Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
31. 7. 2012,
9.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gorica

Torek, 31. 7. 2012, 9.18

5 let, 2 meseca

Naj kdo reši novogoriški nogomet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav za nogomet na novogoriškem ni posluha, kar je jasno že nekaj časa, pri Gorici ne obupavajo. Dobri rezultati članske ekipe z začetka sezone so veter v jedra tistih, ki verjamejo v boljše čase.

Stanje v Novi Gorici je vse prej kot spodbudno, a kljub temu so nogometaši v novo sezono krenili odlično. Čeprav močno oslabljeni in z izjemno zahtevnim razporedom tekem, so po prvih treh prvenstvenih krogih na tretjem mestu s šestimi točkami. Premagali so Muro in odčitali lekcijo Olimpiji, izgubili so le v prvem krogu proti Mariboru, ki se bo tudi v tej sezoni najverjetneje sprehodil do naslova. ''Dobri rezultati na začetku nove sezone me niso preveč presenetili, saj imamo v ekipi veliko mladih, kakovostnih nogometašev, ki so le čakali na priložnost. Zdaj so jo dočakali in izkoristili. Ne bom rekel, da sem pričakoval, da bomo imeli šest točk, a zagotovo nisem šokiran. Ekipa ni slaba, Miran Srebrnič pa je odličen trener, ki bo v prihodnosti le še napredoval. Lahko rečem, da sem ponosen na naše fante in tudi strokovno vodstvo,'' je spodbuden štart v novo sezono komentiral predsednik Gorice Robert Vrtovec, katerega mnenje deli tudi športni direktor Uroš Dovžak. ''Nogometaši, ki nastopajo v prvi enajsterici, so v klubu že tri leta ali pa nekoliko manj. Zraven so bili že lani. Letos so izkušenejši in še boljši. Rezultati so manjše presenečenje, to je res, a sam v te fante stoodstotno verjamem. Hkrati bi se jim zahvalil za odnos, ki ga kljub težavam, ki jih imamo, kažejo na treningih in tekmah. Hvala jim! Prepričan sem, da lahko, če bodo zadeve v klubu urejene, naredijo še veliko,'' je povedal Dovžak in odprl veliko manj prijetno temo.

Da je v Novi Gorici stanje že nekaj časa alarmantno, je znano. Da se je kriza v zadnjih mesecih le še poglobila, prav tako. Ali se bo Novogoričanom uspelo dvigniti iz brezna, pa je veliko vprašanje. Novogoriški nogomet v zadnjem času zapuščajo skorajda vsi. Odhod dolgoletnega glavnega sponzorja Hita je bil nov velik, morda tudi usoden udarec. V klubu upajo v boljšo prihodnost, a stanje je vse prej kot obetavno. S prodajo nekaterih najboljših posameznikov so Novogoričani pristavili nekaj denarja v klubsko blagajno, še letos poleti ga bodo skušali na podoben način pridobiti še nekaj. Da bodo pokrili zaostale obveznosti v višini 200.000 evrov, ki vključujejo tudi za zdaj še neizplačane plače za zadnje tri mesece igralcem članske ekipe, in se preskrbeli za nadaljnjih nekaj mesecev. A to zagotovo ne bo dokončen izhod iz krize. Proračun za člansko ekipo je zmanjšan na minimum, zdaj znaša 500.000 evrov na sezono, kar je trikrat manj, kot je bil še pred nekaj leti. Sponzorjev in podpore mestne občine ni. Če je ne bo še naprej, je vprašanje, kaj se bo zgodilo. Če bi klub propadel, je jasno, da bi bil to velik šok, tudi za celoten slovenski nogomet. Gorica, ki se lahko pohvali s štirimi naslovi slovenskega prvaka, postregla pa je tudi z nekaj odmevnimi evropskimi nastopi, je eden izmed treh nosilcev slovenskega nogometa.

Si Nova Gorica zasluži prvoligaški nogomet?

