi Srbi. Bo za selektorsko taktirko poprijel Dragan Stojković Piksi?

Madžarska je v kvalifikacijski skupini B zasedla tretje mesto, prepričljivo boljši sta bili ekipi Portugalske in Švice. Leekens je doslej poleg belgijske že vodil tudi tunizijsko in alžirsko reprezentanco.

"Počaščen sem, ker bom vodil madžarsko reprezentanco. Uspeha ne morem jamčiti, obljubim lahko samo delo. Prepričan sem, da bom sestavil reprezentanco, ki se bo do zadnjega borila za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Če tega ne bi verjel, dela niti ne bi prevzel. Zaupam vase, imam veliko izkušenj, ki sem jih nabiral v sedmih različnih državah," je dejal Leekens, tudi nekdanji občasni belgijski reprezentant, katerega plača na Madžarskem bo po trditvi madžarske zveze odvisna od rezultatov. Kot trener je Leekens deloval tudi na Nizozemskem (Roda), Turčiji (Trabzonspor) in Saudski Arabiji (Al Hilal).

Foda bo vodil Avstrijce

Nemec Franco Foda je novi selektor avstrijske nogometne reprezentance. Foda, od leta 2014 tudi trener graškega Sturma, je delo prevzel od Švicarja Marcela Kollerja, ki reprezentance ni uspel popeljati na svetovno prvenstvo v Rusijo. Avstrijci so v kvalifikacijski skupini D zasedli četrto mesto, zaostali so za Srbijo, Irsko in Walesom.

Franco Foda bo poveljeval Avstrijcem. | Foto: Getty Images Franco Foda bo poveljeval Avstrijcem. Foto: Getty Images

Enainpedesetletni Foda, ki je imel kot igralec tudi dva nastopa za nemško reprezentanco, bo prvi Nemec na avstrijski klopi, na njo pa bo sedel že 14. novembra, ko se bodo Avstrijci v prijateljski tekmi na Dunaju pomerili z Urugvajem. Foda je podpisal dveletno pogodbo, če se bo Avstrija uvrstila na naslednje evropsko prvenstvo, jo bo avtomatično podaljšal.

"Skupščina je odločitev sprejela soglasno. Franco avstrijski nogomet dobro pozna, zato smo menili, da je odlična rešitev," je dejal predsednik avstrijske zveze Leo Windtner.

Foda, rojen v Mainzu, je v svoji karieri igral za Kaiserslatern, Arminio, Saarbrücken, Bayer Leverkusen, Stuttgart, Basel in Sturm, treniral pa poleg Sturma le še Kaiserslatern.

Muslin ni več selektor Srbije

Čeprav se je uvrstil na svetovno prvenstvo v Rusijo, Slavoljub Muslin ni več selektor srbske nogometne reprezentance. Nekdanji nogometaš Crvene zvezde in srbska zveza sta se razšla zaradi različnih pogledov na reprezentanco, selektor je moral po slabih predstavah na zadnjih kvalifikacijskih tekmah poslušati kritike na izbor reprezentantov.

Čeprav je Srbe popeljal na SP, je izgubil službo. | Foto: Reuters Čeprav je Srbe popeljal na SP, je izgubil službo. Foto: Reuters

"Razšli smo se, ker nimamo istih pogledov na to, kako naj bi bila ekipa videti na svetovnem prvenstvu," je za srbske medije dejal Muslin, ki naj bi sporazumno razdrl pogodbo. Muslinova največja napaka naj bi bila, ker v ekipo ni želel uvrstiti Sergeja Milinkovića, zveznega igralca Lazia, in vratarja Benfice Mileta Svilarja.

Začasno vlogo selektorja bo opravljal do zdaj Muslimov pomočnik Mladen Krstajić, mediji v Srbiji pa namigujejo, da zveza za novega selektorja želi legendarnega Dragana Stojkovića Piksija.

Srbija je v kvalifikacijski skupini F za nastop na svetovnem prvenstvu zasedla prvo mesto, na koncu je imela dve točki prednosti pred Irsko, za obema reprezentancama je zaostal Wales, udeleženec zadnjega evropskega prvenstva v Franciji.

Ne spreglejte