Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 10. 2017,
0.13

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Erik Janža Jan Koprivec Žan Majer Patrik Eler Boštjan Cesar Dominic Maroh David Poljanec Leo Štulac Enej Jelenič Aljaž Struna Samir Handanović Slaviša Stojanović Matjaž Kek Luka Elsner Jan Oblak Jan Oblak Jasmin Kurtić Josip Iličić Valter Birsa Jan Repas Kevin Kampl

Petek, 27. 10. 2017, 0.13

4 leta, 1 mesec

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Primorec v Švici postavil piko na i slovenski eksploziji golov #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98
Luka Elsner | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Večina slovenskih nogometnih legionarjev se je dokazovala tudi sredi tedna. Nekateri v prvenstvu, drugi v pokalu. Kako jim je šlo? V polno so zadeli Josip Iličić, Valter Birsa, Jasmin Kurtić, Leo Štulac (vsi v Italiji), Patrik Eler (Francija), Dominic Maroh (Nemčija), David Poljanec (Ciper), Zlatko Dedić (Avstrija) in Domen Črnigoj (Švica), medtem ko je Boštjan Cesar dosegel avtogol.

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: Pafos je v derbiju devetega kroga ciprskega prvenstva gostoval pri vodilnem Anorthosisu in ostal nepremagan. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (0:0), Pafos pa je s tem - odigral je tekmo manj - zadržal zaostanek štirih točk za vodilnim moštvom. Elsnerjeva četa je zadržala niz nepremagljivosti. Traja že sedem tekem, v katerih je štirikrat zmagala in trikrat remizirala.

Matjaž Kek: Mariborčan, ki v javnosti ni ravnodušen do morebitnega selektorskega dela v slovenski izbrani vrsti, je po nedeljskem porazu proti Osijeku ponudil odstop klubskemu vodstvu. Predsednik Rijeke Damir Mišković ga ni sprejel, ampak podprl slovenskega trenerja, ki Rijeko vodi že več kot štiri leta in pol.

Kekova četa med tednom v nasprotju z večino tekmecev v hrvaškem prvenstvu ni igrala pokalne tekme. To je postal dragocen čas za pripravo na sobotni derbi v Zagrebu. Gostovala bo pri Dinamu, ki ima šest točk prednosti, a bo prav tako kot hrvaški prvak med tednom počival. Rečani bodo pokalni dvoboj osmine finala odigrali 14. novembra, gostovali bodo pri drugoligašu Gorici.

Slaviša Stojanović: Ljubljančan na delu v Latviji je med tednom počival. Nova obveza ga čaka v soboto, ko bo odigral zadnjo tekmo v tej sezoni v latvijskem prvenstvu. Gostil bo Jelgavo in branil visoko drugo mesto. V pokalnem tekmovanju je ostal praznih rok v finalu.


Dogajanje v Evropi med tednom: 

Miguel Angel Moya in osem let mlajši Jan Oblak sta neposredna tekmeca za mesto v ekipi, a tudi velika prijatelja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Miguel Angel Moya in osem let mlajši Jan Oblak sta neposredna tekmeca za mesto v ekipi, a tudi velika prijatelja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vratarji:

Vid Belec: Novinec v prvi italijanski ligi Benevento je v serie A izgubil že desetič zapored. V sredo je ostal brez točk pri Cagliariju na Sardiniji (1:2) in se zasidral na zadnjem mestu. Skromni rezultati so poskrbeli za menjavo trenerja. Na vroči stolček se je usedel Roberto De Zerbi in se prvič predstavil v Cagliarju, kjer je Štajerca uvrstil le na klop.

