Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
22.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

5

Natisni članek

Dalibor Volaš Benjamin Verbič Köbenhavn Dinamo Zagreb Petar Stojanović liga prvakov liga prvakov Trenčin NK Olimpija NK Olimpija

Sreda, 13. 7. 2016, 22.38

6 let, 7 mesecev

liga prvakov, kvalifikacije (2. krog - prve tekme)

Obetala se je katastrofa Olimpije, končalo se je z minimalnim porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

5

Olimpija Trenčin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski prvak Olimpija je v Stožicah v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov s 3:4 izgubila s Trenčinom. V dresu zagrebškega Dinama na evropski tekmi je debitiral slovenski reprezentant Petar Stojanović in proti Vardarju zmagal z 2:1. Köbenhavn brez Benjamina Verbiča do visoke zmage v gosteh, Partizani Daliborja Volaša doma remiziral.

Po 21 letih so se v Ljubljano vrnile kvalifikacije za preboj v ligo prvakov. Trener Olimpije Rodolfo Vanoli se je odločil za začetno enajsterico Šeliga, Kelhar, Zarifović, Bajrić, Matić, Kirm, Klinar, Novak, Zajc, Wobay in Velikonja. Od prve minute je v ogenj poslal najbolj odmevni poletni okrepitvi zmajev, standardnega reprezentanta Andraža Kirma in nekdanjega kralja strelcev 1. SNL Etiena Velikonjo. V prvi postavi je bil tudi 18-letni up Jakob Novak, ki je nadomestil poškodovanega Roka Kronavetra.

Šok že v prvih minutah tekme

Po tretjini tekme je kazalo na pravo katastrofo Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Po tretjini tekme je kazalo na pravo katastrofo Olimpije. Foto: Vid Ponikvar Težko pričakovan obračun se ni začel po željah zmajev. Že v tretji minuti je z izjemnim strelom vratarja Šeligo premagal Jamie Lawrence. Le tri minute pozneje je moral Šeliga še enkrat po žogo v svoja vrata. Po akciji na levem krilu, je lepo podajo v kazenski prostor izkoristil Samuel Kalu in povečal vodstvo Trenčina.

Komaj so nogometaši Olimpije vzpostavili ravnotežje na igrišču pa je prišel nov šok in še tretji zadetek. Žogo je v 20. minuti po podaji z leve strani z neposredne bližine v gol pospravil Rangelo Janga. Polnjenje mreže Olimpije pa se s tem še ni končalo. Prišla je 32. minuta in nov zadetek. Po blokiranem strelu v kazenskem prostoru se je žoga odbila k Jakubu Holubeku, ki je še četrtič matiral domačega vratarja.

Ko je že vse kazalo, da se obeta prava katastrofa v Stožicah, pa se je prebudila tudi Olimpija. Kanček upanja je z zadetkom v 34. minuti vlil Etien Velikonja, gol pa je opogumil tudi njegove soigralce. Olimpija je postala bolj napadalna, kar se je obrestovalo v 43. minuti. Po prekršku na robu kazenskega prostora je prosti strel natančno izvedel Miha Zajc in znižal na 2:4, kar je bil tudi rezultat prvega polčasa.

Etien Velikonja je takole proslavil svoj zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Etien Velikonja je takole proslavil svoj zadetek. Foto: Vid Ponikvar

Drugi del ni bil tako bogat z zadetki, vse je že kazalo, da bomo ostali pri izidu iz prvega polčasa, ko je v 89. minuti spet završalo med gledalci, saj je zadetek dosegel Nigerijec Blessing Eleke, najdražja okrepitev v zgodovini 1. SNL, ki je v igro vstopil v 51. minuti. Zmaji so imeli v zadnjih sekundah tekme celo priložnost za izenačenje, Zajc pa je pri prostem strelu streljal v živi zid Slovakov. Povratna tekma bo čez teden dni v Žilini.

Poleg Olimpije sta bila dejavna tudi danski prvak Köbenhavn in albanski podprvak Partizani, ki je prejel možnost za nastop po suspenziji Skenderbeuja. Pri Dancih, ki so kar s 3:0 v gosteh premagali  Crusaders, igra slovenski reprezentant Benjamin Verbič, ki pa ga zaradi kazni na zadnji evropski tekmi pretekle sezone ni bilo v ekipi. Pri moštvu iz albanske prestolnice Tirane pa si kruh služi nekdanji napadalec Kopra in Maribora Dalibor Volaš, ki je na obračunu proti Ferencvarošu v igro vstopil v 85. minuti tekme, ki se je končala z neodločenim izidom 1:1.

Stojanović zmagal v Skopju, senzacija v Gibraltarju

Peter Stojanović, ki se je v začetku leta iz Maribora preselil v Zagreb, je debitiral v evropskih tekmovanjih v dresu hrvaškega prvaka in odigral celotno tekmo. Dinamo je gostoval pri Vardarju v Skopju in slavil z 2:1. Hrvaški reprezentant Marko Rog, ki se je izkazal na evropskem prvenstvu v Franciji, je za Dinamo zabil drugi gol. Stojanović je zadnjo evropsko tekmo odigral v dresu Maribora proti Astani, za katero v tej sezoni igra njegov nekdanji soigralec, Makedonec s slovenskim potnim listom Agim Ibraimi.

Za presenečenje večera je poskrbel prvak Gibraltarja Lincoln Red Imps. Doma je bil boljši od škotskega prvaka Celtica z 1:0. Po senzaciji je dišalo tudi na Malti, kjer je Valletta dolgo časa vodila proti Crveni zvezdi iz Beograda z 1:0, nato pa je srbski prvak le zmagal z 2:1.

Žreb parov 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov bo v petek.

Ne spreglejte