Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
9.35

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Barcelona Gerard Pique

Natisni članek

Petek, 31. 5. 2024, 9.35

1 mesec, 3 tedne

Nekdanji simbol Barcelone Gerard Pique v preiskavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Gerard Pique | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Nekdanji igralec Barcelone, zdaj poslovnež Gerard Pique, ki je veljal za enega najbolj priljubljenih nogometašev katalonskega nogometnega velikana, se je znašel v preiskavi španskih pravosodnih oblasti. Kot poroča španska tiskovna agencija EFE, Piqueja preiskujejo zaradi pogodbe, na podlagi katere so španski superpokal preselili v Savdsko Arabijo.

Sodnica Delia Rodrigo je preiskavo razširila na 15 ljudi, med drugim tudi na Piqueja, ki naj bi za uspešno dogovorjeni posel prejel štiri milijone evrov letne provizije.

Iz sodnih dokumentov izhaja, da so v preiskavi tudi poslovnež Francisco Javier Martin Alcaide, znan kot Nene, njegova soproga in predsednik španske zveze (RFEF) Pedro Rocha, tudi osebni prijatelj Luisa Rubialesa, glavnega obtoženega.

Pod drobnogledom je tudi podjetje Gruconsa, ki je prenovilo seviljski stadion La Cartuja, ter nekateri vodilni možje tega podjetja in nekdanji pravni svetovalec španske nogometne zveze Tomas Gonzalez Cueto.

Na administracijo zdaj že nekdanjega predsednika španskega nogometa Luisa Rubialesa, ki je odstopil zaradi afere poljub, je padel sum korupcije, nezakonitega upravljanja in pranja denarja.

Ena od domnevno spornih pogodb se nanaša na dogovor s savdsko družbo Sela za organizacijo superpokala v Savdski Arabiji.

Pogodba, podpisana leta 2019 in podaljšana leta 2020, je vključevala "nadomestilo za uspeh" v korist "zastopnika tretje osebe", podjetja z imenom Kosmos, ki ga je zastopal Gerard Pique, ki je takrat še igral za Barcelono.

Kosmos naj bi deloval kot zastopnik savdske družbe, v pogodbi pa naj bi bila klavzula, po kateri je španska zveza skušala zagotoviti plačilo letne provizije v višini štiri milijone evrov v korist Kosmosa.

S tem dogovorom naj bi Pique po besedah sodnice zbral približno 40 milijonov evrov, piše EFE.

Preberite še:

Aleix Espargaro
Sportal Espargaro napovedal slovo in začel zmagovat
Jan Oblak
Sportal Polom Oblakovega Atletica, Norvežan dal Realu kar štiri zadetke
RK Celje Pivovarna Laško : Barcelona, liga prvakov, Domen Makuc
Sportal Domen Makuc se je vrnil po hudi poškodbi
Ne spreglejte