Če bi se uresničil najbolj črn scenarij, bi se lahko vprašali, ali si Nova Gorica, ki je marsikje prepoznavna prav po nogometu, sploh zasluži resen nogometni oziroma tudi športni kolektiv. Prav takšna vprašanja si v zadnjem času vse pogosteje postavlja predsednik Gorice. ''Če Nova Gorica ne more priskrbeti pol milijona evrov letno za kolektiv, kot je nogometni klub Gorica, ki je v preteklosti temu mestu prinesel toliko uspehov, potem si prvoligaškega nogometa niti ne zasluži,'' je z jezo v glasu povedal Vrtovec in dodal: ''Trenutno nam nihče ne stoji ob strani. Novogoričani ne podpirajo športa. Vprašati se bo potrebno, zakaj je propadel rokomet, zakaj košarka, zakaj je tudi odbojka v vse slabšem stanju? Smo paradni konj novogoriškega športa, pa nam ne gredo niti toliko na roke, da bi se dogovorili in nam ne bi bilo potrebno plačevati najema štadiona in elektrike za razsvetljavo ter podobno, kar bi se dalo hitro urediti s kakšno manjšo sponzorsko pogodbo.'' Pogovor je predsednik Gorice le nadaljeval z nekoliko bolj optimističnim tonom. ''Kljub vsem težavam verjamem, da se bo našla rešitev. Sem optimist in prepričan, da se bo obrnilo na bolje. V klubu se trudimo, kolikor se le da. Proračun smo oklestili na rekordno nizko vsoto, prodali smo nekaj igralcev, nekaj jih še bomo, oklestili smo ekipo in morali odsloviti nekatere nogometaše, a potrebna bo tudi pomoč okolice. Pozivam vse, ki bi nam lahko pomagali, naj nam pomagajo. Naš klub si to zasluži'' je apeliral predsednik, ki ne sedi križem rok in se že nekaj časa bori, da bi v klub pripeljal denar.

Bo pomagala politika? Se bo vrnil Hit?

''V času, odkar sem v klubu, smo sanirali 850.000 evrov dolga, ki smo ga nasledili od prejšnje uprave. Opravili smo tudi več kot 200 pogovorov z raznoraznimi podjetji in podjetniki v zadnjih letih, a za zdaj neuspešno, v prihodnosti jih bomo še več. Nadaljnji koraki so takšni, da se bomo sestali z določenimi posamezniki, tudi bivšimi in zdajšnjimi političnimi funkcionarji, ki imajo radi ta klub. Iskali bomo možnosti za nove sponzorje, pripravili bomo tudi nove ponudbe. Nekaj se že dogovarjamo, a za zdaj ne bi razkrival, kaj in kako. Sam verjamem tudi v to, da Hit ne bo tako dolgo v finančnih težavah in se bo prej ali slej vrnil v klub. Skratka, kljub težavam sem optimist,'' je prepričan predsednik kluba, ki se že vrsto let financira predvsem s prestopi igralcev.

''Že v preteklosti so odškodnine, ki smo jih prejemali, predstavljale 40 odstotkov klubskega proračuna, zdaj je ta odstotek seveda veliko višji. Klub se bo še naprej financiral pretežno od prodaj igralcev, a za normalno delovanje bo potreben tudi sponzorski denar,'' je še povedal predsednik, ki mora, zagotovo tudi neupravičeno, poslušati stalne očitke o nesposobnosti zdajšnje uprave. ''Sem jaz kriv, ker je sponzor, ki nam je ob strani stal 15 let, v finančnih težavah in je moral prekiniti sodelovanje? Vem, da številni kažejo s prstom na nas in nam očitajo, da delamo slabo. A hkrati vem, da to enostavno ni res. Trudimo se, da klub držimo pokonci. Najlažje bi bilo, da bi dvignili roke in odšli. A vsi imamo rad ta klub. Dokler ne bo prišel nekdo, ki bo lahko zagotovil, da bo popravil stanje in ne bo dopustil, da bo klub propadel, pa ne bomo odšli. Za zdaj takega, ki bi to lahko zagotovil, še ni bilo. Veliko nas je, ki imamo radi klub in trenutno delamo brezplačno. Tudi športni direktor ni plačan, minimalno plačilo prejemata le sekretarka v klubu in ekonom. Vsi ostali smo tu prostovoljno,'' je še povedal in dodal, da so tudi plače nogometašev minimalne.

