Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
22.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

2

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović Ronald Koeman Kylian Mbappe Kylian Mbappe Francoska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 24. 3. 2023, 22.40

2 meseca, 2 tedna

Kvalifikacije za Euro 2024, 1. krog (petek)

Francozi zmleli Nizozemce po četrt ure, hat-trick Lukakuja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

2

Francija  Dayot Upamecano | Dayot Upamecano je že v osmi minuti zadel za 2:0. Še hitreje so z 2:0 povedli Čehi, in sicer po treh minutah. | Foto Reuters

Dayot Upamecano je že v osmi minuti zadel za 2:0. Še hitreje so z 2:0 povedli Čehi, in sicer po treh minutah.

Foto: Reuters

Po razburljivem četrtkovem uvodu v kvalifikacijski ciklus za Euro 2024, v katerem je Slovenija po sanjskem debiju Žana Vipotnika premagala Kazahstan, Anglija pa v ponovitvi finala EP 2020 ugnala evropske prvake Italijane, je bilo zanimivo tudi v petek. Igrali so v skupinah B, E, F in G. V prvi tekmi je Črna gora z 1:0 premagala Bolgarijo. Bolj so bili strelci razpoloženi zvečer: Francija je Nizozemsko nadigrala s 4:0, štiri gole je dala tudi Avstrija, po tri pa Češka, Grčija in Belgija, za katero je hat-trick proti Švedski dosegel Romelu Lukaku.

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu

Kvalifikacije za Euro 2024, 1. krog:

Petek, 24. marec:

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Tako hitrega ni bilo v Sloveniji že 16 let

Nikola Krstović je na prvi petkovi tekmi zadel za zmago Črne gore nad Bolgari z 1:0. | Foto: Reuters Nikola Krstović je na prvi petkovi tekmi zadel za zmago Črne gore nad Bolgari z 1:0. Foto: Reuters V prvi tekmi petkovega sporeda sta v sklopu skupine G igrali Bolgarija in Črna gora. Po podaji Vladimirja Jovovića so z golom Nikole Krstovića (70. minuta) prve tri točke v boju za Euro 2024 osvojili Črnogorci. Lahko bi bilo 1:1, potem ko je bil črnogorski vratar v 90. minuti že premagan. Po lepem predložku je z roba kazenskega prostora namreč mimo njega streljal Georgi Rusev, a se je na golovi črti znašel branilec Igor Vujačić in žogo odbil nazaj v polje.

V isti skupini je kvalifikacije uspešno začela tudi Srbija, ki je bila z 2:0 boljša od Litve.

Francozi že v osmi minuti vodili z 2:0

Ni manjkalo veliko, da bi Francija decembra v Katarju ubranila svetovni naslov. V finalu je proti Argentini ostala praznih rok po izvajanju kazenskih strelov, do lovorike ji niso pomagali niti trije zadetki Kyliana Mbappeja. Didier Deschamps je ostal selektor. Trudil se bo osvojiti tudi evropski naslov, še edino lovoriko, ki je kot selektor ni osvojil s Francozi. Galske peteline vodi že 140 v karieri.

Antoine Griezmann | Foto: AP / Guliverimage Antoine Griezmann Foto: AP / Guliverimage Začetek tekme v skupini B je bil več kot udaren. Na prvi kvalifikacijski tekmi, proti zdesetkani Nizozemski, ki je prav tako na zadnjem mundialu izgubila z ekipo Lionela Messija, so že v osmi minuti vodili z 2:0. Izjemen gol za 1:0 je zabil Antoine Griezmann, na 2:0 pa je povišal Dayot Upamecano. Tekma je bila praktično odločena že v 21. minuti, ko je zabil še Mbappe (3:0). Prednost ob polčasu bi bila lahko še višja, a je Jasper Cillessen v 36. minuti branil nemogoče Ibrahimi Konateju

Drugi polčas je bil manj intenziven. Da pa niso bili Avstrijci edini, ki so v petek zabili štiri gole (4:1 nad Azerbajdžanom v skupini F), je po solo prodoru še drugič na tekmi zabil Mbappe. In Francija je za prve tri točke Nizozemsko premagala s 4:0. Nizozemci namreč niso uspeli doseči častnega gola niti z bele točke (prekršek je v kazenskem prostoru zakrivil Upamecano). Memphis Depay je streljaj v zadnji minuti sodnikovega dodatka, a mu je branil Mike Maignan

Kylian Mbappe je stroj za gole. Nizozemski je zabil dva. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je stroj za gole. Nizozemski je zabil dva. Foto: Reuters

Še bolj silovit je bil začetek tekme za Čehe, ti so namreč na tekmi skupine E z 2:0 vodili že v tretji minuti. Poljski sta zabila Ladislav Krejči in Tomaš Čvančara. Končni izid je 3:1.

Lionel Messi Argentina
Sportal Mojstrovina in veliki mejnik Messija, ki so ga premagala čustva #video

Belgija zmagovito z novim selektorjem

Romelu Lukaku | Foto: AP / Guliverimage Romelu Lukaku Foto: AP / Guliverimage Za drugi vrhunec večera je poskrbel dvoboj med Švedsko in Belgijo, ki se je predstavila prvič pod vodstvom novega selektorja Domenica Tedesca, nekdanjega trenerja RB Leipziga. Rdeči vragi, ki so lani razočarali na SP 2022 v Katarju, so tako odprli novo poglavje. Pri Skandinavcih je bil pred tekmo v ospredju neuničljivi povratnik Zlatan Ibrahimović. Pri 41 letih še ni rekel zadnje vrhunskemu nogometu. Po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe kolena se je vrnil, okrepil in v dresu Milana tudi že zadel. Zdaj želi tresti mreže še v državnem dresu. Tekmo je začel na klopi.

Z golom Romeluja Lukakuja so v 35. minuti povedli Belgijci, ki so imeli več od igre. Da se po lanskem razočaranju očitno vračajo na stare tirnice, je z golom v četrti minuti drugega polčasa za povišanje vodstva na 2:0 potrdil prav Lukaku. Izkušeni zvezdnik belgijskega nogometa se ni ustavil pri dveh golih, za končni izid 3:0 je namreč dosegel hat-trick (83. minuta). Ibrahimović je igral zadnjih 20 minut.

Na Euro neposredno le Nemci
V boj za Euro 2024 se v kvalifikacijah podaja 53 članic evropske nogometne družine. Edina, ki je že uvrščena na tekmovanje, je gostiteljica Nemčija. Na SP 2022 je elf razočaral, tako da bo na domačem Euru veljal le največji dosežek, če se bo želel odkupiti razočaranim navijačem. Favoritov za najvišje dosežke je še ogromno, a si bodo morali vsi, poleg Nemcev, še zagotoviti nastop prek kvalifikacij.

V soboto bo Norveška brez Erlinga Haalanda gostovala v Španiji, Hrvaška bo na razprodanem Poljudu, saj se na tribune vrača Torcida, gostila Wales.

Kvalifikacije za Euro 2024, 1. krog:

Četrtek, 23. marec:

Petek, 24. marec:

Sobota, 25. marec:

Lestvice:

Matjaž Kek
Sportal Kek po zgodovinski zmagi Slovenije: Igralci so doumeli moje sporočilo
Cristiano Ronaldo
Sportal Svet se klanja Cristianu Ronaldu
Harry Kane Anglija Italija
Sportal Večer rekordov: Ronaldo postavil svetovnega, Kane angleškega
Ne spreglejte