Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
16.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Saša Kolman slovenska ženska nogometna reprezentanca

Torek, 5. 3. 2024, 16.00

1 mesec, 3 tedne

Žreb kvalifikacij za žensko nogometno EP 2025

Nasprotnice za prvo mesto v skupini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
slovenska ženska nogometna reprezentanca | Foto www.alesfevzer.com

Foto: www.alesfevzer.com

Na sedežu Evropske nogometne zveze Uefa v Nyonu so opravili žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo nogometašic, ki bo leta 2025 v Švici. Slovenska ženska reprezentanca bo kvalifikacije začela v ligi C, v skupini C2 pa bodo poleg nje igrale še Latvija, Severna Makedonija in Moldavija.

"Na žreb nimamo vpliva. Dobili smo nasprotnice, na katere se želimo dobro pripraviti in iti v vsako tekmo, da zmagamo. Pričakujemo, da osvojimo prvo mesto v skupini. Vse, kar bi bilo manj, bi bil neuspeh," je po žrebu povedal selektor reprezentance Saša Kolman. Kvalifikacije se bodo začele aprila 2024, sestavljene pa so iz ligaške faze in finalnega turnirja play-off. Ligaško fazo igrajo v enakem formatu kot ligo narodov; z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi rezultatov prejšnje.

Kvalifikacije imajo dva cilja, ob uvrstitvi na EP biti še čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26. Na EP se neposredno uvrstita po dve ekipi iz štirih skupin v ligi A, poleg teh osmih bo na EP tudi gostiteljica Švica. Prvenstvo stare celine bo med 2. in 27. julijem, tekme bodo na osmih prizoriščih. Na turnirju bo igralo 16 reprezentanc v štirih predtekmovalnih skupinah.

O preostalih mestih bosta od oktobra do decembra 2024 odločala dva kroga končnice, v katerega se bodo uvrstile ekipe iz vseh treh lig. Štirje zmagovalci skupin v ligi B bodo napredovali v A, pet zmagovalcev skupin lige C pa v ligo B. Štiri četrtouvrščene ekipe lige A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige B bodo izpadli na nižjo raven.

Leta 2022 je evropski naslov osvojila Anglija, z osmimi naslovi evropskih prvakinj prednjači Nemčija. Slovenija na velikem tekmovanju z žensko člansko reprezentanco še ni igrala.

Ne spreglejte