Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
14. 11. 2013,
19.37

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Zahović Aljaž Cotman

Četrtek, 14. 11. 2013, 19.37

3 leta, 8 mesecev

Mariborčani vložili v prihodnost

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brez težav so v prvi tekmi četrtfinala pokala Hervis Mariborčani visoko premagali Šenčur in si na stežaj odprli vrata v polfinale. Ob tem so ponudili priložnost številnim mladeničem.

''Maribor bo moral igralce za člansko ekipo vse bolj črpati tudi iz mladinskih selekcij,'' je na eno izmed poti do uspeha, ki bo v prihodnosti toliko bolj v ospredju, že večkrat s prstom pokazal športni direktor Maribora Zlatko Zahović. Odkar je na klop prvakov sedel Ante Šimundža, so se v Ljudskem vrtu še toliko bolj obrnili k mladim. Novopečeni trener je že večkrat ponudil kar nekaj priložnosti mlajšim nogometašev, ki so komajda resneje zakorakali v članski nogomet.

Mladeničev za celo enajsterico

V sredo, ko so Mariborčani gostovali v Šenčurju in v pokalu zmagali s 5:2, je šel še korak dlje. Kar trije najstniki so tekmo začeli v prvi postavi, Damjan Vuklišević, Luka Zahović in Aljaž Cotman, trije – Ranko Moravac, Dino Hotić in Petar Stojanović, ki je nekaj minut po vstopu na igrišče tudi zabil gol –, pa so v igro vstopili v nadaljevanju. Kaj imajo skupnega? Vsi so zelo mladi – 18, 17, 19, 18, 18 in 18 let štejejo našteti po vrstnem redu. Prav vsi so trenerjevo zaupanje tudi upravičili.

Če upoštevamo še komajda 21-letnega Matica Črnica, ki je v tej sezoni velik pečat pustil tudi v Evropi, njegovega vrstnika Damjana Trajkovskega, ki se je dokazal že pred časom, Martina Mileca, ki šteje 22 let, v tej sezoni pa spada med najboljše posameznike prvakov in se je prebil vse do reprezentance, ter za konec še prav tako 22-letnega Damjana Boharja, ki je ena izmed najbolj prijetnih osvežitev vijoličastih v tej sezoni, je jasno, da je prihodnost Maribora svetla. Zelo svetla.

Povprečna starost ekipe 20,3 leta

Vseh naštetih je za skoraj za enajsterico. Jasno, nekateri se bodo morali za dokončno potrditev še pošteno potruditi, drugi so že uveljavljeni, nekateri bodo v Ljudskem vrtu še dolgo, spet drugi bodo morda zavoljo tega, da so se že znašli v beležkah evropskih oglednikov, odšli že v naslednjem prestopnem roku, a vsi skupaj so svetla prihodnost najboljšega slovenskega kluba.

O tem je po zmagi v Šenčurju spregovoril tudi vodja strokovnega štaba slovenskega prvaka. ''Če želimo nekoč pričakovati, da bomo nanje lahko računali, morajo naši upi dobiti priložnost za dokazovanje in se kaliti,'' je dejal Šimundža, njegova ekipa, ki je končala tekmo z drugoligašem, je bila v povprečju stara 20,3 leta. Izkušnje so seveda potrebne, a kot pravijo, na mladih svet stoji. Tega se vse bolj zavedajo tudi v štajerskem nogometnem ponosu.

Ne spreglejte