Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 1. 2013,
8.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Mezga

Torek, 8. 1. 2013, 8.47

7 let, 12 mesecev

Kapetan slovenskih kadetov izbral Hrvaško

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sven Dodlek, nadarjeni zvezni igralec Maribora, ki bo jeseni prestopil prag polnoletnosti, se je odločil, da bo sprejel hrvaško ponudbo in zaigral za državo, iz katere prihaja njegov oče.

Mlajši brat (klubskega soigralca) Timoteja slovi kot eden najbolj obetavnih slovenskih nogometnih upov. Ko je Slovenija lani gostila evropsko prvenstvo do 17 let, je Sven Dodlek nosil kapetanski trak, a bil po koncu tekmovanja zaradi zgodnjega izpada (ena točka na treh tekmah) podobno kot soigralci razočaran. Najstnik v vrstah Maribora naj bi se po poročanju hrvaškega časnika Sportske novosti pred kratkim odločil, da bo sprejel hrvaško ponudbo in zaigral za državo, iz katere prihaja njegov oče. O tem, da je na njegov naslov priromala ponudba Hrvaške nogometne zveze (HNS), nam je potrdil tudi mariborski klub, Dodlek pa naj bi v kratkem prvič oblekel hrvaški dres v selekciji do 18 let.

Starejši Dodlek se je v Slovenijo preselil iz okolice Čakovca, zdaj pa se bo njegov mlajši sin odločil za podobno ''selitev'', le da v obratno smer. Sven seveda še ni izgubljen za reprezentančno prihodnost Sloveniji. Mednarodna pravila, ki jih upoštevata krovni zvezi FIFA in UEFA, namreč določajo, da nogometaš ne more več menjati reprezentančnih dresov, ko enkrat nastopi v članski izbrani vrsti. Tako bi se lahko teoretično pripetilo, da bi mlajši Dodlek nadaljeval z nastopi v mlajših selekcijah Hrvaške, nato pa se vrnil v Slovenijo in okrepil člansko reprezentanco. O tem pa je seveda še prezgodaj soditi, saj bo nadarjeni nogometaš jeseni dopolnil šele 18 let.

Tako se je v Mariboru ponovila zgodba Dejana Školnika, ki se skupaj z Renejem Miheličem dokazuje na Portugalskem. Čeprav je bil rojen v Sloveniji, se je zaradi porekla staršev odločil, da bo iskal izziv v hrvaškem dresu. Tako je sprejel ponudbo in vknjižil nekaj nastopov za mlado hrvaško izbrano vrsto. Obratna bi bila lahko zgodba Hrvata Dejana Mezge, starega znanca ljubiteljev 1. SNL, ki se že več let uspešno dokazuje pri ''vijolicah''. Lani je prejel slovensko državljanstvo, v pogovoru za Sportal pa ni skrival želje, da bi nastopil za slovensko reprezentanco.

Ne spreglejte