Jan Koprivec: Pafos je v sredinem derbiju ciprskega prvenstva gostoval pri Anorthosisu, pri katerem igra tudi nekdanji hrvaški zvezdnik Danijel Pranjić (še v prejšnji sezoni pri Kopru) in remiziral z 0:0. Primorec v vratih Elsnerjeve čete je na zahtevnem gostovanju branil vso tekmo in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Jan Oblak: Atletico je v sredo na prvi tekmi šestnajstine finala španskega pokala gostoval pri tretjeligašu Elcheju. Dvoboj se je presenetljivo končal brez zmagovalca (1:1). Trener Diego Simeone je od prve minute ponudil priložnost rezervnemu vratarju Miguelu Angelu Moyi, 24-letni Škofjeločan pa sploh ni kandidiral za tekmo, saj je na klopi sedel 21-letni argentinski vratar Axel Werner. Pri rdeče-belih je, ko gre za pokalna tekmovanja, navada, da prvi čuvaj mreže dobi priložnost za počitek. Atletico bo v soboto v španskem prvenstvu, kjer je še nepremagan, na štadionu Wanda Metropolitano pričakal Villarreal. Takrat naj bi spet branil Oblak.

Boštjan Cesar je v prvem polčasu premagal lastnega vratarja in pomagal Milanu do visoke zmage v Veroni. | Foto: Sportida Boštjan Cesar je v prvem polčasu premagal lastnega vratarja in pomagal Milanu do visoke zmage v Veroni. Foto: Sportida

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v 10. krogu italijanskega prvenstva v mestu ljubezni pričakal AC Milan, ki mu v zadnjih tednih ni šlo vse po načrtih. Leteči oslički so bili do srede na lestvici pred sedemkratnim evropskim prvakom, nato pa doživeli visok poraz z 1:4. Kapetan slovenske reprezentance je odigral vso tekmo. V 42. minuti je z glavo "atraktivno" zatresel lastno mrežo in poskrbel za vodstvo Milana z 2:0, ob katerem ni skrival dobre volje zvezdnik rdeče-črnih Leonardo Bonucci, ki je dvoboj spremljal na tribunah.

Nesrečni avtogol Cesarja proti Milanu:

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution je končal redni del sezone, po katerem se ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: Med tednom je počival, saj je Ufa že izpadla iz ruskega pokala, v prvenstvu pa bo na delu prihodnji ponedeljek, ko se bo pomeril z Rubinom iz Kazana.

Miha Mevlja: Med tednom je počival. Čeprav je član vodilnega ruskega prvoligaša Zenita, se njegov klub ni uvrstil v osmino finala ruskega pokala. Prejšnji mesec je presenetljivo izpadel proti drugoligaškemu mestnemu tekmecu Dinamu iz Sankt Peterburga. Tako se Primorec s soigralci že pripravlja na derbi ruskega prvenstva, ko se bosta pomerila bogata kluba iz dveh največjih ruskih mest. Zenit se bo pomeril z Lokomotivom iz Moskve.

Aljaž Struna: Pirančan se je v torek vrnil na štadion, kjer je igral v prejšnji sezoni. Palermo je v drugi italijanski ligi gostoval pri Carpiju in zmagal s 3:1. Slovenski branilec je odigral vso tekmo.

Miral Samardžić: Anži Mahačkala je izpadel iz ruskega pokala, tako da je sredi tedna miroval. V prvenstvu, kjer se bori za obstanek, se v ponedeljek odpravlja na pomembno gostovanje pri Ahmat Grozniju.

Nejc Skubic: S Konyasporom, s katerim brani pokalni naslov v Turčiji, sredi tedna ni bil dejaven. Pripravlja se na nedeljsko prvenstveno tekmo z Osmanlisporjem.

Strelec Valter Birsa je s Chievom visoko izgubil proti Milanu. | Foto: Getty Images Strelec Valter Birsa je s Chievom visoko izgubil proti Milanu. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v sredo v italijanskem prvenstvu doma izgubil proti Milanu (1:4). Primorec je proti nekdanjemu klubu, kjer je izkusil nekaj zvezdniških trenutkov, na igrišču prebil 65 minut. V 61. minuti je znižal rezultat na 1:3. To je bil njegov drugi zadetek v tej sezoni.

Zadetek Birse proti Milanu:

Rene Krhin: Nantes, ki blesti v francoskem prvenstvu, kjer zaseda tretje mesto, je v sredo zvečer razočaral v ligaškem pokalu. Ostal je praznih rok na gostovanju pri zadnjeuvrščenem drugoligašu Toursu (1:3). Štajerec ni kandidiral za tekmo.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v sredo v 10. krogu italijanskega prvenstva v Bergamu premagala Verono (3:0), ki v tej sezoni niza skromne rezultate. Med strelce se je vpisal tudi Belokranjčan. V igro je vstopil v 64. minuti, mrežo gostov iz mesta Romea in Julije pa zatresel 11 minut pozneje. Pri akciji za zadetek je sodeloval tudi njegov veliki prijatelj Iličić. To je bil prvi zadetek Kurtića v tej sezoni.

