Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
15.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA kongres predsednik Michael van Praag Slovenija

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 15.46

6 let, 7 mesecev

Kakšen šef Uefe bo Aleksander Čeferin?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Aleksander Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Od svojih sodelavcev zahteva, da delo opravijo tako, kot je potrebno, a ima obenem zelo poudarjeno človeško plat. Ni mu vseeno, kaj se z zaposlenimi dogaja," o Aleksandru Čeferinu pripoveduje njegov sodelavec v odvetniški pisarni Uroš Pogačnik.

Aleksander Čeferin, odvetnik z Grosupljega in predsednik Nogometne zveze Slovenije, se bo v sredo potegoval za novega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Čeferinu je podporo obljubilo že 30 od 55 članic Uefe in vse kaže, da bo Slovenec v sredo na volilnem kongresu premagal svojega tekmeca, Nizozemca Michaela van Praaga in tako nasledil dozdajšnjega predsednika Michela Platinija. Volitve bomo v živo spremljali tudi na Siol.net.

Kaj čaka Aleksandra Čeferina?

Uefa je v sezoni 2014/15 ustvarila 2,1 milijarde evrov prihodkov.  | Foto: Reuters Uefa je v sezoni 2014/15 ustvarila 2,1 milijarde evrov prihodkov. Foto: Reuters V primeru izvolitve bo Čeferin pred težko nalogo. Uefa se namreč trenutno ukvarja z notranjimi spori in številnimi težavami v evropskem nogometu. Razkorak med klubi se z vidika financ iz leta v leto poglablja, zahteve velikih evropskih klubov pa so vse večje. Prevzel bo vodenje organizacije, ki ima 668 zaposlenih in je v sezoni 2014/15 ustvarila 2,1 milijarde evrov prihodkov in 28 milijonov evrov izgube. Za primerjavo, v odvetniški družbi Čeferin je zaposlenih 51 ljudi.

Kot je napovedal, si bo v primeru izvolitve še naprej prizadeval za finančni fair play in transparentnost poslovanja, omejil bi število mandatov predsednika evropske nogometne zveze in predsednika, nasprotuje ustanovitvi nogometne superlige. Kot pravi, je nogomet tudi solidarnost in razvoj. Največ poudarka pa v svojem programu daje dialogu. Želi si, da bi o usodi evropskega nogometa odločalo vseh 55 držav članic, ne le izvršni odbor.

Kakšen nadrejeni je Aleksander Čeferin in v čem se razlikuje od svojega očeta Petra ter brata Roka? Bo uspešno plul med čermi Uefe in interesov posameznikov ter velikih klubov v evropskem nogometu?

Grosupeljčani nad Čeferinom navdušeni

Aleksander Čeferin si je ime ustvaril v družinski odvetniški pisarni, ki jo je na ustanovil njegov oče Peter Čeferin in kjer dela tudi njegov brat Rok Čeferin. V odvetniški pisarni so med drugim zastopali Simono Dimic, nekdanjo prvo damo Pahorjevega kabineta, ki je pozneje pri Čeferinu tudi našla zaposlitev. Branil je ljubljanskega župana Zorana Jankovića, padlega mariborskega župana Franca Kanglerja, pa padlega tajkuna Igorja Bavčarja in Boška Šrota. Prijel se ga je vzdevek "mafijski odvetnik", a ne v Grosupljem. Someščani o njem govorijo z izbranimi besedami, pričakujejo pa le eno. Da bo delal pošteno in ime Slovenije s pozitivnimi dejanji ponesel v svet.

Ne spreglejte