Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 5. 2017,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

4

Natisni članek

Miral Samardžić Boban Jović Aljaž Struna Andraž Struna Miha Mevlja Bojan Jokić Mišo Brečko Matic Črnic Roman Bezjak Benjamin Verbič Andraž Šporar Patrik Eler Robert Berić Rene Krhin Miha Zajc Valter Birsa Boštjan Cesar Jasmin Kurtić Josip Iličić Kevin Kampl Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Matjaž Kek

Torek, 16. 5. 2017, 11.30

4 leta, 1 mesec

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Kek še nikoli bližje senzacionalnemu naslovu #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

4

Kaj se dogaja s Slovenci, ki si kruh služijo v tujem nogometu?

Matjaž Kek ostaja strup za Hajduk. Z Rijeko proti splitskemu velikanu ni izgubil niti v 17. tekmi zapored. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek ostaja strup za Hajduk. Z Rijeko proti splitskemu velikanu ni izgubil niti v 17. tekmi zapored. Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Rijeke so v sobotnem jadranskem derbiju premagali splitski Hajduk (2:0) in povišali prednost pred zagrebškim Dinamom na pet točk razlike. Oba zadetka je na razprodani Rujevici dosegel v uvodni tretjini tekme. Strelca sta bila kapetan Mate Maleš in nekdanji švicarski reprezentant Mario Gavranović, do vedno sladke zmage pa je pomagal tudi Roman Bezjak. Slovenski napadalec je odigral vso tekmo, v prvem polčasu pa zapravil dve zreli priložnosti za zadetek.

Vrhunci srečanja med Rijeko in Hajdukom (2:0):

Rečani ostajajo strup za ponos dalmatinskega nogometa. Hajduk je nazadnje premagal Rijeko pred petimi leti. Odkar je trener reškega kluba Matjaž Kek, Hajduk sploh še ni dobil prestižnega jadranskega obračuna. Nekdanji slovenski selektor je pred prihodom na Hrvaško večkrat poudaril, da je v mladosti stiskal pesti za splitski klub. Zdaj je drugače. Zdaj se nad njim znaša, saj je ostal neporažen proti simpatiji iz mladosti že na 17. zaporedni tekmi.

Tri kroge pred koncem ima +5

Nogometaši Rijeke vse bližje zgodovinskemu naslovu | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Rijeke vse bližje zgodovinskemu naslovu Foto: Grega Valančič/Sportida Kek je pred zgodovinskim dejanjem, saj se Rečani spogledujejo s prvim naslovom državnega prvaka. Z zmago nad Hajdukom je v slačilnice vrnil mir, ki je izostal po prvem porazu v tej sezoni, ko je v prejšnjem krogu ostal praznih rok na gostovanju pri zagrebški Lokomotivi (0:1) in prekinil več kot enoletni niz neporaženosti Rijeke.

V zadnjih dneh so na Hrvaškem dvigovale prah govorice iz Srbije, da se bo Mariborčan poleti preselil na Marakano, kjer naj bi vodil Crveno zvezdo. Kek je poudaril, da se z beograjskim klubom ni ničesar dogovarjal, vso energijo pa je usmeril na sobotno tekmo, ki je prinašala strahovito velik vložek.

Bo Matjaž Kek popeljal Rijeko do naslova prvaka?

  • Da.
    97,05 %
    1084 glasov
  • Ne.
    2,95 %
    33 glasov
Oddanih 1117 glasov

Uresničil je cilj, tako da bo v zadnje tri kroge hrvaškega prvenstva vstopil s prednostjo petih točk pred Dinamom. V sredo bo gostoval pri Slaven Belupu, moštvu Daliborja Stevanovića, v Koprivnici, nato pa ga čaka domača tekma s Cibalio, v zadnjem krogu pa se bo predstavil v gosteh pri 11-kratnem zaporednem prvaku Dinamu.


