Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 7. 2016,
6.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Natisni članek

Stožice liga prvakov Trenčin Miha Zajc Darijan Matić Etien Velikonja NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 14. 7. 2016, 6.30

6 let, 6 mesecev

Razmišljanja nogometašev Olimpije o slabem začetku

Šok, trema, mehkoba Olimpije ... Kdo bi vedel?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Olimpija Trenčin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zakaj je Olimpija v tekmo s Trenčinom vstopila tako katastrofalno? Tega vprašanja si po srečanju niso postavljali le navijači slovenskih prvakov, ampak tudi nogometaši. Še vedno niso našli enoznačnega razloga.

Eno najbolj nenavadnih tekem slovenskega kluba v evropskih tekmovanjih je zaznamovalo hitro vodstvo Trenčina s 4:0. Olimpija je bila nebogljena in zelo ranljiva v obrambi. Čeprav so iz njenega tabora pred srečanjem prihajale smele napovedi o tem, da so dobro preučili slovaškega prvaka, jim je ta v uvodni tretjini tekme zadal štiri boleče udarce.

Kapetan Olimpije: Odigrali smo premehko

Pozdrav kapetana Olimpije in vratarja Trenčina. | Foto: Vid Ponikvar Pozdrav kapetana Olimpije in vratarja Trenčina. Foto: Vid Ponikvar Kako so si lahko to zeleno-beli sploh privoščili? Trener Rodolfo Vanoli je razloge za slabo predstavo v uvodnem delu srečanja iskal v pomanjkanju izkušenj in pomembnosti srečanja, ki je na mlade igralce naredila prevelik vtis, hkrati pa poskrbela, da so v tekmo vstopili preveč čustveno. Kako pa so o skromnem začetku, ki je goste popeljal do visoke prednosti, razmišljali nogometaši?

"Vedeli smo, da ima Trenčin izjemne posameznike," je kapetan Darijan Matić že v začetku zavrnil možnost, da je za zelo slab učinek v prve pol ure krivo podcenjevanje gostov.

"Na videoanalizi smo videli, da so zadnje tri tekme odigrali tako kot to v Ljubljani. Vedeli smo, kaj nas čaka, a nismo odgovorili tako, kot bi morali. Odigrali smo premehko. Morali bi odgovoriti na isti način kot Trenčin," je dejal kapetan Olimpije in kot eno izmed prelomnih točk, ki so pripomogle k vrnitvi slovenskih prvakov (od 0:4 do 3:4) navedel poškodbo zadnjega zveznega igralca Trenčina. Zaradi njega je moral do takrat izjemno razigrani Rabiu Ibrahim s številko deset zamenjati igralni položaj.

''Moral se je postaviti bližje obrambi, tako da nam ni več delal take zmede," si je takrat oddahnil Matić. Ibrahim, tudi strelec drugega gola za Trenčin, ga je spomnil na hrvaškega zvezdnika Luko Modrića.

Strelec Velikonja: Nismo bili dovolj kompaktni  

Etien Velikonja je opozoril na težave, s katerimi se je spopadala obramba Olimpije ves čas srečanja s Trenčinom. | Foto: Vid Ponikvar Etien Velikonja je opozoril na težave, s katerimi se je spopadala obramba Olimpije ves čas srečanja s Trenčinom. Foto: Vid Ponikvar "Prvih 20 minut je bilo res slabih. Zelo slabih. Tega nismo pričakovali. V tekmo smo šli z namenom, da bi se čim bolj odprli, a se je zgodilo ravno obratno. Prvi gol nas je presekal. Stali smo predaleč od igralcev. Ko dobiš tako štiri gole, veš, da nekaj ni dobro," je zaupal Etien Velikonja, strelec prvega gola za Olimpijo, njegovega prvega za ljubljanski klub, odkar se je iz Belgije preselil v Ljubljano. "Ne vem, ali smo tako slabo igrali zaradi treme ali ne, a to je bil res velik šok," še išče razlog za skromno ekipno predstavo. Vse do njegovega zadetka, ko je znižal na 1:4.

Tudi nekdanji napadalec Gorice, Maribora, Cardiff Cityja, Ria Aveja in Liersa je prepričan, da si Olimpija ni privoščila nepotrebnega podcenjevanja. "Točno smo vedeli, kje so kakovostni, a smo jim še vedno puščali preveč prostora. Kot ekipa se že za mano nismo branili dovolj dobro. Nismo bili dovolj kompaktni, oni pa so zelo dobri ena na ena. Dobro so izkoriščali prostor, bili boljši od nas po bokih, na drugo žogo pa pri nas ni bilo igralca, ki bi lahko šel v blok. Prva dva prejeta gola sta bila identična," ni skrival nezadovoljstva napadalec, ki je pred leti oblekel državni dres, zdaj pa z Olimpijo naskakuje čim boljši uspeh v Evropi.

Zajc: Padli smo v šok

Miha Zajc je dosegel prekrasen zadetek s prostega strela za 1:4. | Foto: Vid Ponikvar Miha Zajc je dosegel prekrasen zadetek s prostega strela za 1:4. Foto: Vid Ponikvar Velikonja prihaja iz Šempetra pri Gorici. Od tam je doma tudi Miha Zajc, še en Primorec, ki se je na tekmi s Trenčinom vpisal med strelce. "Nihče si ni predstavljal, da se bo tekma tako začela in končala. Danes smo odigrali slabo tekmo. Oba polčasa nista bila preveč dobra. Ko smo dobili prvi gol, smo padli v šok," priznava slovenski reprezentant, ki pa je po porazu s 3:4 vendarle izpostavil tudi dve pozitivni stvari.

"Pokazali smo značaj, da se lahko vrnemo. Naši navijači so kljub zaostanku ostali na štadionu in nas spodbujali. Oni so ključ do tega preobrata," je bil Zajc ponosen, da so jim gledalci ploskali tudi po visokem zaostanku.

"Rekli smo si, da tega ne moremo pustiti in da se moramo bolje postaviti na igrišču," niso hoteli pustiti navijačev na cedilu. Na povratni tekmi ne bodo smeli ponoviti napak s prve tekme, ampak v Žilini loviti zmago z dvema zadetkom prednosti. Če bo nižja, Olimpija pa ne bo dosegla vsaj štirih zadetkov, bo evropske sezone za zmaje konec že prihodnjo sredo.

Ne spreglejte