Zadetek Kurtića proti Veroni:

Jan Repas: Mladi Domžalčan se je s Caenom prebil v osmino finala francoskega ligaškega pokala. V torek je gostoval pri Lorientu in zmagal z 1:0. Odigral je 63 minut, nato je namesto njega prišel v igro občasni hrvaški reprezentant Ivan Santini. Caen je takrat že vodil z 1:0.

Rajko Rotman: Götzepe je že izpadel iz boja za turško pokalno lovoriko, tako da je sredi tedna počival. Pripravlja se na petkovo gostovanje v prvenstvu pri Kasimpasi, kjer bo branil visoko drugo mesto.

Benjamin Verbič: Köbenhavn bo veliki derbi osmine finala danskega pokalnega tekmovanja odigral šele na slovenski kulturni praznik. 8. februarja 2018 bo na štadionu Parken gostil Bröndby. Večina dvobojev osmine finala danskega pokala bo odigrana že ta teden.

Josip Iličić je v zadnjih tednih pri Atalanti v odlični formi. Proti Veroni je dosegel drugi zadetek v tej sezoni v serie A. | Foto: Getty Images Josip Iličić je v zadnjih tednih pri Atalanti v odlični formi. Proti Veroni je dosegel drugi zadetek v tej sezoni v serie A. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: Korošec, ki je pri Darmstadtu na stranskem tiru, saj mu trener ne namenja priložnosti, sredi tedna nima tekem. Darmstadt je že izpadel iz nemškega pokala.

Josip Iličić: Atalanta je v sredo v 10. krogu italijanskega prvenstva doma nadigrala Hellas Verono s 3:0. Kranjčan je odigral 77 minut, v 59. minuti pa s prekrasnim zadetkom z zlato levo nogo povišal vodstvo gostiteljev na 2:0. To je njegov drugi zadetek v tej sezoni v serie A.

Zadetek Iličića proti Veroni:

Tim Matavž: Vitesse je v tej sezoni razočaral navijače s hitrim in nečastnim izpadom v pokalu. Čeprav je branil naslov, je 20. septembra izgubil proti nižjeligašu Swiftu, zato je sredi tedna na Nizozemskem počival in se pripravljal na prvenstveno poslastico. V nedeljo k njemu prihaja nekdanji evropski prvak PSV Eindhoven.

