Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
25. 3. 2023,
19.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

3

Natisni članek

Matjaž Kek Stožice Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024

Sobota, 25. 3. 2023, 19.30

2 meseca, 1 teden

Kapetan Slovenije pred tekmo s San Marinom

Opozorilo Jana Oblaka, ki ga ne gre prezreti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

3

zbor nogometna reprezentanca Jan Oblak | Jan Oblak je v četrtek pomagal slovenski reprezentanci do zmage v Kazahstanu. Slovenija ni izgubila že sedem tekem zapored. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Jan Oblak je v četrtek pomagal slovenski reprezentanci do zmage v Kazahstanu. Slovenija ni izgubila že sedem tekem zapored.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovensko nogometno reprezentanco čaka v nedeljo, vsaj na papirju, najlažja naloga v kvalifikacijah za Euro 2024. Na domačih tleh se bo pomerila proti San Marinu, najslabši reprezentanci na svetu, ki jo je v preteklosti zlahka premagovala. Kapetan Slovenije Jan Oblak po odmevnem preobratu v Kazahstanu (2:1) pojasnjuje, da se po prvi tekmi kvalifikacij ne more ustvarjati velika evforija.

 

Luka Modrić, Hrvaška - Wales
Sportal Valižani v izdihljajih tekme do izenačenja na Poljudu, Španci zanesljivi
slovenska nogometna reprezentanca, Matjaž Kek
Sportal Kek navijačem: Ta generacija fantov si zasluži pravo podporo

"To je prva tekma kvalifikacij, po tem ne moremo ustvarjati velike evforije," je po uvodni zmagi v kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2024, ko je Kekova četa v četrtek po preobratu v drugem polčasu z 2:1 premagala Kazahstan v gosteh, sporočil Jan Oblak. S tem je dolgoletni zvezdnik madridskega Atletica dal vedeti, kako se Slovenija po dragoceni zmagi v oddaljeni Astani ne sme predati evforiji, ampak mora ostati trdno na tleh, odločno in zbrano uresničevati naloge in se iz tekme v tekmo približevati končnemu cilju.

Slovenska izbrana vrsta je prvič v zgodovini na začetku kvalifikacij zmagala v gosteh. | Foto: Reuters Slovenska izbrana vrsta je prvič v zgodovini na začetku kvalifikacij zmagala v gosteh. Foto: Reuters

Glavni protagonisti, pa naj gre za slovenske nogometaše, strokovno vodstvo ali funkcionarje krovne zveze, cilja že dolgo niso označili tako konkretno. Pa ne le tega. Že dolgo želje o nastopu na velikem tekmovanju ni spremljalo tako veliko optimizma in upanja v končni uspeh.

Končni cilj je še zelo daleč

Slovenija je v četrtek po prvem polčasu proti Kazahstanu zaostajala z 0:1, nato pa je sledil preobrat. Po zadetkih Davida Brekala in Žana Vipotnika je zmagala z 2:1. | Foto: Reuters Slovenija je v četrtek po prvem polčasu proti Kazahstanu zaostajala z 0:1, nato pa je sledil preobrat. Po zadetkih Davida Brekala in Žana Vipotnika je zmagala z 2:1. Foto: Reuters Škofjeločan premore veliko izkušenj, z evropsko nogometno elito se druži pogosteje od reprezentančnih soigralcev, zato veljajo njegove besede po zmagi v Astani (2:1) nekaj več. "Pomembna je naslednja tekma, ne smemo ostati pri tem, napredovati moramo iz srečanja v srečanje," je po zmagi v Kazahstanu dal vedeti, kako se mora Slovenija ozirati v prihodnost in ne sme spati na lovorikah − na spominih na zmago v Kazahstanu, ampak mora v prvi vrsti ostati motivirana, lačna zmag, zadetkov in novih kvalifikacijskih točk.

"Moramo zmagovati za končni cilj, ki je še zelo daleč! Iti moramo korak za korakom, tekmo za tekmo. Upam in verjamem, da bomo naredili dovolj, da nas to pripelje, kamor si želimo. To je pozitiven začetek, tako moramo nadaljevati," eden najbolj spoštovanih vratarjev na svetu opozarja slovensko nogometno javnost, pa tudi soigralce, naj jih ne ponese evforija, saj čakata izbrano vrsto še ogromno dela in prelitega znoja, če bo želela uresničiti dolgoletne sanje in prvič po letu 2010 zaigrati na velikem tekmovanju.

V Ljubljano prihaja najslabša reprezentanca na svetu

Slovenija se je nazadnje s San Marinom pomerila na prijateljski tekmi v Stožicah leta 2020. Takrat je zmagala s 4:0, kar dva zadetka pa je dosegel branilec Nemanja Mitrović. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenija se je nazadnje s San Marinom pomerila na prijateljski tekmi v Stožicah leta 2020. Takrat je zmagala s 4:0, kar dva zadetka pa je dosegel branilec Nemanja Mitrović. Foto: Grega Valančič/Sportida Priložnost je imenitna. Po zmagi v Kazahstanu, kjer Slovenija v prvem polčasu ni navdušila, Kazahstan pa je nezbranost gostujoče obrambe znal kaznovati z zadetkom za 1:0, je na lestvici na tretjem mestu. Zaradi slabše razlike v zadetkih zaostaja le za Dansko in Severno Irsko, v nedeljo pa se ji ponuja možnost, da bi na razpredelnici skočila povsem na vrh.

