Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
3. 10. 2012,
20.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Siniša Mihajlović Marcos Tavares Josip Iličić

Sreda, 3. 10. 2012, 20.16

8 let

Maribor edini, ki je premagal Italijane

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dvanajstkrat so se doslej slovenski klubi v evropskih pokalih merili z italijanskimi. Statistika govori močno v prid Italijanov. Pričakovano. Pravzaprav je edini, ki ni vselej izgubil, prav Maribor.

Maribor se bo v četrtek skušal iz Rima vrniti neporažen. Slovenskega prvaka v ligi Europa čaka druga tekma skupinskega dela tekmovanja. Gostoval bo pri Laziu, ta tekma pa še zdaleč ne bo prva med italijanskim in slovenskim klubom. Doslej jih je bilo že dvanajst, če gre verjeti tradiciji, pa se vijoličastim ne obeta nič dobrega. Ob katastrofalni gol razliki 7:39 so slovenski klubi izgubili kar deset tekem proti italijanskim, enkrat remizirali in le enkrat zmagali. Upanje za mariborske navijače. Remi in zmago so dosegli prav vijoličasti.

Edino zmago, tisto izpred dveh let proti Palermu, je zabeležila prav zasedba zdajšnjega trenerja Darka Milaniča, ko je v povratni tekmi odločilnih bojev za uvrstitev v ligo Europa pred dvema letoma lovila zaostanek s prve tekme 0:3 in bila že povsem blizu uspeha. Vodila je z 2:0. Nato so gostje izenačili na 2:2, kljub temu pa je Siniši Anđelkoviću uspelo zadeti tik pred koncem in poskrbel je za prvo in doslej edino zmago slovenskega kluba nad katerim izmed italijanskih.

Do remija je Maribor prišel v povratni tekmi prvega kroga pokala UEFA v sezoni 2004/05, ko je vijoličaste vodil Branko Horjak. Potem ko so v Italiji izgubili z 2:3, so proti Parmi lovili zmago z 1:0, ki bi jih popeljala naprej, a bili za las prekratki. Remizirali so brez zadetkov.

Na preostalih tekmah med italijanskimi in slovenskimi klubi so slednji vselej potegnili krajšo. Še več, doživeli so kar nekaj hudih porazov. Roma s Francescom Tottijem je v prvem krogu pokala UEFA v sezoni 2000/01 Gorico premagala s skupnim izidom 11:1, ko je po zmagi v Novi Gorici s 4:0 na Olimpijskem štadionu v Rimu povsem ponižala slovenskega prvaka in ga premagala s 7:0.

Nič boljše je ni odnesel Maribor v skupinskem delu lige prvakov 1999/00, ko je igral proti Laziu, ki je imel takrat res zvezdniško zasedbo (Marcelo Salas, Siniša Mihajlović, Alessandro Nesta, Dejan Stanković …). Obakrat je izgubil z 0:4.

Kot prva pa je moči proti italijanskim klubom merila Olimpija v daljni sezoni 1992/93 v pokalu UEFA, ko so Milančani z Marcom van Bastenom in Frankom Rijkaardom na čelu v Ljubljani zmagali s 3:0, doma pa s 4:0.

Zadnji obračun slovenskega in italijanskega kluba je še kako svež. Mura se je v play-offu za ligo Europa merila prav z Laziem in bila pričakovano brez možnosti. Potem ko so Rimljani v svoji sploh prvi tekmi sezone zmagali v Ljudskem vrtu z 2:0, so bili doma boljši s 3:1. Kako bo tokrat?

Ne spreglejte