Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
11. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Patrik Eler

Četrtek, 11. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Patrik Eler

Filmska zgodba: od dela v tovarni do lepe nogometne kariere na obzorju

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Patrik Eler | Foto fc-wacker-innsbruck.at

Foto: fc-wacker-innsbruck.at

Pred nekaj leti je opustil nogomet in delal v tovarni. Danes je pred njim lepa nogometna pot. Spoznajte Patrika Elerja, 25-letnega napadalca, ki spada med najbolj vroče slovenske nogometaše ta hip.

Kar devet golov je v avstrijski drugoligaški konkurenci dosegel na zadnjih petih tekmah. Skupaj jih je v tej sezoni v prvenstvu dosegel kar 23 in je z naskokom najboljši strelec tekmovanja. "Malce sem presenečen, kako dobro mi gre, a hkrati presrečen," o sijajnih mesecih in tednih, ki so za njim, pravi Patrik Eler.

Pred napadalcem Wacker Innsbrucka je vroče poletje, v katerem bo izbiral med številnimi ponudbami, ki jih bo dobil. Prva avstrijska, druga, morda celo prva nemška liga. To so tekmovanja, v katera bi se najraje preselil. Snubci že trkajo na njegova vrata, izbira bo velika, a počasi. Sprehodimo se najprej po poti, ki jo je primorski nogometaš prehodil v zadnjih letih in na trenutke spominja na film.

Nogomet je že opustil, potem je prišel odločilni klic

V Avstriji igra že štiri leta. | Foto: fc-wacker-innsbruck.at V Avstriji igra že štiri leta. Foto: fc-wacker-innsbruck.at Prihaja iz Šempetra pri Gorici, majhnega mesta na Primorskem, ki je dalo že številne odlične slovenske nogometaše. Nogometo je začel igrati v klubu Vodice v Šempasu, nadaljeval pri Gorici, tam igral skupaj z nekaterimi na prvoligaški sceni uveljavljenimi nogometaši (Matija Širok, Saša Živec, Amedej Vetrih …), potem pa odšel v Bilje in Renče. Vmes nekaj časa ni igral.

S članskim nogometom se je srečal pri Adrii iz Mirna. Tudi tam je začasno prekinil nogometno pot. Nogometa ni igral več kot leto dni, saj se je zaposlil v tovarni v Šempetru. "Igral sem v tretji, četrti ligi. Delal sem v treh izmenah in preprosto ni šlo," se je spomnil časov izpred nekaj let, ko je kazalo, da je njegove športne poti konec.

Potem se je odzval klicu iz Mirna, malo za tem je sledil odločilen korak. Leta 2013 ga je takratni trener Adrie Jože Prelogar, nekdanji pomočnik selektorjev Branka Oblaka in Matjaža Keka v slovenski reprezentanci, povabil s seboj v Celovec. K avstrijskemu tretjeligašu Austrii.

"Ponudila se je priložnost, zato nisem veliko razmišljal. Odšel sem, tudi družina mi je svetovala, naj se odločim za tak korak, in se podal v neznano. Denarja je bilo komaj za sprotno življenje, jezika nisem znal, ni mi bilo lahko, a so me v klubu lepo sprejeli, zato je bilo lažje. Pozneje so prišli še nekateri slovenski nogometaši, Armend Sprečo, Vedran Vinko in Rajko Rep, in bilo je veliko lažje," je začetke v Avstriji opisal Eler.

Kaj zmore Patrik Eler?

Odšel je tja, kjer so si ga najbolj želeli

V prvi sezoni je v tretji ligi zabil 13 golov, a bil s klubom daleč od napredovanja v drugo ligo. V drugi se je ustavil pri 17 golih in se s Celovčani veselil uvrstitve v drugo ligo.

"Začel sem dobro, prva sezona je bila solidna, v drugi je bilo super. Imeli smo dobro ekipo, šlo mi je zelo dobro, dobil sem tudi novo pogodbo, pa potem še eno. Vse skupaj je bilo veliko lepše kot na začetku," je preskok na bolje v prvih dveh letih opisal hitronogi napadalec.

V drugi avstrijski ligi je do zdaj dosegel 37 golov. V tretji jih je zbral 29. | Foto: Sportida V drugi avstrijski ligi je do zdaj dosegel 37 golov. V tretji jih je zbral 29. Foto: Sportida

Tretje leto je bilo še boljše. Resda Austrii v drugi ligi ni šlo najbolje, pojavile so se tudi finančne težave, a zanj je bila sezona sijajna. S 14 goli v drugi avstrijski ligi je glas o njegovih igrah prišel tudi do Slovenije. "Preskok iz tretje v drugo ligo je bil kar zahteven. Zelo sem napredoval. Če ne zaradi drugega, zaradi veliko večjega števila treningov, ki smo jih imeli," je opisal, kaj se je dogajalo lani.

V zadnjem delu sezone je imel smolo s poškodbo, golov bi bilo sicer verjetno še več, a je bil hkrati lahko vesel zanimanja, ki je vladalo zanj. "Bilo je nekaj zanimanja, a najbolj vztrajni so bili pri Wacker Innsbrucku, pri katerem so si me zelo želeli. Na koncu sem se odločil za odhod k njim. Tudi zaradi visokih ambicij, ki so jih predstavili. Želja je bila uvrstitev v prvo ligo," je Eles pojasnil, zakaj se je odločil za odhod v Wacker Innsbruck, v katerem navdušuje zdaj.

