Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 7. 2018,
9.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Janne Andersson Vladimir Petković Andreas Granqvist FIFA SP 2018

Torek, 3. 7. 2018, 9.05

5 let, 9 mesecev

Napoved pred tekmo osmine finala med Švedsko in Švico

Velika dilema za švedskega kapetana, ki bi lahko danes postal očka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Italija Švedska Andreas Granqvist | Foto Reuters

Foto: Reuters

V predzadnjem dvoboju osmine finala svetovnega prvenstva se bosta v St. Peterburgu pomerili Švedska in Švica. Glavni sodnik bo Slovenec Damir Skomina, Skandinavci pa bodo po dolgem času v izločilnem delu velikega tekmovanja nastopili brez Zlatana Ibrahimovića. Švedski kapetan Andreas Granqvist bi lahko danes postal očka, Švicarji pa bodo v obrambi pogrešali dva kaznovana branilca.

Švedska – Švica /16.00/

St. Peterburg, zmogljivost 64.468 sedišč, sodnik Damir Skomina (Slovenija)

Verjetni začetni postavi:
Švedska (4-4-2): Olsen; Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson; Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg; Berg, Toivonen.
Švica: (4-2-3-1): Sommer; Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez; Behrami,  Xhaka; Shaqiri, Džemali, Zuber; Drmić (Gavranović).

Švedska izbrana vrsta po letu 2016, ko se je od državnega dresa poslovil Zlatan Ibrahimović, beleži uspešne rezultate. Čeprav ji niso napovedali večjih uspehov, so v zahtevni kvalifikacijski skupini za SP 2018 prehiteli Nizozemsko, nato pa jo v play-offu zagodli Italiji.

Na SP 2018 so v skupinskem delu osvojili prvo mesto. Za primerjavo, branilci svetovnega naslova Nemci so bili zadnji! Švedi so brez Ibrahimovića postali hit evropskega nogometa, težko premagljiva enajsterica, ki jo loči le še ena zmaga od četrtfinala, prvega za Švedsko na svetovnem prvenstvu po letu 1994!

Osredotočen na tekmo, žena je zelo močna

Bi lahko Janne Andersson danes zaradi srečnega dogodka ostal brez kapetana? | Foto: Reuters Bi lahko Janne Andersson danes zaradi srečnega dogodka ostal brez kapetana? Foto: Reuters ''Ko smo izgubili enega izmed najboljših nogometašev na svetu, so lahko preostali stopili naprej in se dokazali,'' je pojasnil uspeh kapetan Andreas Granqvist, ki je na tem svetovnem prvenstvu dvakrat izvajal strel z bele točke in bil dvakrat uspešen.

''Ko je postal selektor Janne Andersson, smo postavili nove temelje. V zadnjih dveh letih smo se borili drug za drugega,'' je izpostavil kapetan Švedov, ki bi lahko na dan srečanja postal očka.

Njegova žena Sophie pričakuje drugega otroka. ''Trdno sem osredotočen na tekmo, moja žena pa je zelo močna,'' je dejal branilec ruskega prvoligaša Krasnodar v ponedeljek. Zdaj je v dilemi. Star je 33 let, to je verjetno njegovo zadnje svetovno prvenstvo. Bo ostal v švedskem taboru ali odpotoval v domovino, če bo njegova žena rodila ravno danes?

Mladi Švicar odpotoval domov takoj po tekmi s Kostariko

Anglež Fabian Delph, njegova žena bo rodila tretjič, je tako že odpotoval na Otok in zvečer ne bo kandidiral za tekmo proti Kolumbiji. Bo pa danes kandidiral za Švico mladi napadalec Breel Embolo, ki je prejšnji teden zapustil reprezentančni tabor takoj po tekmi skupinskega dela s Kostariko (2:2), nato pa bil prisoten pri rojstvu prvorojenca. Na tem prvenstvu se je zaradi veselega dogodka za nekaj dni od soigralcev poslovil tudi Danec Jonas Knudsen. Soigralci so mu plačali in omogočili poseben let z zasebnim letalom.

Švica je favorit, v njeni ekipi vlada prava kemija

Švica se danes poteguje za prvi nastop v četrtfinalu SP po letu 1954. | Foto: Reuters Švica se danes poteguje za prvi nastop v četrtfinalu SP po letu 1954. Foto: Reuters ''Če bomo hoteli premagati Švico, bomo morali pokazati največ, kar znamo. Absolutno največ,'' sporoča švedski selektor Andersson, ki zaradi kartonov ne bo mogel računati na Sebastiana Larssona. V zvezni vrsti ga bo zamenjal Gustav Svensson.

''Švica je favorit. Odličen nogomet igra že dolgo časa,'' je pred srečanjem primerjal moči kapetan Granqvist. Švica je na lestvici Fife uvrščena pred Švedsko. Zaseda visoko šesto mesto, Skandinavci pa so kar 18 mest nižje. Izbranci Vladimirja Petkovića, ki so bili v kvalifikacijah za SP 2014 in EP 2016 usodni za Slovenijo, so v zadnjih 25 tekmah občutili grenkobo poraza le enkrat. Proti Švedom bosta manjkala kaznovana branilca Fabian Schär in Stephan Lichtsteiner. Zamenjala naj bi ju Johan Djourou in Michael Lang, v konici napada pa bi lahko od prve minute dobil priložnost Josip Drmić ali pa nekdanji Kekov varovanec, zdaj pa napadalec zagrebškega Dinama Mario Gavranović.

Vladimir Petković bi se v primeru zmage v četrtfinalu pomeril z boljšim iz dvoboja med Anglijo in Kolumbijo. | Foto: Reuters Vladimir Petković bi se v primeru zmage v četrtfinalu pomeril z boljšim iz dvoboja med Anglijo in Kolumbijo. Foto: Reuters

''V ekipi smo združili različne kulture, talente, prepričanja. To nam je pomagalo pri tem, da igramo tako dobro nogomet. V ekipi je prava kemija. To je prava garancija za uspeh,'' je švicarski selektor, rojen v Sarajevu, predstavil eno izmed osrednjih kakovosti švicarske reprezentance, v kateri ne manjka nogometašev različnih korenin. Danes bo skušal Petković postati prvi švicarski selektor, ki je izbrano vrsto popeljal med najboljših osem na SP po letu 1954. 

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Švico, kvota Švedske je za malenkost višja. Več o kvotah ...

Ne spreglejte