Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
19.40

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Borussia Dortmund Benjamin Šeško Benjamin Šeško Kevin Kampl RB Leipzig Bayer Leverkusen Bayern München nemško prvenstvo Bundesliga

Nedelja, 14. 1. 2024, 19.40

3 mesece, 1 teden

NEMŠKO PRVENSTVO, 17. KROG

Razočaranje za Šeška in Kampla, Bayer se ne ustavlja, spodrsljaj Stuttgarta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Benjamin Šeško RB Leipzig | Benjamin Šeško je igral do 68. minute. | Foto Reuters

Benjamin Šeško je igral do 68. minute.

Foto: Reuters

Po skoraj enomesečnem premoru se nadaljuje boj za naslov nemškega prvaka. Vodilni Bayer je z 1:0 slavil na gostovanju pri Augsburgu, praznih rok je ostal RB Leipzig s Kevinom Kamplom in Benjaminom Šeškom (oba sta tekmo odprla v prvi postavi), ki je moral z 0:1 priznati premoč Eintrachtu. Borussia Dortmund je v gosteh pri zadnjeuvrščenem Darmstadtu zanesljivo zmagala s 3:0. V nedeljo je Stuttgart izgubil pri Borussii Mönchengladbachu. Drugouvrščeni Bayern je v petek gostil Hoffenheim in zmagal s 3:0 ter se prvemu mestu približal na le točko zaostanka. V Münchnu je bilo čustveno, saj so tekmo posvetili nedavno preminuli legendi nemškega nogometa Franzu Beckenbauerju.

Rade Dragusin
Sportal Držal je besedo in zavrnil Bayern. Agent kar ni mogel verjeti.
Jadon Sancho
Sportal Sancho se vrača v Dortmund, legendarni Italijan pri Fenerbahčeju

Bayer je na svoji 17. tekmi sezone dosegel še 14. zmago. Ta je sicer proti Augsburgu dolgo trepetal, nato je v 94. minuti za zmago in nove tri točke zadel Exequiel Palacios. Bayer je imel na tem obračunu še izdatnejšo premoč, ki mu je pred tem ni uspelo izkoristiti.

Exequiel Palacios je v 94. minuti zadel za tri točke Bayerja. | Foto: Reuters Exequiel Palacios je v 94. minuti zadel za tri točke Bayerja. Foto: Reuters

Četrtič v sezoni, sicer prvič na domačini zelenici, so srečanje z ničlo končali nogometaši RB Leipziga, ki zdaj za vodilnim Bayerjem zaostajajo že 12 točk. Leipzižani so morali na domači zelenici z 0:1 priznati premoč Eintrachtu iz Frankfurta. Edini gol na tekmi je že v sedmi minuti dosegel Ansgar Knauff. Benjamin Šeško je za Leipzig igral do 68. minute, Kevin Kampl, ki je opravljal tudi vlogo kapetana, je igral celo tekmo.

Borussia Dortmund je v gosteh pri zadnjeuvrščenem Darmstadtu zasluženo zmagala s 3:0, Julian Brandt, Marco Reus in Youssoufa Moukoko so bili strelci, pri drugem golu pa je podal povratnik v rumeno-črno ekipo Jadon Sancho.

Bayern je zmagal z 2:0. | Foto: Guliverimage Bayern je zmagal z 2:0. Foto: Guliverimage V Münchnu je bilo čustveno

Za trinajsto zmago Bayerna v sezoni je v petek dvakrat v polno meril Jamal Musiala, ki mu je tako v 18. kot v 70. minuti asistiral Leroy Sane. Piko na i je v 91. minuti za zmago s 3:0 postavil Harry Kane. Anglež je s svojim 22. zadetkom v jesenskem delu sezone izenačil rekord Roberta Lewandowskega iz sezone 2020/21. Poleg tega je Hoffenheim ob porazu od 74. minute naprej zaradi prejetega drugega rumenega kartona ostal brez Grische Promela in tekmo končal z deseterico na zelenici, na koncu pa sedmič v sezoni ostal praznih rok.

V spomin na Beckenbauerja

Tekma s Hoffenheimom je bila po smrti klubske legende v nedeljo prva za bavarskega velikana. Igralci so nastopili v posebnih spominskih dresih z napisom Danke Franz (Hvala, Franz), nosili so žalne trakove, pred tekmo so se Beckenbauerja spomnili z minuto molka. Med ogrevanjem so vsi nogometaši Bayerna nosili drese s Kaiserjevo številko pet. Iz kluba so sporočili, da bodo vse te posebne drese in druge dele opreme ponudili na dobrodelni dražbi, izkupiček bo namenjen fundaciji Franza Beckenbauerja.

Bayern München | Foto: Reuters Foto: Reuters

Z minuto molka se začenjajo tudi preostale tekme tega kroga, prav tako igralci vseh klubov nosijo žalne trakove. A uvod v petkovo tekmo je bil le prvi del spominskega dogajanja ob smrti Beckenbauerja. Na stadionu Allianz Arena je v teh dneh ogromen napis Danke Franz, posebna slovesnost bo na največjem mestnem stadionu 19. januarja, na njej se bodo na enega največjih nemških nogometašev vseh časov spomnili njegovi prijatelji, soigralci, nemški športni in nogometni delavci ter navijači, ki bodo po pričakovanjih povsem zapolnili stadion s 75 tisoč sedeži.

Nemško prvenstvo, 17. krog:

Petek, 12. januar:

Sobota, 13. januar:

Nedelja, 14. januar:

Lestvica:

Najboljši strelci:

22 – Kane (Bayern)
17 – Guirassy (Stuttgart)
11 – Openda (Leipzig)
10 – Boniface (Bayer)
9 – Undav (Stuttgart), Wind (Wolfsburg)
8 – Demirović (Augsburg), Sane (Bayern)
7 – Ducksch (Werder Bremen), Grimaldo (Bayer Leverkusen), Marmoush (Eintracht), Plea (B. Mönchengladbach)
...
3 – Šeško (Leipzig) 

Ne spreglejte