Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
18. 12. 2012,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jasmin Handanović

Torek, 18. 12. 2012, 15.40

8 let

Jasmin Handanović: kritik je bilo preveč, branil je dobro

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V letu 2012 je bil med najbolj standardnimi nogometaši Maribora, s katerim je prišel do številnih uspehov. Dvakrat je nastopil tudi v reprezentanci, od katere se počasi najverjetneje poslavlja.

Odkar je junija 2011 prišel v Ljudski vrt, ni izpustil mesta med vratnicama Maribora. Nič ne kaže, da se bo v prihodnosti kaj spremenilo. Januarja bo sicer dopolnil 35 let, z vijoličastimi je pogodbeno vezan do konca prihodnje sezone. V prvenstvu je bil v drugi polovici minule sezone nekaj časa poškodovan, tako da je izpustil veliko število tekem. V sezoni 2011/12 je v letošnjem letu v prvenstvu branil le šestkrat in prejel osem golov. Njegov delež pri osvojitvi naslova je vseeno velik. V pokalu v minuli sezoni na letošnjih tekmah, ko so Mariborčani osvojili naslov in prišli do dvojne krone, prav tako ni nastopil. Finalno tekmo je spremljal s tribune. V tej sezoni nima težav s poškodbami. Branil je redno. V prvenstvu je tako branil na vseh 19 tekmah in prejel 13 golov. Kar devetkrat je mrežo ohranil nedotaknjeno, kar je za vratarja seveda najbolj pomembno. Branil je tudi na vseh dvanajstih evropskih tekmah. Je torej najbolj standarden član vijoličastih v tej sezoni. V kvalifikacijah za ligo prvakov je na šestih tekmah prejel šest golov, mrežo je nedotaknjeno ohranil na eni. Na šestih tekmah v ligi Europa je prejel deset golov. Tudi v tem tekmovanju, v katerem so Mariborčani letos osvojili štiri točke, je enkrat tekmo končal brez zadetka v svoji mreži. Čeprav brani dobro, je bil kar nekajkrat tarča kritikov. Predvsem navijačev. Res je, da je bilo nekaj tekem, na katerih ni blestel. Predvsem na tistih odločilnih v boju za ligo prvakov proti zagrebškemu Dinamu, a kritike so bile prav gotovo pretirane. Ljubljančan je pošten nogometaš in pravi profesionalec, ki je vselej skromen in v službi kluba. Morda ga prav to, da nikoli ne sili v ospredje, tepe. Po takšnih je namreč najlažje udrihati. Sicer pa ne gre pozabiti, da je bil pred dobrim letom dni prav on tisti, ki je z odličnimi obrambami na odločilni tekmi proti Glasgow Rangers Mariboru prinesel ligo Europa. V klubu so z njim zadovoljni, to pa je tudi najbolj pomembno.

V reprezentanci je že nekaj časa rezervna opcija zadnjih dveh selektorjev. V tem obdobju je zbral že devet nastopov. Dva tudi letos. Oba zaradi poškodbe mlajšega bratranca in nesporne slovenske številke ena, Samirja Handanovića. Prvega na prijateljski tekmi proti Romuniji, ko je pri zmagi s 4:3 prejel tri gole. Drugega na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 proti Švici v Stožicah, ko je Slovenija izgubila z 0:2. Po tem porazu, pa čeprav pri zadetkih zagotovo ni bil kriv, je nogometna javnost spet uperila prst proti njemu in na tekmi proti Norveški štiri dni pozneje je med vratnicama stal mladi Jan Oblak. Kakšna bo njegova nadaljnja reprezentančna usoda, ni znano, a ne bi bilo presenečenje, če bi počasi zaključil s kariero v izbrani vrsti. Bomo videli, kakšne načrte bo imel novi selektor.

Ne spreglejte