Andraž Šporar: Ljubljančan je pri Arminii po kritikah, namenjenih trenerju, na stranskem tiru. V zimskem prestopnem roku bi lahko podobno kot Bezjak zamenjal klub. Ker je Arminia že izpadla iz nemškega pokala, sredi tedna ne bo dejaven. Zanj se zanima tudi madžarski Videoton.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Brez tekme.  
Rajko Rep (LASK) Avstrija, pokal, osmina finala Ried : LASK 4:1 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, pokal, osmina finala Austria Celovec : Wacker Innsbruck 4:2 V 30. minuti je z bele točke dosegel zadetek za vodstvo Wackerja z 2:1.
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Anderlecht : Zulte-Waregem 2:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Lokeren 0:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Nicolas Rajser (Oostende) Belgija, 1. liga Oostende : Charleroi 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, pokal, osmina finala Slavia Sofija : Lokomotiv Plovdiv 2:1 po podaljških Odigral je 120 minut in v 111. minuti prejel rumeni karton.
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, pokal, osmina finala Borac Banja Luka : Krupa na Vrbasu 0:2 Odigral je vso tekmo.
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, pokal, osmina finala Željezničar : Mladost Doboj 2:1 Branil je vso tekmo.
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Anorthosis : Pafos 0:0 Odigral je vso tekmo.
Mitja Lotrič (Pafos) Ciper, 1. liga Anorthosis : Pafos 0:0 Ni igral, ostal je na klopi.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Nea Salamis : Omonia Nikozija 1:3 Odigral je vso tekmo in v 36. minuti zadel za 1:0. To je bil njegov prvi zadetek v tej sezoni.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, pokal osmina finala Teplice : Hradec Kralove 2:3 Ni igral.
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Brez tekme.  
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Brez tekme.  
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Brez tekme.  
Denis Petrić (Guingamp) Francoski ligaški pokal, 1/16 finala Guingamp : Montpellier 0:2 Branil je le prvi polčas.
Patrik Eler (Nancy) Francoski ligaški pokal, 1/16 finala Angers : Nancy 3:2 Odigral je 71 minut in v 58. minuti znižal zaostanek na 1:2.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Brez tekme.  
Matic Kotnik (Panionios) Grški pokal, 1/16 finala Aris Solun : Panionios 1:2 Branil je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Brez tekme.  
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Brez tekme.  
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Sampdoria 3:2 Branil je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Roma : Crotone 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Cittadella : Venezia 2:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Avellino : Pro Vercelli 1:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Carpi : Palermo 1:3 Igral je 76 minut.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Ternana 4:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Cittadella : Venezia 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Cittadella : Venezia 2:1 Igral je vso tekmo in v 42. minuti dosegel zadetek za 1:1. To je bil njegov prvi gol v tej sezoni. V 58. minuti je prejel rumeni karton.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Empoli : Pescara 3:1 V igro je vstopil v 67. minuti.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Brez tekme.  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Brez tekme.  
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Astana : Okzhetpes 4:0 Odigral je 67 minut.
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarski pokal, 7. krog Varda : Ferencvaroš 1:0 Odigral je vso tekmo.
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemški pokal, 1/16 finala RB Leipzig : Bayern Munchen 5:6 po 11-m Odigral je 120 minut in bil uspešen pri izvajanju kazenskih udarcev.
Dominic Maroh (Köln) Nemški pokal, 1/16 finala Hertha Berlin : Köln 1:3 Odgral je vso tekmo in v 43. minuti povišal vodstvo Kölna na 2:0.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemški pokal, 1/16 finala Osnabrück : Nürnberg 2:3 Ni igral, ostal je na klopi.
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemški pokal, 1/16 finala Greuther Fürth : Ingolstadt 1:3 Ni kandidiral za tekmo.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemski pokal, 1/16 finala Twente : Eindhoven 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemski pokal, 1/16 finala Willem II : Heerenveen 2:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Dalibor Volaš (Sparta Rotterdam) Nizozemska, 1. liga Brez tekme.  
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Eindhoven 3:0 Zaradi poškodbe ni kandidiral za tekmo.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga RKC Waalwijk : De Treffers 7:0 Ni kandidiral za tekmo.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Brez tekme.  
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljski pokal, četrtfinale, prva tekma Chojniczanka Chojnice : Gornik Zabrze 1:3 Ni igral.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljski pokal, četrtfinale, prva tekma Zaglebie Lubin : Korona Kielce 0:1 Odigral je vso tekmo.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Brez tekme.  
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Brez tekme.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Brez tekme.  
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Brez tekme.  
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Brez tekme.  
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Brez tekme.  
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Brez tekme.  
Matija Boben (Rostov) Ruski pokal, osmina finala Rostov : Amkar Perm 10:11 po 11-m Ni igral, ostal je na klopi.
Žan Majer (Rostov) Ruski pokal, osmina finala Rostov : Amkar Perm, 10:11 po 11-m Odigral je 120 minut, v 60. minuti prejel rumeni karton. Uspešno je izvajal kazenski strel.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Brez tekme.  
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Brez tekme.  
Domen Črnigoj (Lugano) Švicarski pokal, osmina finala Schötz : Lugano 2:3 po podaljških V igro je vstopil v 62. minuti, nato pa v 118. minuti dosegel zmagoviti zadetek za 3:2.
Džengis Čavušević (Zürich) Švicarski pokal, osmina finala Stade Lausanne : Zürich 1:4 Ni kandidiral za tekmo.
Nejc Mevlja (Schauffhausen) Švica, 2. liga Brez tekme.  
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Brez tekme.  
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turški pokal, 1. krog Etimesgut : Antalyaspor 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga Brez tekme.  
Ne spreglejte