Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 3. 2015,
11.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca San Marino Malta Luksemburg Ferski otoki Srečko Katanec

Četrtek, 26. 3. 2015, 11.41

7 let, 12 mesecev

Katanec je zaušnico prejel le na daljnem severu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko nogometno reprezentanco čaka v petek kvalifikacijska tekma za EP 2016 s San Marinom. Z vlogo velikega favorita proti evropskemu palčku se ne bo spopadla prvič. Spodrsnilo ji je le enkrat.

Ni veliko evropskih nogometnih reprezentanc, ki bi jih lahko oklicali za večne avtsajderje. To so praviloma majhne države s skromnim naborom igralcev, ki z redkimi izjemami sploh ne igrajo v profesionalnih klubih in niso vajeni igranja v zahtevnejših ligaških tekmovanjih. Nogomet doživljajo kot konjiček. Denar si služijo drugje, v nogometu pa prepoznajo strast, s katero si želijo kakovostno zapolniti prosti čas in po potrebi zastopati barve države. Takšne reprezentance so na papirju vselej že vnaprej obsojene na poraz. Če ostanejo neporažene in pokvarijo načrte tekmecu, poskrbijo za senzacijo, ki odmeva v nogometni Evropi. Ponavadi dvoboje izgubljajo z visoko razliko in ponižno skrbijo, da si tekmeci na njihov račun krepijo razliko v zadetkih. Ponavadi.

San Marino je doma šokiral Estonijo

Včasih pa znajo nogometni rek, da je žoga okrogla in da danes že vsak igra nogomet, izkoristiti v svoj prid in s pomočjo podcenjevanja igralcev na drugi polovici igrišča prirediti presenečenje. Tako se je palčkom zmešalo na zadnjih tekmah v letu 2014, ko so poskrbeli za kopico senzacionalnih rezultatov in veličastno sklenili nogometno leto.

Ferci so novembra 2014 v Pireju šokirali Grčijo in s klopi nekdanjih evropskih prvakov pregnali ponižanega Claudia Ranierija, San Marino je doma remiziral z Estonijo, Malta je osvojila točko v Bolgariji, Liechtenstein pa v gosteh premagal Moldavijo.

Slovenija se je le enkrat spotaknila ob majhno oviro

Slovenija se je v času državne samostojnosti v kvalifikacijah večkrat pomerila z reprezentancami, ki spadajo med večne avtsajderje. Skupno je z njimi odigrala dvanajst tekem. Izkušnje ima tudi s San Marinom, ki je v zgodovini reprezentančnih nastopov skoraj vedno doživljal neuspehe.

Slovenija je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010 pod poveljstvom Matjaža Keka dvakrat prepričljivo odpravila predstavnika iz majhne države z Apeninskega polotoka. Ko so tekme štele za dragocene kvalifikacijske točke, je cilj vedno uresničila tudi proti Luksemburgu in Malti, spotaknila se je le enkrat. Na gostovanju pri Ferskih otokih.

Pred slabimi 15 leti, ko je selektorsko vlogo opravljal Srečko Katanec, je naivno zapravila prednost dveh zadetkov in se na koncu s severa Evrope vrnila le s točko (2:2). To je bil edini primer, ko je evropski nogometni palček pokazal zobe Sloveniji in ji preprečil, da bi osvojila načrtovano zmago in nove tri točke. Tako je bilo v kvalifikacijskih ciklusih.

Sloveniji se je enkrat proti evropskim avtsajderjem zalomilo tudi na prijateljski tekmi. Pred 19 leti se je udeležila prijateljskega turnirja na Malti in v nekaj dneh pokazala dva različna obraza. Za začetek je spektakularno s 7:1 napolnila mrežo Islandiji, kar pet zadetkov je prispeval Sašo Udovič, le dva dni pozneje pa se je tekma z gostitelji presenetljivo končala brez golov (0:0). Po remiju z Malto je za slovo od turnirja izgubila še z Rusijo (1:3).

Ferci v gosteh presenetili nekdanje evropske prvake

Žreb je slovenski reprezentanci v kvalifikacijah namenil kar nekaj avtsajderjev, ki spadajo v najnižjo kakovostno skupino (Malta, Ferski otoki, Luksemburg in San Marino), z nekaterimi palčki pa se še ni pomerila. Na prvo tekmo z Liechtensteinom, Gibraltarjem in Andoro še čaka, je pa zanimivo, da je Liechtenstein v zadnjem obdobju napredoval na lestvici, na kateri je boljši že od osmih evropskih izbranih vrst, tudi Gruzije, Kazahstana in Azerbajdžana. Po gostujoči zmagi nad Grčijo pa so se najboljši stoterici na svetu približali Ferski otoki (105. mesto) in s tem dokazali, da niso le ribiči, ampak tudi zelo neugodni nogometni tekmeci.

Gibraltar zaradi premajhnega števila odigranih tekem – v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo sodeluje prvič – še ni uvrščen na jakostno lestvico Fife. Je najskromnejši udeleženec kvalifikacij za EP 2016, saj je po štirih tekmah ostal brez točke, še vedno pa čaka na prvi zadetek. Prejel jih je kar 21, svetovni prvaki iz Nemčije pa so se ga usmilili in ga na domačih tleh premagali z le 4:0.

Ko je Slovenija nazadnje pred domačim občinstvom pričakala San Marino, je v mreži tekmeca odmevala petarda (5:0), to pa je bila tudi najvišja slovenska kvalifikacijska zmaga vseh časov. Bo od petka naprej veljal nov rekord?

Ne spreglejte