Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2016,
11.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nogometna reprezentanca nogomet Srečko Katanec

Četrtek, 24. 3. 2016, 11.01

6 let, 7 mesecev

Katanec opogumlja izbrance: Morate si več upati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je po zmagi nad Makedonijo pohvalil številne novince, ki so prvič zaigrali za člansko izbrano vrsto. V ponedeljek ga čaka gostovanje na Severnem Irskem.

Slovenija se je resno lotila projekta pomladitve reprezentance. Selektor Srečko Katanec je uresničil napovedi in na srečanju z Makedonijo, ki se je končalo z zmago Slovenije z 1:0, poslal v ogenj kar pet novincev. Najbolj je bil zadovoljen s pristopom in odnosom izbrancev. Kar zadeva igro, ki je potekala v zahtevnih igralnih razmerah, saj je med srečanjem pihal močan veter, je spoznal, katere stvari bo treba popraviti do začetka kvalifikacijskega ciklusa za SP 2018.

Slovenska reprezentanca se je predstavila prvič v letu 2016. V enajsterici so bili kar trije novinci. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca se je predstavila prvič v letu 2016. V enajsterici so bili kar trije novinci. Foto: Vid Ponikvar

Ena izmed njegovih želja je tudi, da bi zvezni igralci v prihodnje manjkrat vračali žogo proti svojim vratom ali čezmerno igrali v širino. "Ko sem igral za jugoslovansko reprezentanco in je bil moj selektor Ivica Osim, je nastala težava, če smo le dvakrat podali v širino. Dobro, danes se igra drugačen nogomet. Bolj se igra na posest žoge, a si bom prizadeval, da bi šla ta bolj proti golu. Takšna mora biti filozofija Slovenije. Igralci si morajo več upati, žoga mora biti hitrejša," je predstavil cilj, ki ga želi uresničiti v čim krajšem roku.

Ne mara, da bi se branili

Srečko Katanec opozarja, da čaka izbrance še veliko truda in garanja. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec opozarja, da čaka izbrance še veliko truda in garanja. Foto: Vid Ponikvar

Zaveda se, da bo vpeljava napadalnejše filozofije Slovenije odvisna od tega, kako dober tekmec bo stal na drugi strani. "Ne želimo se braniti, tega ne maram. A če je tekmec zelo močan, si v to primoran. Imamo pa še veliko prostora za napredek. Treba bo veliko delati, tako da potrebujemo veliko časa," sporoča reprezentantom, da jih čaka še ogromno garanja, preden bodo ponotranjili vse zahtevane mehanizme.

Pri zmagi nad Makedonijo sta si Josip Iličić in Valter Birsa, ki ju povezuje želja po igranju na istem položaju, razdelila minutažo. Selektor jima je pred tekmo pojasnil, da bo vsak odigral en polčas. Bi lahko v prihodnosti zaigrala skupaj v udarni enajsterici? "Če bosta kondicijsko tako dobro pripravljena, da bosta lahko brez težav odigrala vseh 90 minut, bi bil najbolj srečen," je potrdil, da je to mogoče, a morata asa Fiorentine in Chieva popraviti kondicijsko pripravljenost.

Katanec je na očitke gostov iz Makedonije o pregrobi igri slovenske reprezentance dejal, da tudi gostje niso bili preveč nežni. Dodal je, da njegovi izbranci niso želeli nikogar poškodovati, ampak jih je k borbeni igri in večjemu številu prekrškov vodila močna volja po zmagi.

Kdo se je izkazal, kdo pa malce manj?

Miha Zajc je bil edini slovenski reprezentant, ki igra v 1. SNL in je začel dvoboj od začetka. | Foto: Vid Ponikvar Miha Zajc je bil edini slovenski reprezentant, ki igra v 1. SNL in je začel dvoboj od začetka. Foto: Vid Ponikvar

Selektor je pohvalil številne izbrance. Poleg strelca edinega zadetka Romana Bezjak je kot zelo dobrega izpostavil podajalca Benjamina Verbiča. Pohvalil je tudi Reneja Krhina in se vprašal, kako bi se Štajerec izkazal šele, če bi v zadnjih dveh mesecih v Španiji redno igral za Granado. Katančeva velika želja je, da bi vpoklicani reprezentanti prihajali na priprave s polno minutažo v klubih.

