Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
7.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Litva Barcelona Real Madrid špansko prvenstvo

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 7.18

6 let, 6 mesecev

Slovenec ni prejel zadetka četrtič zapored

Španija očarana nad Janom Oblakom, ki je v rekordni formi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentant Jan Oblak, prvi vratar madridskega Atletica, je v soboto mrežo vnovič zadržal nedotaknjeno. Zadetka ni prejel že na četrti zaporedni tekmi. Če bi obdržal tak ritem, bi po koncu sezone popravil svoj rekord španskega prvenstva.

Najdražji vratar v zgodovini španskega klubskega nogometa, Atletico je leta 2014 Benfici zanj odštel 16 milijonov evrov, v tej sezoni ni potreboval veliko časa, da je ujel pravo formo. Podobno velja tudi za njegove soigralce v obrambi, ki so v tej sezoni tako suvereni in uigrani, da so na uvodnih petih srečanjih (če prištejemo še dvoboj lige prvakov) prejeli le en zadetek.

Kako Atletico Oblaka primerja z zidom (muro)?

Jan Oblak je prvi in za zdaj edini zadetek v letošnji sezoni dobil na srečanju ob odprtju sezone. Rdeče-beli so nepričakovano ostali brez zmage proti novincu Alavesu. Baski so izenačili v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška in štadion Santiago Calderon zavili v črno.

Vrag je vzel šalo, Atletico se je prebudil 

Škofjeločan je v Eindhovnu ubranil kazenski strel. | Foto: Guliverimage/Getty Images Škofjeločan je v Eindhovnu ubranil kazenski strel. Foto: Guliverimage/Getty Images Razočaranje navijačev Atletica se še ni poleglo, ko so zvezdniki pod taktirko Diega Simeoneja poskrbeli za nov spodrsljaj. Ko so gostovali pri mestnem tekmecu Leganesu, ki v tej sezoni prvič nastopa med najboljšimi, so osvojili le točko (0:0). Oblak je zadržal vse strele. Prvič v sezoni je ohranil mrežo nedotaknjeno, a ni bil preveč zadovoljen, saj so njegovi soigralci na vrata tekmeca streljali s praznimi naboji.

Ko je vrag vzel šalo, Atletico pa je na razpredelnici za Realom in Barcelono po dveh odigranih krogih zaostajal že za štiri točke, so se Rojiblancos prebudili. V gosteh so pomendrali Celto (4:0 v Vigu), nato v ligi prvakov osvojili dragocene točke na Nizozemskem (1:0 v Eindhovnu – Oblak je ubranil strel z bele točke), v soboto pa so se razveselili še najvišje zmage v tej sezoni.

Oblak edini, ki je v tej sezoni v Španiji prejel le en zadetek

Sporting iz Gijona so odpihnili kar s 5:0, Škofjeločan pa je ponovno ostal nepremagan. Ni imel veliko dela, saj so gostje v okvir njegovih vrat usmerili le en strel. Oblak ga je ustavil in dokazal, da je v tem trenutku najboljši vratar v španskem prvenstvu.

Trenutek, ko je prvi vratar slovenske reprezentance ubranil strel z bele točke na torkovem srečanju v Eindhovnu. | Foto: Reuters Trenutek, ko je prvi vratar slovenske reprezentance ubranil strel z bele točke na torkovem srečanju v Eindhovnu. Foto: Reuters

Le Atletico je v štirih krogih prejel en zadetek. Vsi preostali klubi, vključno z velikanoma Barcelono in Realom, največjima kandidatoma za naslov prvaka, so jih prejeli več. Oblak je sezono 2016/17 začel v tako učinkovitem ritmu, v katerem je branil v prejšnji sezoni, ki so jo zaznamovali številni uspehi in rekordi.

Kaj se je konec tedna dogajalo v različnih ligah:

Slovenski vratar, ki ima komaj 23 let, je prvič v karieri osvojil lovoriko Zamora, ki jo po vsaki sezoni prejme najboljši vratar španskega prvenstva. V 38 krogih je prejel le 18 zadetkov in s tem izenačil 22 let star rekord, pod katerim je še vedno podpisan nekdanji vratar Deportiva Francisco Liano. Po novem sta rekorderja dva. Liano in mladi Gorenjec, ki je edini trenutek slabosti v tej sezoni doživel v državnem dresu.

