Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 12. 2011,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Milić Ciper APOEL Nikozija

Sreda, 7. 12. 2011, 10.53

8 let

Milič: Na Cipru je norišnica

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ciper je na nogah. Politične in gospodarske težave je zasenčila senzacionalna uvrstitev Apoela v osmino finala lige prvakov. Napočil je čas za veselje, ki ga na ulicah občuduje tudi Dejan Milič.

Da je ciprski prvak zmožen podviga, se je nakazovalo že v kvalifikacijah, kjer je v odločilnem krogu izločil poljskega prvaka. Wisla je z Andražem Kirmom izkusila moč uigranega Apoela, ki je nadaljeval vrhunski ritem tudi v skupini lige prvakov. Znašel se je v druščini Porta, Šahtarja in Zenita. Treh velikanov, ki so v tem tisočletju že osvajali evropske lovorike. Ni se jih ustrašil, ampak ostal neporažen vse do zadnjega kroga in si preboj med 16 najboljših zagotovil že po petih nastopih. Ciprski palček je dokazal, da so možna presenečenja tudi v največjem tekmovanju. ''Na Cipru je 'čista' norišnica. To, kar je naredil Apoel, je res senzacija. Tega ni pričakoval nihče. Apoel je v torek izgubil s Šahtarjem, kar pa ni preprečilo slavja. Na ulicah se slavi preboj v osmino finala. Če bi imeli v Nikoziji štadion za 100.000 gledalcev, bi bil zagotovo poln. Apoel ima nore navijače, ene najboljših na svetu. Žal pa so zaradi manjšega štadiona vstopnice prejeli le srečneži. Sam je žal nisem mogel dobiti, bi si pa z veseljem ogledal kakšno tekmo lige prvakov,'' je za Sportal z najbolj ''nogometnega'' sredozemskega otoka sporočil Dejan Milič. Ljubljančan se je na Ciper odpravil po dokazovanju v Ajdovščini. Odšel je nekaj mesecev po vrnitvi ''rdeče-črnih'' v prvoligaško okolje in se še pravočasno izognil mučnemu propadu ajdovskega kluba, ki je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev zdrsnil v najnižji rang tekmovanja. Zdaj brani za ciprski prvoligaški klub NEA Salamis, kjer je postal ljubljenec navijačev. Ko je prispel, je igral še v drugi ligi, nato pa mu pomagal do uvrstitve med najboljše.

V prvi ciprski ligi se srečuje tudi z Apoelom. V začetku novembra ga je NEA celo spravil na kolena. ''To je bilo le nekaj dni po tem, ko je Apoel ugnal Porto. Nastopil je brez šestih igralcev, nas malce podcenjeval in hitro se mu je maščevalo. Zmagali smo z 1:0,'' je omenil največji ciprski ''skalp'' 27-letni Slovenec, ki takrat ni stal med vratnicama, saj ga je poškodba gležnja prisilila k tritedenskem počitku. Zdaj je z zdravjem že vse v redu, tako da se je Milič vrnil na igrišče. V dosedanjih 12 krogih je zbral deset nastopov, NEA Salamis pa zaseda sedmo mesto. Apoel je denimo tretji. ''Njegov recept za evropski uspeh leži v kolektivni igri in trdem delu. Trener Ivan Jovanović tega ne izpostavlja kar tako. V tem klubu dela že nekaj let, kar je po eni strani neverjetno, saj je na Cipru trenerjem zelo težko in ni prav pogosto, da bi kdo ostal v klubu več sezon. Pripeljal je še nekaj posrečenih okrepitev. To je bil zadetek v polno, čeprav je Apoel po imenih še vedno med evropskimi palčki. A najboljši igralci dobijo zelo konkretne plače, zaslužijo tudi po 500.000 evrov na sezono, kar je za tako majhno državo ogromno. Apoel pa je tudi najbolj organiziran klub, kjer so plačila redna,'' je predstavil organizacijsko moč, s katero junak skupinskega dela lige prvakov izstopa iz ciprskega povprečja. Čeprav sega vrednost njegovih igralcev na le nekaj več kot 16 milijonov evrov, toliko je denimo vreden kapetan Šahtarja, Hrvat Darijo Srna, ki pa je v skupini gladko končal na zadnjem mestu, je APOEL pokazal zobe tako bogatim Ukrajincem kot tudi Portu. Vrednost nogometašev iz Donjecka je 160, Porta celo 220 milijonov evrov. A oba kluba sta pomahala v slovo ligi prvakov. ''Apoel je največji ciprski klub. Daleč pred vsemi. Pri manjših klubih so težave nekaj normalnega, sploh v tem času, ko prihaja do gospodarske krize. Je pa vodstvo lige v tej sezoni poskrbelo, da ne prihaja več do finančne nediscipline. Na vsake tri mesece morajo pošiljati podpisane dokumente, da imajo poravnane finance. Če tega ni, prihaja do kazni in odvzema točk. Prej so nekateri lastniki klubov delali na lastno pest (to so nedavno občutili tudi Luka Žinko, Dejan Grabič in Zoran Zeljkovič, op.p.), zdaj pa je to malce drugače in gre na boljše.'' Na Cipru se počuti odlično. Brani redno, pogodbo ima do konca sezone, nato pa želi poskusiti tudi z delom v kakšnem večjem klubu. ''Če bom v taki formi, kot sem v tej sezoni, za to obstajajo možnosti. A to bi storil šele po koncu sezone. Januarja se ne bi selil. Tega ne bi dobro sprejeli naši navijači, ki so se name zelo navezali,'' je pohvalil privržence prvoligaškega kluba iz Larnake. Danes ga čaka pokalni obračun z drugoligašem Ayia Napo. In to v prijetnih razmerah, saj se živo srebro čez dan dvigne na 22 stopinj.

Ne spreglejte