Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 10. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca škotska nogometna reprezentanca Slovaška Škotska Gibraltar Malta

Nedelja, 8. 10. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Lestvica drugouvrščenih ekip v kvalifikacijah za SP 2018

Zaplet: Sloveniji žal ne zadostuje le čudež Malte

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Jan Oblak | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

''Dokler ni matematično konec, ni konec. Moramo misliti predvsem na tekmo proti Škotom in to, da jih premagamo,'' se selektor Srečko Katanec zaveda, da še obstajajo teoretične možnosti, po katerih bi lahko Slovenija z zmago nad Škotsko ujela drugo mesto, z njim vred pa dodatne kvalifikacije. Nastopila pa je dodatna težava, ki ni v prid Katančevi četi.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes odigrala zadnjo tekmo skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski. Dvoboj, na katerem bo slovenski kapetan Boštjan Cesar vpisal jubilejni stoti nastop za izbrano vrsto in še lovil možnost, da Slovenija nastopi v dodatnih kvalifikacijah, se bo na štadionu Stožice začel ob 18. uri.

Slovenska nogometna reprezentanca se še lahko uvrsti na svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija, a so možnosti po predzadnjem krogu splahnele na tako nizko stopnjo, da bi se moral pripetiti velikanski čudež. Čudež nad čudeži.

Najslabši med drugouvrščenimi pomaha v slovo

Srečko Katanec se bo po koncu kvalifikacij za SP 2018 poslovil od selektorskega položaja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Srečko Katanec se bo po koncu kvalifikacij za SP 2018 poslovil od selektorskega položaja. Foto: Žiga Zupan/Sportida Izbrancem Srečka Katanca, ki se bo po današnji tekmi poslovil od selektorskega stolčka, namreč do dodatnih kvalifikacij ne bi pomagala niti zmaga nad Škotsko ter pomoč Malte na Slovaškem. Tudi v tem primeru, ki se zdi skoraj neizvedljiv zaradi gostovanja Malte pri motiviranih Slovakih, ji to ne bi pomagalo do želenega preboja v play-off.

Težava je v tem, ker v dodatnih kvalifikacijah ne bodo nastopile vse drugouvrščene reprezentance, ampak le osem izmed devetih. Odpadel bo tisti, ki je proti tekmecem, pri tem pa se na posebni lestvici odštejeta dvoboja z najslabšim v skupini, dosegel najslabši izkupiček.

Če bi se kvalifikacije končale že pred današnjimi spopadi, bi najkrajšo potegnila Škotska. Ker pa se bo igral še en krog, ima Slovenija še vedno priložnost. Je na zelo majavih temeljih, a še obstaja.

Lestvica najboljših drugouvrščenih reprezentanc:

1. Portugalska (skupina B) 18 točk – gol razlika 22:4
2. Italija (G) 14 – 11:8
3. Švedska (A) 13 – 17:7
4. Danska (E) 13 – 12:5
5. Severna Irska (C) 13 – 10:5
6. Grčija (H) 13 – 9:5
7. Wales (D) 11 – 7:5
8. Hrvaška (I) 11 – 6:4
9. Škotska (F) 11 – 8:9

Slovenija je proti Angliji, Slovaški, Škotski in Litvi (rezultata proti zadnjeuvrščeni Malti se na lestvici najboljše drugouvrščene ekipe ne bi upoštevala) zbrala za zdaj 8 točk. Razlika v zadetkih je 7:5. Če bi danes premagala Škote, obenem pa Slovaška doma ne bi upravičila vloge favorita proti Malti, bi se povzpela na drugo mesto, na lestvici potencialnih potnikov v play-off pa bi bila zastopana z 11 točkami in razliko v zadetkih, višjo od +2. S takšno bero bi bila zelo nekonkurenčna ostalim ''podprvakom'' kvalifikacijskih skupin.

Bila bi izrazito slabša od Francije/Švedske/Nizozemske (skupina A), Švice/Portugalske (skupina B), Severne Irske (skupina C), Srbije/Walesa/Irske (skupina D), Poljske/Danske/Črne gore (skupina E), Italije (skupina G) in Islandije/Hrvaške/Ukrajine (skupina I). Edino možnost, da bi Slovenija nastopila v dodatnih kvalifikacijah, ponuja skupina H. Ni velika. Še huje, je zelo majhna, skoraj neverjetna, kar je slabo izhodišče za vse, ki danes verjamejo čudež v prid Slovenije.

Le še ena možnost, ki je malo verjetna

Če bi BiH v zadnjem krogu vendarle prehitela Grčijo, bi se povečale možnosti Slovenije za nastop v play-offu. | Foto: Reuters Če bi BiH v zadnjem krogu vendarle prehitela Grčijo, bi se povečale možnosti Slovenije za nastop v play-offu. Foto: Reuters V skupini H, kjer si je Belgija že zdavnaj zagotovila nastop na SP 2018 (25 točk), je krog pred koncem na drugem mestu Grčija (16), ki ima dve točki prednosti pred Bosno in Hercegovino (14). Grčija je na lestvici drugouvrščenih izbranih vrst neulovljiva za Slovenijo, ne pa tudi BiH.

Če bi Grki v zadnjem krogu v Pireju nepričakovano ostali brez zmage proti zadnjeuvrščenemu Gibraltarju, BiH pa bi v Talinu odpravila Estonijo, bi se na drugo mesto povzpeli izbranci Mehmeda Baždarevića, nekdanjega Katančevega soigralca v nekdanjem modrem dresu.

BiH bi imela v tem primeru na lestvici drugouvrščenih ekip 11 točk, razliko v zadetkih pa 13:12 plus rezultat zadnjega srečanja. Slovenija bi bila torej boljša od nekdanje bratske republike v Jugoslaviji, če bi na tekmi zadnjega kroga zmagala z vsaj enako razliko kot BiH.

Hrvaška navija za slovenski čudež

Bo zvezdnik Juventusa Mario Mandžukić spremljal SP 2018 le kot gledalec? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo zvezdnik Juventusa Mario Mandžukić spremljal SP 2018 le kot gledalec? Foto: Guliverimage/Getty Images Lestvica drugouvrščenih ekip ni po godu tudi slovenskim sosedom. Hrvaška se je navkljub zvezdniški zasedbi znašla v zelo nelagodnem položaju, v katerem bi lahko tudi v primeru drugega mesta ostala brez dodatnih kvalifikacij. Sploh, če bi na odločilnem srečanju v Kijevu pod vodstvom novega selektorja Zlatka Dalića remizirala, saj bi jo Wales/Irska in Škotska/Slovaška potem prehiteli.

Če bi se z Ukrajino razšla brez zmagovalca, bi jo rešil le scenarij, po katerem bi se drugega mesta v skupini F dokopala Slovenija in izpadla kot najslabše uvrščena drugouvrščena ekipa. Nogomet bi tako spisal zanimivo sosedsko zgodbo, v kateri bi Slovenija osrečila Hrvaško kot še nikoli poprej. 

Ne spreglejte