Vsi nastopi Jana Oblaka za Atletico v tej sezoni:

Atletico : Alaves 1:1, Leganes : Atletico 0:0, Celta : Atletico 0:4, PSV Eindhoven : Atletico 0:1, Atletico : Sporting Gijon 5:0

Zdravje ga je zmotilo v Litvi

Mladi slovenski vratar je v prejšnji sezoni po dramatičnem boju ostal brez evropskega naslova. | Foto: Vid Ponikvar Mladi slovenski vratar je v prejšnji sezoni po dramatičnem boju ostal brez evropskega naslova. Foto: Vid Ponikvar Ko je s Katančevo četo v sklopu kvalifikacij za SP 2018 gostoval v Litvi, je moral v prvem polčasu po žogo v svojo mrežo kar dvakrat. Litovci so ga presenetili z dvema zadetkoma, doseženima le v nekaj minutah. Na tisti tekmi ga nista motila le dež in umetna travnata podlaga, ampak ga je na cedilu pustilo tudi zdravje. Na reprezentančne priprave je prispel z virozo in povišano temperaturo, a se je stanje nato nekoliko izboljšalo.

Na tekmi v Vilni ni bil povsem zdrav, kar je po srečanju zaupal tudi selektor Srečko Katanec. Oblak se je trudil, a v prvem polčasu ni zmogel preprečiti dveh litovskih zadetkov. Njegovi soigralci so stežka, praktično v zadnjih sekundah, izenačili na 2:2 in osvojili točko. To je tudi edina tekma, na kateri je bil Oblak v tej sezoni premagan dvakrat.

Statistika, ki zadostuje za nov rekord

Atletico je na zadnjih dveh nastopih v španskem prvenstvu odpihnil tekmece z razliko v zadetkih 9:0. | Foto: Guliverimage/Getty Images Atletico je na zadnjih dveh nastopih v španskem prvenstvu odpihnil tekmece z razliko v zadetkih 9:0. Foto: Guliverimage/Getty Images V klubskem dresu je na petih srečanjih prejel le zadetek. V angleškem, francoskem in italijanskem prvenstvu ni junaka, ki bi se lahko pohvalil s takim izkupičkom. Nekaj jih je v Nemčiji, kjer pa so najboljši klubi odigrali le tri kroge. Vratarja Kölna in Wolfsburga sta še vedno nepremagana, Bayern in Hertha pa sta prejela en zadetek.

V prejšnji sezoni je v španskem prvenstvu na 38 tekmah prejel 18 zadetkov. Na tekmo je prejel le 0,47 zadetka. V tej sezoni je njegovo povprečje še boljše. Na štirih srečanjih je bil premagan le enkrat. Tako na dvoboj prejme le 0,25 zadetka. Če bi obdržal takšno statistiko do konca sezone, bi poskrbel za nov rekord španskega prvenstva. Ali je tega zmožen, bodo pokazale že bližnje tekme.

V sredo pri Messiju, Suarezu in Neymarju

Oblak se bo v sredo pomeril z razigrano Barcelono. | Foto: Guliverimage/Getty Images Oblak se bo v sredo pomeril z razigrano Barcelono. Foto: Guliverimage/Getty Images Atletico se v začetku sezone ni srečal z močnejšimi tekmeci. Ti še prihajajo. Že v sredo bo na sporedu veliki derbi v Barceloni, kjer Atletico čaka gostovanje na Camp Nouu. To bo pravi preizkus za Oblaka, saj so vroči Katalonci na zadnjih dveh srečanjih na pogon trojčka MSN (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar) dosegli kar 12 zadetkov.

Še ta mesec se bo Atletico pomeril tudi z močnim Bayernom. Bavarci se bodo v Madridu želeli maščevati rdeče-belim za izpad v polfinalu lige prvakov v prejšnji sezoni. Madridski derbi, spopad Atletica in Reala, bo v tej sezoni prvič šele 20. novembra.

Pred Oblakom je torej še razburljiva jesen, del katere bosta tudi oktobrska reprezentančna spopada s Slovaško in Anglijo. Če bo do takrat zadržal izvrstno formo …

 

Ne spreglejte