V Stožice namreč prihaja najslabši tekmec v skupini, ki niza tako skromne rezultate, da na svetovni jakostni lestvici Fife zaseda zadnje mesto! Žepna državica na Apeninskem polotoku je 211. na svetu. Najslabša izmed vseh članic Mednarodne nogometne zveze. Vse kaj drugega kot zmaga Kekove čete bi tako predstavljalo ogromno senzacijo. To bi bil neuspeh, ki bi pokvaril pozitivno vzdušje, s pomočjo katerega se želi slovenska članska reprezentanca vrniti na pota stare slave.

Slovenija je nazadnje na velikem tekmovanju zaigrala leta 2010 na SP v Južni Afriki. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je nazadnje na velikem tekmovanju zaigrala leta 2010 na SP v Južni Afriki. Foto: Vid Ponikvar

Zmaga nad San Marinom bi predstavljala logično nadaljevanje ambicioznega zagona slovenskega reprezentančnega nogometa. Ustvarja se prepričanje, da bi lahko leto 2023 pomenilo konec slovenskih muk, ki bi se lahko po dolgem času znova pojavile na velikem tekmovanju. Med tiste, ki so trdno odločeni, da Slovenija prekine nič kaj prijeten niz, spada tudi prvi čuvaj mreže Oblak. Že vrsto let polni sezname največjih nogometnih imen in sestavlja idealne enajsterice, ki ne manjkajo na velikih tekmovanjih.

Bo Oblaku uspelo v šesto?

Jan Oblak ne skriva želje, da bi s Slovenijo nastopil na velikem tekmovanju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Oblak ne skriva želje, da bi s Slovenijo nastopil na velikem tekmovanju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zdaj je star že 30 let in ponuja se mu priložnost, da uresniči otroške želje in z reprezentanco zaigra na velikem tekmovanju. Za izbrano vrsto je debitiral še kot najstnik, a nato skupaj s soigralci potegnil krajšo v petih zaporednih tekmovalnih ciklusih. Sprva kot rezerva Samirju Handanoviću, v zadnjih ciklusih pa ne le kot najbolj prepoznavno slovensko nogometno ime v svetu, ampak tudi kot kapetan. Tokrat bi bilo lahko drugače.

Na Euru 2024 v Nemčiji bo nastopila skoraj polovica vseh članic evropske nogometne družine, v kvalifikacijah se za preostalih 23 mest poteguje 53 ekip, sodeč po zmagi v Astani, kjer je Kazahstan na krilih umetne travnate podlage in velikih časovnih razlik, med njim in Slovenijo je kar pet ur razlike, v zadnjem obdobju mešal štrene tekmecem, bi lahko Kekova četa letos prišla še kako daleč.

San Marino je zvesta stranka Slovenije

Prvič v zgodovini je Slovenija dobila uvodno tekmo v gosteh v kvalifikacijah. Letos se tako piše zgodovina. Slovenski navijači, sodeč po zadnjih ocenah o prodanih vstopnicah, bi lahko v nedeljo proti San Marinu prijetno napolnili stadion v Stožicah in tako prišli na svoj račun. In če bi že kdo izmed igralcev v nedeljo lahko vsaj malce počival na zelenici, je to Oblak.

"Amaterji" iz San Marina prihajajo v Ljubljano po porazu na uvodni tekmi kvalifikacij, ko so doma izgubili proti Severni Irski z 0:2. | Foto: Vid Ponikvar "Amaterji" iz San Marina prihajajo v Ljubljano po porazu na uvodni tekmi kvalifikacij, ko so doma izgubili proti Severni Irski z 0:2. Foto: Vid Ponikvar

Dozdajšnje izkušnje s San Marinom, eno najslabših izbranih vrst na svetu, dajejo vedeti, kako Slovenija po navadi proti njemu nima težav. Pet tekem, pet zmag, od tega štiri na kvalifikacijskih obračunih, gol razlika 20:0. To je lepa iztočnica za uresničitev cilja, da Slovenija nadaljuje niz, si z novo kvalifikacijsko zmago utrdi samozavest, Oblak pa prvič letos na reprezentančnem srečanju ohrani mrežo nedotaknjeno.

Nedeljski dvoboj v Ljubljani se bo začel ob 18. uri.

Matjaž Kek
Sportal Kek po zgodovinski zmagi Slovenije: Igralci so doumeli moje sporočilo
Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu
Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Tako hitrega ni bilo v Sloveniji že 16 let
Francija  Dayot Upamecano
Sportal Francozi zmleli Nizozemce po četrt ure, hat-trick Lukakuja
Ne spreglejte