Jan Oblak bo z Atleticom v španskem prvenstvu osvojil tretje mesto. | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak bo z Atleticom v španskem prvenstvu osvojil tretje mesto. Foto: Twitter - Voranc

- Slovenski reprezentanti:

Vratarji:

Jan Oblak: Atletico Madrid je v nedeljo zvečer v predzadnjem krogu španskega prvenstva gostoval pri Betisu v Sevilli in osvojil točko (1:1). Krog pred koncem znaša njegova prednost pred Sevillo, ki je visoko izgubila pri madridskemu Realu, šest točk prednosti. Tako si je Škofjeločan, ki je branil vso tekmo, s tretjim mestom že zagotovil neposredno udeležbo v ligi prvakov (2017/18).

Vid Belec: Carpi je v soboto v 41. krogu druge italijanske lige remiziral v Veroni (1:1). Štajerec je branil vso tekmo. Carpi pred zadnjim krogom zaseda sedmo mesto, ki zagotavlja nastop v končnici za napredovanje v serie A.

Jan Koprivec: Anorthosis Famagusta je v ciprski prvi ligi v skupini za prvaka v nedeljo remiziral pri Apollonu (1:1). Primorec je branil vso tekmo.

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v nedeljo gostoval v Genovi pri Sampdorii in osvojil točko (1:1). Kapetan slovenske reprezentance je na dvoboju klubov s sredine razpredelnice, ki sta si že zagotovila obstanek, odigral od prvega do zadnjega sodnikovega piska.

Luka Krajnc: Frosinone je v soboto v predzadnjem krogu druge italijanske lige gostoval pri Beneventu in ostal brez točk (1:2). Mariborčan je odigral vso tekmo. Njegov klub zaseda tretje mesto, za drugim mestom, ki zagotavlja neposredno napredovanje v serie A (Hellas Verona), pa pred zadnjim krogom zaostaja dve točki.

Bojan Jokić: Ufa je v ruski premier ligi v nedeljo pred domačimi gledalci ugnala Anži z 2:1. Zmagoviti zadetek je dosegla v zadnji minuti. Kranjčan je odigral vso tekmo in v 24. minuti prejel rumeni karton. Do konca ruskega prvenstva sta še dva kroga, Ufa je na sedmem mestu.

Bojan Jokić je v Rusiji ujel redno tekmovalno formo. Na tekmi z Anžijem je prejel rumeni karton, | Foto: Reuters Bojan Jokić je v Rusiji ujel redno tekmovalno formo. Na tekmi z Anžijem je prejel rumeni karton, Foto: Reuters

Boban Jović: Bursaspor je v ponedeljek v zadnji tekmi 31. kroga turškega prvenstva gostil prvaka. Na štadionu Timsah Arena je izgubil proti Bešiktašu iz Istanbula (0:2). Celjan ni kandidiral za tekmo.

Miha Mevlja: Rostov je v ruski premier ligi v nedeljo doma premagal Rubin Kazan s 4:2. Primorec se je vrnil na igrišče in odigral 57 minut. Do konca sezone sta v Rusiji še dva kroga, Rostov zaseda šesto mesto.

Miral Samardžić: Akhisar Belediye Genclik Ve Spor je v 31. krogu turškega prvenstva v nedeljo gostoval pri Osmanlisporju in ga ponižal s 4:0. Jeseničan ni kandidiral za tekmo.

Aljaž Struna: Carpi je v soboto v 41. krogu druge italijanske lige remiziral na gostovanju pri Hellas Veroni (1:1). Primorec je v igro vstopil v 82. minuti. Carpi zaseda sedmo mesto, ki zagotavlja nastop v končnici za napredovanje v serie A.

Andraž Struna: Hearts je v skupini za prvaka škotskega prvenstva, v katerem nastopa šest najboljših ekip po prvem delu, v soboto izgubil pri tretjeuvrščenem Rangersu v Glasgowu (1:2). Pirančan zaradi zdravstvenih razlogov ni kandidiral za nastop.

Kevin Kampl je vstopil v igro, ko je Bayer zaostajal z 0:2. Na koncu so lekarnarji v vročem sosedskem derbiju osvojili točko (2:2). | Foto: Getty Images Kevin Kampl je vstopil v igro, ko je Bayer zaostajal z 0:2. Na koncu so lekarnarji v vročem sosedskem derbiju osvojili točko (2:2). Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo osvojil točko v Genovi na gostovanju pri Sampdorii (1:1). Primorec, ki je v tej sezoni dosegel že sedem zadetkov, zaradi kazni rumenih kartonov ni mogel pomagati soigralcem.

