Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
7. 9. 2012,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec Zlatko Zahović

Petek, 7. 9. 2012, 6.47

8 let

Kako je Sebastjan Cimerotić uročil Slovenijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar sedemkrat do zdaj se je slovenska nogometna reprezentanca pomerila s Švico, z njo se bo spet udarila tudi v četrtek v Ljudskem vrtu, in le enkrat zmagala.

Zgodilo se je junija 2001 v Baslu, ko je Sebastjan Cimerotić izkoristil napako obrambe Švice, sam stekel proti nasprotnikovemu vratarju in ga rutinirano premagal za zmago Slovenije, na klopi te je sedel Srečko Katanec, z 1:0. To je bil sploh njegov prvi reprezentančni gol, Sloveniji je prinesel pomembne tri točke v boju za svetovno prvenstvo 2002, na katero se je potem tudi uvrstila.

Glasna petarda, ki je odjeknila v Novi Gorici

Kot da bi priljubljeni ljubljanski dribler s tem golom uročil Slovenijo, ta potem v naslednjih štirih tekmah ni prišla niti do remija. Vse štiri je izgubila. Najprej že manj kot dve leti za baselskim zmagoslavjem, ko je v Novi Gorici s Švico izgubila z 1:5. K sreči je bila to le prijateljska tekma, a je takratnemu selektorju Bojanu Prašnikarju povzročila kar precej skrbi. Pravzaprav edini, ki je imel razlog za vsaj kanček veselja, je bil Ermin Raković. Ta je takrat zabil prvi in tudi edini gol v izbrani vrsti.

Zlatko Zahović se je poslovil, pa tega sploh ni vedel

Malce več leto dni pozneje sta se reprezentanci pomerili še v "povratni" prijateljski tekmi, nogometni zvezi Slovenije in Švice sta se namreč dogovorili za dva obračuna. Tekma v Ženevi bo šla v zgodovino kot zadnja, v kateri je nastopil z naskokom največji zvezdnik v zgodovini slovenske reprezentance Zlatko Zahović.

In se na njej tudi vpisal med strelce. Tik pred koncem polčasa je zadel za vodstvo gostov z 1:0 in se podpisal še pod 35. reprezentančni gol. Pozneje je na selektorski stolček sedel Branko Oblak, ki je takratnega zvezdnika lizbonske Benfice, pa čeprav si je ta želel, da bi še igral, odpisal.

V Ljubljani je bil začetek konca

Potem je minilo več kot osem let, da sta se Švica in Slovenija udarili še enkrat. Pomerili sta se septembra 2012 v Stožicah, v prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014, ki je bila tudi prva kvalifikacijska tekma Slaviše Stojanovića v vlogi selektorja. Ni se izšlo dobro zanj, Slovenci so doma, pa čeprav so imeli pri izidu 0:0 nekaj priložnosti za vodstvo, izgubili z 0:2 in začeli serijo slabih rezultatov, zaradi katerih se je sredi kvalifikacij zgodila sprememba na selektorskem stolčku.

Namesto v Brazilijo na počitnice

Tako je tekmo proti Švici v Bernu, ki je bila zadnja v rednem delu preteklih kvalifikacij, v njej pa so Slovenci za ohranitev upov za pot v Brazilijo potrebovali tri točke, vodil zdajšnji selektor Katanec. Žal se ni izšlo, Slovenija je izgubila in za kazen letošnji nogometni spektakel iz Južne Amerike spremljala le prek televizijskih zaslonov.

Spektakularen remi na bežigrajski razvalini

Še dve tekmi pred zdaj opisanimi petimi je Slovenija odigrala na prelomu tisočletij. Najprej je februarja 1999 pod vodstvom Katanca na prijateljskem turnirju v Omanu izgubila z 0:2, leto in pol pozneje pa, spet v kvalifikacijah za SP 2002, v spektakularni tekmi na kultnem bežigrajskem štadionu remizirala z 2:2, potem ko je dvakrat izničila vodstvo gostov. Za Slovence sta zadela Ermin Šiljak in Milenko Ačimovič. Tudi takrat je bil seveda selektor Katanec.

Čeprav je statistika medsebojnih tekem Slovenije s Švico izrazito negativna, lahko z veseljem ugotovimo, da pri zdajšnjem selektorju – vsaj kar zadeva kvalifikacijske tekme – ni tako. Bo to potrdil tudi v četrtek pred mariborskim občinstvom?

Ne spreglejte