Olimpija ga je snubila poleti, zdaj ne pride več v poštev

Lani poleti je bil po dobri drugoligaški sezoni v Avstriji prost nogometaš brez odškodnine. Med snubci, ki so se spogledovali z njim, je bila tudi Olimpija. "Da, poklical me je njen takratni športni direktor Nenad Protega, a ostalo je le pri pogovorih. Ker sem bil poškodovan, sem se bal, da bom ostal brez kluba, zato sem se odločil za odhod v Wacker Innsbruck, ki je bil konkretnejši," je povedal Eler. Je selitev v Stožice mogoča zdaj? "Ne. Nikoli ne reci nikoli, ampak trenutno se vidim v tujini," je sporočil primorski napadalec.

V zadnjem času zadeva kot zmešan

Z Wackerjem se ni uvrstil v prvo ligo. | Foto: fc-wacker-innsbruck.at Z Wackerjem se ni uvrstil v prvo ligo. Foto: fc-wacker-innsbruck.at Podpisal je triletno pogodbo, seveda je bila donosnejša od vseh do zdaj, in prišel v mesto, ki je zelo nogometno.

"V Celovcu je bilo na tekmo tisoč, največ dva tisoč obiskovalcev. Tukaj jih je bilo na začetku sezone štiri, pet, tudi do deset tisoč. Po slabših rezultatih na začetku sezone je obisk malo padel. Tudi življenje je v Innsbrucku lepo. Ljudje nogometaše prepoznavajo na ulicah, nas ustavljajo in pozdravljajo, a niso vsiljivi," je opisal življenje na Tirolskem na zahodu Avstrije.

Dva, tri, ena, ena, dva

In smo pri njegovi sedanjosti. Dva, tri, ena, ena, dva. Toliko golov je zabil na zadnjih petih tekmah. Je najboljši strelec avstrijske druge lige in vse kaže, da bo tako tudi ob koncu sezone. Njegov najbližji zasledovalec je dosegel pet zadetkov manj. V zadnjem času zadeva kot zmešan in je zel vroč igralec.

"Malce sem presenečen nad tem, kako dobro mi gre. V prvi polovici sezone sem dosegel osem golov. Bil bi zadovoljen, če bi bilo v drugi podobno, zdaj pa sem že pri 15 zadetkih. Nisem si mislil, da bom prišel do tako visoke številke," je dejal 185 centimetrov visoki nogometaš.

"Ne vem, zakaj mi gre tako dobro. Morda zato, ker smo na začetku sezone igrali slabše. Morda tudi zato, ker zaradi poškodbe pred začetkom sezone nisem treniral kar tri mesece in še nisem bil v tako dobri formi. Kdo ve, pomembno je, da mi gre zdaj res super," je povedal primorski nogometaš.

Statistika Patrika Elerja v Avstriji:

Klub Tekmovanje Število nastopov Število golov
Austria Celovec 3. avstrijska liga 24 13
Austria Celovec 3. avstrijska liga 28 17
Austria Celovec 2. avstrijska liga 25 14
Wacker Innsbruck  2. avstrijska liga 31 23

V klubu ga želijo zadržati, a sam bi odšel

Bilo bi presenečenje, če se poleti ne bi spet selil. Na bolje, seveda. "Želim si iti še višje, a v klubu me želijo zadržati. Ponujajo novo pogodbo, toda sam bi rad šel korak višje. Pogovori potekajo, nekateri klubi me spremljajo, a je treba počakati, da bo prišla konkretna ponudba. Časa je dovolj. Sam bi najraje igral v drugi nemški ligi, saj se mi zdi, da spada med najboljše na svetu. Nekaj klubov iz druge nemške lige me spremlja, prišel je tudi en iz prve. Bomo videli, kaj se bo izcimilo," pravi nogometaš, ki je zdaj pred morda odločilnim korakom na svoji športni poti.

"Nekoč bi rad igral v prvi nemški ligi. Seveda bi bil rad tudi član slovenske reprezentance, a počasi. Moram še napredovati. Pridobiti moram predvsem moč. Bomo videli, kaj bo," pravi mladenič, za katerega bomo verjetno v prihodnosti še pogosto slišali.

Katera je naslednja postaja? Sam si najbolj želi v Nemčijo. | Foto: Sportida Katera je naslednja postaja? Sam si najbolj želi v Nemčijo. Foto: Sportida

Izkušnja z delom v tovarni je v veliko pomoč

Če bo imel nekaj sreče in če bo še naprej trdo delal, utegne narediti še nekaj korakov naprej. Da ne bi dal vsega od sebe, se ne gre bati. Tudi zaradi izkušnje z delom v tovarni, ki jo je imel.

"Mislim, da mi to zelo pomaga. Vem, kako je delati po osem, 12 ur na dan za 600, 700 evrov, zato toliko bolj cenim to, kar delam zdaj, in se trudim, da bom še boljši," je za konec povedal nogometaš, ki se najraje spogleduje z nogometom, ki ga igra Barcelona. In z Lionelom Messijem. "Seveda, s kom pa drugim?" je pripomnil.

Ne spreglejte