Matic Črnic: Rijeka je v soboto v jadranskem derbiju premagala splitski Hajduk (2:0). Mariborčan je dvoboj na razprodanem štadionu Rujevica spremljal s klopi za rezervne igralce.

Josip Iličić: Fiorentina je v uvodnem dejanju 36. kroga italijanskega prvenstva v soboto premagala Lazio (3:2). Kranjčan je soigralce, ki so v drugem polčasu prirediti preobrat, spremljal na delu s klopi za rezervne igralce.

Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je po izpadu iz Evrope v prvi nemški ligi padel v rezultatsko krizo. Slasti zmage ni okusil že šest srečanj, na lestvici pa zdrsnil na nevarno 12. mesto. Pred HSV, neposrednim tekmecem v nevarnem območju za izpad, ima le tri točke prednosti a tudi neprimerno boljšo razliko v zadetkih (-6 proti -29), tako da si je s točko proti Kölnu (2:2) že zagotovil obstanek. Slovenski reprezentant ni začel dvoboja v začetni postavi. V igro je vstopil v 57. minuti, ko je Bayer zaostajal z 0:2 in pomagal k preobratu, s katerim so lekarnarji osvojili pomembno točko.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v soboto zvečer na domačem igrišču v Bergamu remizirala z Milanom (1:1) in zadržala peto mesto, ki zagotavlja nastop v Evropi. Klubu iz Bergama, za katerega je slovenski reprezentant odigral 19 minut, se je nasmihala zmaga, a so gostje iz prestolnice Lombardije izenačili v 87. minuti.

Rene Krhin: Granada se poslavlja od najmočnejše španske lige. V soboto je v derbiju začelja izgubila pri Osasuni (1:2), ki je po zmagi prehitela Krhina in druščino za dve točki in poskrbela, da je Granada padla na zadnje mesto. Štajerec, ki je pridobil zaupanje trenerja Tonyja Adama, je odigral vso tekmo.

Nik Omladič se bo za vstop v bundesligo potegoval v dodatnih kvalifikacijah. Če bi se sezona končala zdaj, bi se za napredovanje pomeril s HSV-jem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nik Omladič se bo za vstop v bundesligo potegoval v dodatnih kvalifikacijah. Če bi se sezona končala zdaj, bi se za napredovanje pomeril s HSV-jem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig, ki se spogleduje z vrnitvijo v bundesligo, je doživel v nedeljo pravcato katastrofo na gostovanju v Bielefeldu (0:6). Po porazu je na lestvici zdrsnil na tretje mesto, ki za razliko od drugega ne zagotavlja neposrednega napredovanja v najvišji klubski razred v Nemčiji, ampak nastop v dodatnih kvalifikacijah za vstop v bundesligo. Tega so si že zagotovili, saj berlinski Union zaostaja šest točk. Omladič je na gostovanju pri Arminiii odigral vso tekmo.

Benjamin Verbič: Köbenhavn, ki je prejšnji teden ubranil naslov danskega prvaka, se je v nedeljo prvič po tem, ko si je zagotovil novo lovoriko, predstavil na domačem štadionu Parken. V velikem derbiju je tudi s pomočjo Vojničana, ki je v igro vstopil v 69. minuti, z 1:0 odpravil Brondby in prednost pred najbližjim zasledovalcem povišal na 19 točk. Z njim se bo pomeril tudi v finalu danskega pokala. Obeta se nov slovenski obračun na Danskem, saj pri Brondbyju nastopa Posavec Gregor Sikošek. V nedeljo je za goste odigral vso tekmo. Njegov rojak Verbič je v 75. minuti prejel rumeni karton. 

