Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
20. 4. 2014,
23.12

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Benfica Lizbona Zlatko Zahović Jorge Jesus Vid Belec Etien Velikonja

Nedelja, 20. 4. 2014, 23.12

2 leti, 4 mesece

Jan Oblak odet v slovensko zastavo, Benfica je prvak (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Navijači Benfice so v sedmih nebesih, saj so njihovi ljubljenci, tudi slovenski vratar Jan Oblak, postali portugalski prvaki. Za naslov sta zadoščala dva gola Lime v mreži Vida Belca.

V prejšnji sezoni je trener Jorge Jesus z Benfico kot po tekočem traku doživljal kruta razočaranja, saj se je zdelo, da mu hoče usoda podariti status najbolj nesrečnega strokovnjaka. Trikrat je bil izjemno blizu lovorike, a vselej ostal brez nje zaradi zadetkov, doseženih v izdihljajih (odločilnih) srečanj. Tako v portugalskem prvenstvu, domačem pokalu kot tudi ligi Europa.

Mnogi strokovnjaki bi zaradi podobnih neprijetnostih in nakopičene negativne energije najraje zamenjali klubsko okolje in se dokazovali drugje, 59-letni Portugalec s prepoznavno pričesko pa je trmasto vztrajal na Luzu in leto dni pozneje dočakal pet minut slave. Verjel je, da drži v rokah zasedbo, s katero se lahko povzpne na vrh. Njegova ocena se je izkazala za pravilno.

Zgodba o vzponu Benfice na najvišjo stopničko se imenitno dopolnjuje s priložnostjo, ki jo je bil pred petimi meseci zaradi poškodbe rame brazilskega vratarja Arturja Moraesa deležen Jan Oblak. Obetavni slovenski vratar, ki je v članskem državnem dresu debitiral že pred krstnim uradnim nastopom za prvo ekipo Benfice, se je izkazal in močno pomagal klubu. Zablestel je do te mere, da ni lizbonski velikan prav nikoli, ko je stal na vratih, doživel poraza, v prvenstvu pa se hitro oddaljil od največjih tekmecev, Sportinga ter Porta. Odlične predstave so le še utrdile njegov položaj med najboljšimi mladimi vratarji na svetu, s tira pa ga ni vrgla tudi poškodba, ki jo je utrpel prejšnji teden. Po nesrečnem trku s tekmecem je za nekaj trenutkov izgubil celo zavest in bil po poškodbi glave prepeljan v bolnišnico. Poškodba je zdaj že preteklost, 21-letni Škofjeločan se je vrnil med vratnici najboljšega portugalskega kluba, Benfica pa nadaljevala s prekomernim osvajanjem točk. Oblak si je z Benfico naslov portugalskega prvaka zagotovil že dva kroga pred koncem.

Oblak do prvega naslova prek Belca, do pokalov morda prek Velikonje

Zgodba o novem portugalskem prvaku se je dokončno v korist Benfice razpletla v nedeljo. Orli, ki računajo na največjo, večmilijonsko navijaško podporo na Portugalskem, so s pričakovano zmago nad zadnjeuvrščenim Olhanensejem (2:0) ohranili ogromno prednost pred zeleno-belimi. Sporting dva kroga pred koncem zaostaja sedem točk, tako da je bitka za naslov prvaka dobljena.

Junak zlata vredne zmage je bil 30-letni brazilski napadalec Lima, ki je dvakrat zatresel mrežo Vida Belca. Premagal je Oblakovega reprezentančnega soigralca, ki kot posojen (rezervni) vratar Interja nabira izkušnje na Portugalskem.

Njegov klub dosega zelo skromne dosežke, saj bo kot kaže zapustil prvoligaško druščino, je pa Štajercu uspel lep dosežek, saj je z mesta prvega vratarja izrinil nekdanjega portugalskega reprezentančnega vratarja Ricarda, ki pri 38 letih spremlja dvoboje le še s klopi za rezervne igralce.

Belec je lahko zaploskal novopečenim prvakom, pri katerih si je po tekmi dal duška tudi Oblak ter po zelenici ponosno poskakoval od sreče, odet v slovensko trobojnico. Navijači so na prepolnem Luzu čestitali nogometašem, ki jih kmalu čakajo novi pomembni izzivi, na številnih transparentih so bile izpisane čestitke in zahvale junakom, napisi ''Obrigado campeoes'' so bili vidni skoraj na vsakem koraku.

V letu, ko je odšla klubska ikona, legenda Benfice in portugalskega nogometa Eusebio, se ponuja možnost zgodovinske štirikratne krone. Lizbončani se bodo že prihodnji teden prvič v polfinalu lige Europa pomerili z Juventusom, prihodnjo nedeljo jih čaka polfinale ligaškega pokala. Benfica bo v ''finalu pred finalom'' gostovala pri večnem tekmecu Portu, ki je v tej sezoni močno zaostal v prvenstvu, zmagovalec obračuna pa se bo v sklepnem dejanju tekmovanja pomeril z Rio Ave.

Portugalska velikana sta se pred dnevi pomerila na Luzu, Benfica pa je na povratni polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja nadoknadila zaostanek s prve tekme (Oblak je počival) in si z zmago s 3:1 zagotovila nastop v finalu, kjer se bo 18. maja pomerila z ekipo Rio Ave, pri kateri igra tudi Etien Velikonja.

Tako bi se lahko Oblak dvakrat v finalu pokalnih tekmovanj srečal z Velikonjo, Benfica pa bi v obeh primerih veljala za absolutno favoritinjo.

Ne spreglejte