Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 5. 2016,
8.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

špansko prvenstvo liga prvakov Real Madrid Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 17. 5. 2016, 8.45

6 let, 6 mesecev

Če se je Oblak zapisal v zgodovino, se je zaradi njih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Slovenski vratar Jan Oblak se po tretjem mestu madridskega Atletica v španskem prvenstvu pripravlja na veliki vrhunec, finale lige prvakov, kjer se bo 28. maja pomeril z Realom. "Pred nami je največja tekma v karieri," poudarja Škofjeločan, ki je osvojil nagrado za najboljšega vratarja la lige.

Dolgo časa se je zdelo, da bo Jan Oblak postavil nov rekord španskih prvenstev, na koncu pa ga je izenačil. Na 38 tekmah je prejel le 18 zadetkov. Tako malo jih je v španski prvi ligi prejel le Paco Liano, legendarni vratar Deportiva iz La Corune, ki je tekmecem najbolj paral živce v sezoni 1993/94. Po 22 letih se je našel junak, ki je njegov podvig ponovil. Slovenski reprezentančni vratar je pomagal Atleticu do 88 točk, ki pa so v družbi razigranega dvojca Barcelona – Real zadoščale le za tretje mesto. Oblak je vseeno zadovoljen, sezona pa se zanj še zdaleč ni končala. Prihaja največji posladek, ki že dolgo buri domišljijo navijačev Atletica.

Oblaku je za nagrado Zamora, ki jo prejme najboljši vratar španskega prvenstva, čestital tudi soigralec in stanovski kolega Miguel Angel Moya. Izkušeni vratar je izkoristil Oblakovo poškodbo ob prihodu v Madrid (2014) in nato več kot polovico sezone 2014/15 vztrajal v vlogi prvega vratarja rdeče-belih. Ko se je poškodoval na povratni tekmi osmine finala lige prvakov proti Bayerju, ga je zamenjal Škofjeločan in navdušil. Od takrat naprej Moya greje klop. Branil je le še v pokalnem tekmovanju. O tem, kako spoštuje slovenskega asa, je zapisal na socialnem omrežju Twitter: "Čestitke mojemu prijatelju Janu Oblaku za zasluženo nagrado in izenačen rekord. Odlično!"

Bučni privrženci Los Colcheneros odštevajo dneve do velikega evropskega spopada z mestnim tekmecem Realom. Še poldrugi teden jih loči od finala lige prvakov, ki bo odločil o tem, ali je napočil čas za prvi evropski naslov. "Pred nami je največja tekma kariere. Dobro se bomo pripravili na njo. Verjamemo vase in v našo zmago," iz Madrida sporoča prvi vratar Atletica in dodaja, da nogometaši Atletica dodatne motivacije na finalnem srečanju z Realom ne bodo iskali v priložnosti za maščevanje po bolečem porazu v Lizboni (2014)

Takrat pri Atleticu sploh še ni branil Oblak, ampak je bil njegov prvi vratar Belgijec Thibaut Courtois. Deležen je bil ogromne časti in marljivo polnil rubriko rekordov. Postavil je visoke kriterije za naslednike. Prvi, ki ga je skušal naslediti, je bil prav Oblak. Najdražji vratar v zgodovini španskega prvenstva, saj ga je Atletico od Benfice kupil za 16 milijonov evrov, je v svoji drugi sezoni prekosil Courtoisove dosežke in popeljal statistiko vratarja rdeče-belih v novo dimenzijo.

Redki so nogometaši, ki so premagali Škofjeločana, odkar se je iz Lizbone preselil v Madrid. | Foto: Redki so nogometaši, ki so premagali Škofjeločana, odkar se je iz Lizbone preselil v Madrid.

