Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 7. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

liga prvakov Celtic Glasgow

Sreda, 13. 7. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Senzacija v Gibraltarju

Najbolj sramoten in ponižujoč poraz v zgodovini velikana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Celtic | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severni Irec Brendan Rodgers si niti v nočnih morah ni predstavljal, da se bo kot trener Celtica že na prvi tekmi vpisal v najbolj temačna poglavja klubske zgodovine. Škotski prvak je nepričakovano pokleknil na kvalifikacijski tekmi za ligo prvakov v Gibraltarju!

Nogometaši Lincoln Red Imps, polprofesionalnega moštva iz Gibraltarja, so v tej sezoni poskrbeli že za drugo senzacijo. Najprej so presenetili estonskega prvaka Normo iz Talina in si za nagrado priigrali dvoboja drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti nekdanjemu evropskemu prvaku Celticu. Škotski velikan, ki je večji del poletnih priprav opravil v Sloveniji, je pričakoval lahko delo, a se je pošteno uštel.

Tekmo je odločil policist

Srčni prvak Gibraltarja, ki ima smešno nizek proračun proti Celticovemu, je nogometni ponos Škotske premagal z 1:0. "Najbolj sramoten poraz v zgodovini Celtica," so zapisali pri BBC in poudarili, da je edini zadetek na srečanju dosegel 34-letni Lee Casciaro, lokalni vojni policist, ki je preslepil obrambo zeleno-belih in osrečil Gibraltar. Njegovi soigralci ne živijo od nogometa, ampak opravljajo različne poklice. V ekipi so tudi gasilci, cariniki in vozniki taksijev.

Casciaro je že vajen doseganja zgodovinskih zadetkov. Ugaja mu škotski nogomet, saj se je lani vpisal med strelce na kvalifikacijski tekmi v Glasgowu. Gibraltar je na Hampden Parku visoko izgubil, Casciaro pa je zadel v polno in dosegel prvi zadetek za domovino, odkar sodeluje v kvalifikacijskih ciklusih za velika tekmovanja. Blestel je tudi njegov vratar in goste iz Škotske spravljal ob živce.

Za Rodgersa to ni bil sramoten poraz

Brendan Rodgers je doživel hladno prho. | Foto: Reuters Brendan Rodgers je doživel hladno prho. Foto: Reuters Celtic je na tekmi s 14-kratnim zaporednim prvakom Gibraltarja zapravil ogromno priložnosti, dvakratni strelec na prijateljski tekmi z Olimpijo v Ljubljani Leigh Griffiths je dvakrat zatresel okvir vrat, a je ostalo pri zmagi Lincolna z 1:0.

Novopečeni trener Celtica Brendan Rodgers, ki je pred prihodom v Glasgow nazadnje vodil Liverpool, je tako doživel blamažo že na prvem uradnem srečanju. Pred tekmo je večkrat poudaril, kako ponosen je, da lahko vodi nekdanjega evropskega prvaka (1967), nato pa je vrednost njegovih delnic v očeh navijačev strmo padla že po prvi evropski tekmi.

Otoški mediji se čudijo njegovemu komentarju po srečanju, da to sploh ni bil sramoten poraz. "To je bila zahtevna tekma v zahtevnih pogojih. Mi nismo izkoristili svojih priložnosti, tekmec pa je svojo. Razočaranje je veliko," je dejal Rodgers, ki je s Celticom nedavno odigral tri prijateljske tekme v Sloveniji in ostal neporažen proti Celju (2:2), Olimpiji (2:1) in Mariboru (0:0).

Bo res izgubil službo?

V Gibraltarju, ki leži v neposredni bližini Afrike, je doživel poraz. Privoščili so si ga tudi maloštevilni navijači Lincolna in mu med tekmo skandirali, da bo v sredo zjutraj izgubil službo.

Škotsko prvenstvo se še ni začelo, nogometaši Celtica pa bodo morali na povratni tekmi s prvakom majhnega Gibraltarja loviti zaostanek.

Kdo bi si mislil, da bodo navijači Celtica povratno tekmo s prvakom Gibraltarja pričakali z mislijo, da ga bo treba nujno premagati vsaj za dva zadetka razlike? | Foto: Reuters Kdo bi si mislil, da bodo navijači Celtica povratno tekmo s prvakom Gibraltarja pričakali z mislijo, da ga bo treba nujno premagati vsaj za dva zadetka razlike? Foto: Reuters

Tega ni pričakoval nihče, evropsko prvenstvo v Franciji, ki je ponudilo nekaj nepozabnih pozitivnih presenečenj, pa je dobilo nadaljevanje, saj je Lincoln osmešil škotske milijonarje. S tem je otoški nogomet po hitrem izpadu Anglije v osmini finala, ko je priznala premoč Islandiji, doživel nov boleč udarec.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo na Celtic Parku v Glasgowu.

Ne spreglejte