Zadetek Mihe Zajca v Cagliariju:

 

Miha Zajc: Empoli se v serie A krčevito bori za obstanek. V nedeljo je izgubil pomembno gostovanje na Sardiniji. Pri Cagliariju je izgubil z 2:3. Po prvem polčasu je kazalo, da bo klub iz Toskane deležen pravcate katastrofe, saj je zaostajal z 0:3. Crotone se je v nadaljevanju prebudil, zlasti po zaslugi mladega Primorca, ki je odlično izkoristil svoje minute in jih kronal z zadetkom ter podajo. Po enajstih tekmah, ki jih je spremljal s klopi, je končno dočakal priložnost.

V igro je prišel v 76. minuti in le tri minute pozneje dosegel strelski prvenec v serie A. Šest minut pozneje je prispeval še podajo za 2:3. Zajc je v serie A v tej sezoni odigral skupno le 43 minut, s predstavo na Sardiniji pa je dal misliti trenerju, da si v prihodnje zasluži več minut na igrišču.

Roman Bezjak je v soboto z navijači proslavljal vedno sladko zmago nad Hajdukom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Roman Bezjak je v soboto z navijači proslavljal vedno sladko zmago nad Hajdukom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Napadalca:

Robert Berić: Saint Etienne je v nedeljo v predzadnjem krogu francoskega prvenstva doživel visok domač rezultat proti PSG (0:5), ki je tako zadržal minimalne možnosti za ubranitev naslova. Krčan, ki je v tej sezoni v prvenstvu dosegel sedem zadetkov, je odigral vso tekmo.

Roman Bezjak: Rijeka je v soboto v jadranskem derbiju premagala splitski Hajduk z 2:0. Korošec je odigral vso tekmo, v prvem polčasu pa zapravil dve zreli priložnosti za zadetek. Rečani imajo tri kroge pred koncem sezone pred Dinamom pet točk prednosti.

Kako je Timotej Dodlek atraktivno v četrtek dosegel prvenec v Litvi (pri 0:38):

- Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga, končnica za preboj v premier league Huddersfield Town : Sheffield Wednesday 0:0 Ni kandidiral za tekmo.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Konec sezone.  
Haris Vučkić (Newcastle United) Anglija, 2. liga Konec sezone  
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Admira Mödling : Wolfsberger 3:2 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga LASK Linz : Kapfenberger 1:1 Odigral je 60 minut. LASK si je že zagotovil napredovanje v prvo ligo.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Blau-Weiss Linz 2:1 Odigral je vso tekmo in v 55. minuti izenačil na 1:1. To je bil že njegov 22. zadetek v tej sezoni, s katerim je okrepil prvo mesto na lestvici najboljših strelcev v drugi avstrijski ligi. Na zadnjih šestih tekmah je dosegel kar deset golov.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, končnica za evropsko ligo Standard Liege : Mechelen 2:0 Odigral je 59 minut.
Nicolas Rajsel (Union St. Gilloise) Belgija, končnica za evropsko ligo Union St. Gilloise : Sint Truiden 1:4 Ni igral, ostal je na klopi.
Dino Martinović (Lokomotiva Plovdiv) Bolgarija, skupina za prvaka Lokomotiva Plovdiv : Levski Sofija 2:1 V igro je vstopil v 82. minuti.
Marko Jakolić (Montana) Bolgarija, skupina za obstanek Konec sezone.  
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, skupina za obstanek Nea Salamis : Karmiotissa 1:0 Odigral je vso tekmo.
Erik Janža (Viktoria Plzen) Češka, 1. liga Viktoria Plzen : Mlada Boleslava 3:3 Odigral je 63 minut. Ko je zapustil igrišče, je Viktoria zaostajala 0:2.
Gregor Sikošek (Brondby) Danska, 1. liga Köbenhavn : Brondby 1:0 Odigral je vso tekmo.
Filip Valenčič (PS Kemi) Finska, 1. liga Mariehamn : PS Kemi 3:0 Odigral je vso tekmo.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Nice : Angers 0:2 Ni branil.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Split : Dinamo Zagreb 0:1 Odigral je vso tekmo.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Osijek : Slaven Belupo 3:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Palermo : Genoa 1:0 Odigral je 83 minut.
Samir Handanović (Inter Milan) Italija, 1. liga Inter : Sassuolo 1:2 Branil je vso tekmo.
Jan Mlakar (Fiorentina) Italija, 1. liga Fiorentina : Lazio 3:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Udinese 1:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Hellas Verona : Carpi 1:1 Odigral je 68 minut.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Omiya Ardija : Vegalta Sendai 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Albirex Niigata : Urawa Reds 1:6 Ni igral, ostal je na klopi.
Rene Mihelič (Riga) Latvija, 1. liga Riga : Liepaja 0:2 Ni igral.
Timotej Dodlek (Utenis) Litva, 1. liga Suduva : Utenis 2:1 Igral je vso tekmo in v 42. minuti izenačil na 1:1. To je bil njegov prvenec v litovskem prvenstvu.
Rok Štraus (Utenis) Litva, 1. liga Suduva : Utenis 2:1 Igral je vso tekmo.
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Konec sezone.  
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Konec sezone.  
Nejc Potokar (Milsami Orhei) Moldavija, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Bayer Leverkusen : Köln 2:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Fortuna Düsseldorf 2:3 Ni igral, ostal je na klopi.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Fortuna Düsseldorf 2:3 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Paderborn : Preussen Münster 1:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Martin Milec (Roda) Nizozemska, 1. liga Vitesse : Roda 3:0 Odigral je vso tekmo.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Groningen 3:5 Odigral je vso tekmo.
Slobodan Vuk (Tromso) Norveška, 1. liga Sarpsborg : Tromso 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, skupina za obstanek Zaglebie Lubin : Piast Gliwice 3:1 Odigral je 60 minut.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, skupina za obstanek Zaglebie Lubin : Piast Gliwice 3:1 Odigral je 60 minut.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 2. liga Stomil Olsztyn : Gornik Zabrze 2:4 Odigral je 58 minut.
Dejan Djermanović (Miedž Legnica) Poljska, 2. liga Miedž Legnica : Zaglebie Sosnowiec 2:1 Ni igral.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Wigry Suwalki : Bytovia Bytow 3:2 Ni igral.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Chrobry Glogow : Olimpia Grudziadz 1:3 Igral je vso tekmo.
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Feirense : Sporting Lizbona 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Ural : Krasnodar 1:1 Odigral je vso tekmo.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 1. liga Lokomotiv Moskva : Orenburg 4:0 Ni kandidiral za tgekmo.
Aljaž Krefl (Spartak Subotica) Srbija, skupina za obstanek Čukarički : Spartak Subotica 1:2 Odigral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Sion : Lugano 2:0 Odigral je vso tekmo.
Andraž Šporar (Basel) Švica, 1. liga Basel : Thun 3:3 Ni kandidiral za tekmo.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Winterthur : Zürich 0:3 Ni igral, ostal je na klopi.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Chiasso : Schaffhausen 0:6 Odigral je vso tekmo in v izdihljajih prvega polčasa prejel rumeni karton. To je bila šesta zaporedna zmaga Schaffhausna in najvišja v tej sezoni v drugi švicarski ligi. Razlika v zadetkih na zadnjih šestih tekmah znaša 20:1.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Kasimpasa : Rizespor 4:2 Igral je 69 minut.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Fenerbahče : Antalyaspor 0:1 Ni branil, ostal je na klopi.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Alanyaspor : Karabükspor 4:2 V igro je vstopil v 62. minuti.
Rajko Rotman (Kayserispor) Turčija, 1. liga Kayserispor : Konyaspor 2:1 Igral je vso tekmo.
Nejc Skubic (Konyaspor) Turčija, 1. liga Kayserispor : Konyaspor 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Etien Velikonja (Genclerbirligi) Turčija, 1. liga Istanbul Basaksehir : Genclerbirligi 2:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Dejan Kelhar (Sivasspor) Turčija, 2. liga Adana Demirspor : Sivasspor 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, skupina za obstanek Volin Luck : Stal Kamianske 0:2 Igral je vso tekmo in v 35. minuti prejel rumeni karton.
Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution) ZDA, 1. liga New England Revolution : Real Salt Lake 4:0 Igral je vso tekmo.
Ne spreglejte