Edini nogometaš, ki igra za slovenski klub in se je znašel v prvi Katančevi enajsterici, je bil Miha Zajc. "V določenih segmentih je bil dober, v nekaterih manj. Morda je bil med vsemi še najbolj prevzet. Miha zna igrati, a nastopa v slovenski prvi ligi, kjer se na sredini igrišča ni treba preveč truditi, da bi prišel do žoge. Je pa treba znati žogo osvojiti in si jo izboriti. Potem lahko ekipa stopnjuje ritem," je opozoril na manj prepričljivo statistiko odvzemanja žog v zvezni vrsti. "V kvalifikacijah za EP 2016 smo jih osvojili premalo. Če se v tem ne bomo popravili, bomo na vsaki tekmi naleteli na težave."

Pirančan Aljaž Struna je šel po stopinjah leto dni starejšega brata Andraža in debitiral za slovensko izbrano vrsto. V prvem polčasu je v osrednjem branilskem paru delal družbo kapetanu Boštjanu Cesarju in bil zahtevne bitke z Goranom Pandevom. "Bil je soliden, krasil ga je dober pristop," je o Primorcu povedal selektor in se bolj razgovoril, ko je beseda nanesla na Nejca Skubica.

Nikomur ničesar ne prepoveduje

Nejc Skubic je dočakal krstni nastop v članskem državnem dresu. | Foto: Vid Ponikvar Nejc Skubic je dočakal krstni nastop v članskem državnem dresu. Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji kapetan Domžal si je prvi nastop prislužil šele po tem, ko se je preselil v Turčijo. "Odigral je v redu. Je zelo delaven in lahko ponavlja določene stvari. Tehnično je dovršen, koliko si kdo upa, pa je stvar vsakega posameznika. Kot selektor nikomur ničesar ne prepovedujem. Zaradi mene lahko igralci podajajo tudi s peto ali pa tekmecu med nogama, vse je dovoljeno," pričakuje več drznosti, a le če bi to koristilo ekipi in rezultatu.

Ko se bodo ekipi pridružili še Kevin Kampl, Robert Berić in Andraž Šporar, ki se vračajo po hujših poškodbah, bo selektorju še lažje. To bi se lahko zgodilo konec maja, ko bo Slovenija gostovala pri močni Švedski, pred tem pa Katanca čaka še zahtevno gostovanje v Belfastu, kjer bo na drugi strani stala Severna Irska, udeleženka EP 2016. Slovenija še pogreša prvo zmago na Otoku …


Ko je vodil Makedonijo, je bila ta močnejša kot danes

"V Makedoniji sem užival in sodeloval z dobrimi ljudmi," je slovenski selektor obujal spomine. | Foto: Vid Ponikvar "V Makedoniji sem užival in sodeloval z dobrimi ljudmi," je slovenski selektor obujal spomine. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski selektor se je na Bonifiki pomeril s tekmecem, ki ga je vodil med letoma 2006 in 2009. Srečanje z Makedonijo mu je obudilo spomine, v igri gostov pa ni zaznal sledi rokopisa, s katerim se je v nekdaj najbolj južni jugoslovanski republiki podpisoval na selektorskem delu. "Kje pa," se je nasmejal Katanec, ko smo ga vprašali o tem.

"Takrat so mi govorili, da igram staromodno, s sistemom 3-5-2. V Makedoniji sem užival in sodeloval z dobrimi ljudmi. Na voljo sem imel tudi veliko močnejšo reprezentanco, kot je zdajšnja. Od igralcev, ki sem jih vodil, je v njej le še Goran Pandev," je pojasnil nekdanji selektor Makedonije, ki je v kvalifikacijskih ciklusih nekajkrat namučil nogometne velesile, ostal pa brez tako želene velike zmage, ki bi odmevala v Evropi.

"Odigrali smo nekaj fantastičnih tekem. Najboljši dve smo izgubili. Doma smo 'ubili' Anglijo, a izgubili z 0:1, praznih rok smo ostali tudi proti Nizozemski. Zmage nisem dočakal, sem pa imel dobro reprezentanco."


 

Ne spreglejte