Kriza je priložnost za mlade

''Zavedam se, da po drastičnem znižanju proračuna v zadnjem mesecu in pol zanje tukaj dolgoročno ni velike perspektive. Od tega, kar trenutno prejemajo, se ne da živeti. A po drugi strani imajo zdaj priložnost, da se dokažejo in si priborijo odhod na bolje. Da se prodajo. To so mladi fantje, pred katerimi je prihodnost. In vprašanje je, ali bi v kateremkoli drugem klubu dobili takšno priložnost v članski konkurenci, kot jo dobivajo tukaj. Kriza, ki je v klubu, je za njih velika priložnost,'' so bile besede predsednika Gorice, katere kader je domač. Od 21 igralcev, ki so na spisku članske ekipe, jih je kar 19 takšnih, ki prihajajo iz domačega okolja in so šli čez mladinske vrste kluba. Čudno, kljub temu prave podpore navijačev v Novi Gorici ni že leta in leta. V minuli sezoni je bilo na tribunah na domačih tekmah v povprečju 450 gledalcev, v tej ni nič drugače. ''Tako je v Novi Gorici že vrsto let. Gorica je imela navijače pred več kot 15 leti, ko je prvič osvojila naslov prvaka. Potem jih ni bilo več. Tudi, če bi bile vstopnice brezplačne in bi ob obisku tekme dobili zastonj čevapčiče, jih v Novi Gorici ne bi bilo več kot 1000. Žal tako je … Bi pa pohvalil naše organizirane navijače, ki so se ob težkih časih vrnili na tribune in nas spremljajo tudi na gostovanjih. To so pravi navijači. Hvala jim,'' se je za konec še ene rane, za katero že vrsto let skrbi slaba obiskanost domačih tekem, dotaknil Vrtovec.

Odšli so že, odšli še bodo

O igralskem kadrovanju za to sezono se je razgovoril športni direktor. Klub so že zapustili številni nosilci igre v minuli sezoni (Franklin Vicente, Aris Zarifović, Goran Galešić, Darko Brljak, Nebojša Kovačević in še nekateri), v prihodnosti ga bo zagotovo še kdo. V prvi vrsti najboljši strelec ekipe Vito Plut, ki ima nekaj ponudb z vzhoda Evrope, Italije, Španije in Belgije. ''On bo skorajda zagotovo odšel. V Italiji in Španiji ga želijo klubi iz druge lige, iz vzhodne Evrope klubi, ki nastopajo v evropskih pokalih. Za zdaj še nismo prejeli ponudbe, ki bi zadovoljila vse, a jo prej ali slej bomo. Da bi se preselil znotraj Slovenije, ne verjamemo. Že dlje časa si ga želi Olimpija, a je ponudba, ki so jo poslali Ljubljančani, prenizka. Želel si ga je tudi Koper, a je bila njihova ponudba še manjša,'' je stanje okrog trenutno prvega imena ekipe razložil Dovžak. ''Ob njem imamo konkretne ponudbe za še dva igralca. Predvsem iz italijanske druge lige. Za koga gre, za zdaj še ne bi razkrival,'' je bil skrivnosten športni direktor Novogoričanov. ''Do konca prestopnega roka nas bo kdo zagotovo še zapustil. Prihodi? Ne bo jih. V takšni situaciji, kot smo, si tega enostavno ne moremo privoščiti. Z denarjem, ki ga načrtujemo od prodaje igralcev, nameravamo poplačati zaostale obveznosti in pokriti še naslednjih nekaj mesecev. Bolj kot kdajkoli doslej je Gorica zdaj odvisna od prodaje najboljših igralcev. Žal tako je. Tudi zato bi apeliral na vse, ki lahko, naj nam pomagajo,'' je v pomoč poklical Dovžak. Upajmo, da ga bo, njega in sodelavce, kdo uslišal. Gorica je eden izmed zaščitnih znakov slovenskega nogometa in res bi bilo škoda, da bi propadla. ''Rešite nas, dokler ne bo prepozno,'' bi verjetno najraje v en glas zavpili vsi, ki jim je pri srcu novogoriški nogomet.

Ne spreglejte