Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 7. 2018,
12.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

1

Natisni članek

Kolinda Grabar-Kitarović FIFA SP 2018 hrvaška nogometna reprezentanca Danska

Nedelja, 1. 7. 2018, 12.20

5 let, 9 mesecev

Pred tekmo osmine finala SP med Hrvaško in Dansko

Evforija na Hrvaškem, predsednica že v kockastem dresu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

1

Luka Modrić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zvečer se bosta v dvoboju osmine finala svetovnega prvenstva v Rusiji pomerili Hrvaška in Danska. Slovenska soseda bo v Nižnem Novgorodu, kjer je pred kratkim prekrižala načrte Argentini, lovila četrto zaporedno zmago na svetovnem prvenstvu. Na drugi strani bodo Skandinavci, ki niso doživeli poraza že 17 tekem zapored!

Hrvaška - Danska /danes ob 20.00/

Nižni Novgorod, kapaciteta 43.319 sedišč, sodnik Nestor Pitana (Argentina)

Verjetni začetni postavi:
Hrvaška (4-3-3): Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić; Rakitić, Brozović, Modrić; Rebić, Mandžukić, Perišić.
Danska (4-2-3-1): Schmeichel; Dalsgaard, Kjaer, Zanka, Larsen; Christensen, Delaney; Poulsen, Eriksen, Sisto; Jorgensen.

Hrvaška bo v osmini finala svetovnega prvenstva zaigrala prvič po 20 letih. Ko je to storila leta 1998 v Franciji, je premagala Romunijo (1:0), nato pa osvojila senzacionalno tretje mesto. Hrvaški navijači so vedno bolj prepričani, da bi lahko generacija, ki ji v zvezni vrsti poveljujeta Luka Modrić in Ivan Rakitić, v Rusiji ponovila nepozaben podvig izbrancev Miroslava Blaževića.

Španija
Sportal Po Messiju in Ronaldu še slovo španskih zvezdnikov?

Na Hrvaškem vlada velika evforija, v Rusijo pa je prispela tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki bo stiskala pesti za hrvaške nogometaše v kockastem dresu na štadionu v Nižnem Novgorodu. Na objektu, na katerem so Hrvati pred kratkim ponižali Argentino.

Hrvaška je letos na ruskih tleh že vzela mero Nigeriji (2:0), Argentini (3:0) in Islandiji (2:1), po zadnji tekmi, na kateri je proti Otočanom spočila kar devet prvokategornikov, pa se bo v najmočnejši postavi namerila na Dansko, ki jo odlikujeta odlična obramba in nepredvidljivi mojster Christian Eriksen.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronalda po bolečem izpadu selijo v Italijo

Hrvaška ne sme hiteti

Hrvaška je šest od sedmih zadetkov na SP 2018 dosegla v drugem polčasu. | Foto: Reuters Hrvaška je šest od sedmih zadetkov na SP 2018 dosegla v drugem polčasu. Foto: Reuters Hrvaški strateg Zlatko Dalić v kratkem obdobju, ki ga je preživel na klopi ognjenih, še ni izgubil resnega dvoboja s tekmovalnim nabojem.

"Danska je disciplinirana ekipa, ki čvrsto stoji v svoji formaciji. Je veliko boljša od Islandije. Morali bomo zaigrati potrpežljivo. Ne smemo hiteti, niti biti nestrpni. To bo zahtevna tekma," opozarja hrvaški selektor, rojen v Livnu (BiH), ki se mu ponuja velika priložnost, da popelje ognjene med osem najboljših na svetu.

Hrvaški mediji poudarjajo, da bo Dalićeva Hrvaška zaigrala bolj napadalno, kot je izbrana vrsta na EP 2016 v dvoboju osmine finala proti Portugalski (0:1 po podaljšku). Takrat je Hrvaško vodil Ante Čačić in moral zato, ker ni želel preveč tvegati na srečanju, poslušati ostre kritike na svoj račun. Dalić je tik pred koncem kvalifikacij na vročem stolčku nasledil prav Čačića.

Diego Maradona 1994
Sportal Kako je Maradona spisal scenarij za "najbolj žalosten dan v zgodovini Argentine"

Danes bo na Hrvaškem dvoboj osmine finala SP 2018 na ulicah spremljalo na tisoče navijačev. Podobno bo tudi na Danskem. | Foto: Reuters Danes bo na Hrvaškem dvoboj osmine finala SP 2018 na ulicah spremljalo na tisoče navijačev. Podobno bo tudi na Danskem. Foto: Reuters

"Nisem dejal, da ne bodo napadali ali pa iskali zadetka. Moramo pa biti potrpežljivi, da ne bomo doživeli kakšnih črnih minut ali razpada sistema. Vsekakor ne bomo igrali na remi 0:0, saj ta tekma nima popravnega izpita," razmišlja Dalić, ponosen na veliko enotnost igralcev in dobro vzdušje v ekipi, v kateri že nekaj časa ni kaznovanega Nikole Kalinića.

To bo drugačna Danska

Christian Eriksen je proti Avstraliji dosegel prekrasen zadetek. | Foto: Reuters Christian Eriksen je proti Avstraliji dosegel prekrasen zadetek. Foto: Reuters Hrvaška je kar šest od sedmih zadetkov na SP 2018 dosegla v drugem polčasu. To je podatek, na katerega so pozorni tudi v taboru Dancev. Nazadnje so s Hrvaško na velikem tekmovanju igrali leta 1996 na EP v Angliji, kjer so doživeli visok poraz (0:3).

V njihovih vratih je stal Peter Schmeichel, danes pa bo skušal Hrvatom parati živce njegov sin Kasper Schmeichel, ki od vseh Hrvatov najbolj pozna Andreja Kramarića, s katerim sta si kratek čas delila slačilnico v Leicestru. Zdajšnji napadalec Hoffenheima bo zaradi velike konkurence v napadu čakal na priložnost na klopi za rezervne igralce.

Kylian Mbappe
Sportal Redek francoski dragulj, ki ga je včeraj spoznal ves svet

"Prepričan sem, da boste videli drugačno Dansko, kot ste jo spremljali na tem prvenstvu. Morali se bomo dobro braniti, a tudi bolj napadati. To bi bil lahko obračun med Modrićem in Eriksenom. To bi bilo nekaj izjemnega za občinstvo," pravi Norvežan Age Hareide, ki zelo spoštuje hrvaško reprezentanco, a vseeno napoveduje, da bodo Danci skušali napasti tekmeca in prevzeti nadzor v zvezni vrsti.

Danska je na zadnji tekmi skupinskega dela remizirala proti Franciji. | Foto: Reuters Danska je na zadnji tekmi skupinskega dela remizirala proti Franciji. Foto: Reuters

"Zdaj lahko uživamo, saj smo uresničili prvi cilj in se uvrstili v osmino finala. Moramo izkoristiti to priložnost," sporoča danski selektor, ki je v skupini B ostal neporažen tako proti Peruju (1:0), Avstraliji (1:1) kot močni Franciji (0:0).

Cristiano Ronaldo
Sportal Po Messiju s svetovnega prvenstva odfrčal še Ronaldo!

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo velikega favorita postavljajo Hrvaško, kvota Danske pa je tako velika, da se tistim, ki bi stavili nanjo, v primeru zmage gostiteljev SP 2018 obeta velik zaslužek. Več o kvotah ...

Ne spreglejte