V prvenstveni sezoni je na rekordnih 24 tekmah ohranil mrežo nedotaknjeno in poskrbel za dosežek, ki ga ni zmogel ponoviti nihče od slovitih stanovskih kolegov, članov največjih evropskih klubov. "Oblak je najboljši vratar Atletica v zgodovini," sporoča katalonski športni časnik Mundo Deportivo in poroča o tem, kako je Oblak presegel največja pričakovanja. Na domačem štadionu Vicente Calderon je v prvenstvu branil na 28 tekmah, nepremagan pa ostal kar na dvajsetih. V dveh sezonah je skupno za Atletico branil na 71 tekmah, prejel pa le 43 zadetkov. Na tekmo je prejel 0,61 zadetka in v tej statistični prvini postal najboljši vratar Atletica v 113-letni klubski zgodovini.

Vratarji Atletica, ki so prejeli najmanj zadetkov na tekmo:

1.    Jan Oblak 0,61 zadetka na tekmo (34 prejetih golov na71 tekmah)
2.    Thibaut Courtois 0,82 (126 / 154)
3.    Rodri 0,84 (143 / 170)
4.    Edgardo Madinabeytia 0,94 (221 / 236)
5.    Leo Franco 0,96 (173 / 181)
6.    Abel Resino 0,99 (299 / 303)
7.    Angel Jesus Mejias Rodriguez 1,01 (165 / 164)
8.    Miguel Reina 1,06 (226 / 213)
9.    Jose Francisco Molina 1,31 (325 / 248)
10.     Manuel Pazos 1,52 (140 / 92) 

V španskem prvenstvu je v sezoni 2015/16 na tekmo prejel manj kot polovico zadetka. | Foto: V španskem prvenstvu je v sezoni 2015/16 na tekmo prejel manj kot polovico zadetka.

 

 

Po izjemni sezoni 2015/16, ki jo bo sklenil 28. maja na San Siru, je prejel nagrado Zamora. Postal je prvi Slovenec, ki je postal najboljši vratar španskega prvenstva in šel po stopinjah starejšega rojaka Samirja Handanovića, dvakrat izbranega za najboljšega vratarja serie A. Oblak si je Zamoro prislužil z neverjetno učinkovitostjo, saj je na tekmo v domačem prvenstvu prejel le 0,47 zadetka.

"Srečen sem, a moram priznati, da me najbolj zanima uspeh ekipe. Zasluge za dosežek niso le moje, ampak od vseh soigralcev. Če sem se zapisal v zgodovino, sem se zaradi njih," se je 23-letni Gorenjec, ki ni rad v središču pozornosti, saj so mu ekipni dosežki vedno pomembnejši od individualnih, zahvalil soigralcem za dobro sodelovanje.

Obramba Atletica slovi kot najtrdnejša v Evropi. "Če bomo 28. maja zadržali mrežo nedotaknjeno, bomo bližje zmagi, a še ne vemo, kaj se bo zgodilo v Milanu," si Oblak želi, da se njegova mreža proti Cristianu Ronaldu, Garethu Balu, Karimu Benzemaju in preostalim mojstrom v belih dresih ne bi zatresla niti enkrat. Dobro pa ve, da s tem evropska lovorika še ne bi bila priborjena. Pomni nesrečen nastop v finalu lige Europa, ko ni prejel zadetka proti Sevilli (2014), a vseeno postal poraženec. Benfica je izgubila loterijo kazenskih strelov …

Oblak v najboljši enajsterici španskega prvenstva

Glas o jekleni obrambi Atletica je segel tudi do Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je izbrala najboljšo enajsterico španskega prvenstva za nedavno končano sezono 2015/16. Med udarnih enajst je uvrstila kar pet nogometašev Atletica. Med vratnici je posadila Oblaka, v igralno polje pa Juanfrana, Godina, Luisa Filipeja in Griezmanna. Atletico ima največ igralcev. Prvak Barcelone ima tri (Suarez, Messi in Busquets), mestni tekmec Real (Ronaldo in Modrić) dva, četrtouvrščeni Villarreal pa enega (Victor Ruiz).

Ne spreglejte