Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 7. 2018,
10.02

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

1

Natisni članek

Matic Črnic NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije UEFA liga prvakov NK Rijeka Qarabag

Sreda, 11. 7. 2018, 10.02

1 leto

Intervju z novincem NK Olimpija

Matic Črnic v dresu Olimpije: Čudna so pota gospodova

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

1

Matic Črnic | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Poleti je prag Stožic prestopilo kar nekaj novincev, največje medijske pozornosti pa je bil deležen Matic Črnic. Rojeni Mariborčan, ki je igral v vijoličastem dresu za vse starostne kategorije in dosegal zadetke tudi v Evropi, se je nezadovoljen s statusom na Reki odločil za selitev v Ljubljano. V tabor nekdanjega največjega sovražnika, ki ga je podrobneje spoznal že v času, ko je igral za Domžale. Zdaj bo vsaj dve leti nogometaš Olimpije s številko 29.

Predsednik Milan Mandarić je po rezultatsko izjemno uspešni sezoni 2017/18, ki se za takratnega trenerja Igorja Bišćana ni končala najbolj prijetno, saj je zapustil Ljubljano, napovedal, da bodo zmaji skušali v poletnem prestopnem roku iz tujine pripeljati nekaj slovenskih reprezentantov. Minevali so dnevi, nato že tedni, a o novincih takšnega opisa ni bilo ne duha ne sluha. Nato pa sta tako Rijeka kot Olimpija v začetku julija sporočili, da sta le našli skupen jezik glede Matica Črnica, občasnega slovenskega reprezentanta.

Tako se je v Stožice preselil otrok mariborskega kluba, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije igral in se prerodil v dresu Domžal, potem pa na Reki kot krilni napadalec padel v nemilost trenerja Matjaža Keka. Večkrat je ostal na klopi kot na igrišču, s tem izgubil tekmovalno formo in mesto v reprezentanci. Zdaj se mu ponuja priložnost, da to popravi v zeleno-belem dresu. V tistem, ki je bil takrat, ko je predstavljal barve NK Maribor, najljubša trofeja. Po novem bo skušal poskrbeti, da Olimpija zadrži položaj na vrhu, hkrati pa posnema vijolice in v Evropi doseže bistveno več, kot je v prejšnjih letih.


Matic Črnic, ki ima že bogate izkušnje z igranjem v 1. SNL, je sklenil z Olimpijo dveletno pogodbo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matic Črnic, ki ima že bogate izkušnje z igranjem v 1. SNL, je sklenil z Olimpijo dveletno pogodbo. Foto: Urban Urbanc/Sportida Preselili ste se v Ljubljano, kar je bilo še pred nekaj leti glede na vašo vijoličasto preteklost skoraj nekaj nepredstavljivega.

To je res. A bil sem že v Domžalah, skoraj na robu Ljubljane. Dobro poznam slovenski prostor, slovensko ligo. Pred leti bi se še vprašal, ali bi naredil tak korak, zdaj pa se nisem več.

Olimpija Qarabag
Sportal Qarabag v deževnih Stožicah razžalostil Olimpijo
Ilija Stolica
Sportal Kapetan Olimpije razkril razliko med Bišćanom in Stolico

Neposredno iz Maribora v Ljubljano verjetno ne bi prestopili?

Mislim, da ne, čeprav ne vem, kaj bi rekel. Res so čudna pota gospodova. Nikoli ne veš, kje boš pristal. V nogometu se vse spreminja čez noč.

Ko ste zapustili Domžale, ste bili na vrhuncu forme. Proti West Hamu ste v Ljubljani dosegli dva zadetka, imeli veliko ponudb, nato pa izbrali Rijeko. Zakaj v zadnjih dveh letih pod vodstvom Matjaža Keka niste igrali več?

Ne vem, to bi morali vprašati trenerja. On odloča o tem. O tem sva se veliko pogovarjala, a ne vem … Iskreno povedano, morda je težava v meni, morda pa v nekom drugem. To se nikoli ne bo vedelo. Najraje bi to zgodbo z Rijeko kar končal. Zdaj sem v novem okolju, kjer upam na čim večjo minutažo. Rad bi čim prej pozabil na svoje neigranje za Rijeko. Življenje teče naprej.

Matic Črnic je zadnjo tekmo v Stožicah odigral 28. julija 2016. Takrat so Domžale v kvalifikacijah za evropsko ligo premagale West Ham z 2:1, oba zadetka za rumene pa je dosegel prav Mariborčan. | Foto: Sportida Matic Črnic je zadnjo tekmo v Stožicah odigral 28. julija 2016. Takrat so Domžale v kvalifikacijah za evropsko ligo premagale West Ham z 2:1, oba zadetka za rumene pa je dosegel prav Mariborčan. Foto: Sportida

Na Reki ste izgubili pomembna leta v razvoju nogometaša, morda svoja najboljša.

Saj sem star komaj 26 let (smeh, op. p.). Je pa res, da mi je bilo pred Rijeko v Domžalah zelo lepo. Zlasti na tekmi proti West Hamu v Stožicah, ko smo postavili Domžale na evropski nogometni zemljevid.

Je bila to vaša zadnja tekma v Stožicah?

Da. Na Stožice imam lepe spomine. To je velik štadion, na katerem je lepo igrati. Ko pride veliko gledalcev, je neverjetno vzdušje. V Stožicah je zelo glasno, akustika je res odlična. Pohvalil bi tudi novo travnato površino. Prvi trening smo imeli v ponedeljek. Nova trava je res vrhunska.

NK Olimpija Dres
Sportal Olimpija predstavila novega in popihala na dušo navijačem #foto

Dejali ste, da so vas novi soigralci v Ljubljani sprejeli fantastično. Ste nekatere poznali že od prej?

Sem. Bilo mi je lažje, saj sem bil z Nejcem Vidmarjem skupaj v Domžalah, Roka Kronavetra poznam še iz Maribora, poznam tudi Branka Ilića, pa Nika Kapuna … Večino igralcev poznam, dosti pa nas je tudi novih.

Branka Ilića in Roka Kronavetra je poznal že od prej. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Branka Ilića in Roka Kronavetra je poznal že od prej. Foto: Urban Urbanc/Sportida

S Kronavetrom, ki je podobno kot vi rojeni Mariborčan, ne bosta sostanovalca v sobi, saj nam je zaupal, da bo še naprej cimer z Andresom Vombergerjem.

Verjetno bom ostal sam. Najraje sem sam, saj imam tako pred tekmo mir. To je neki moj ritual. Drugače pa bomo videli, s kom me bodo dali v sobo (smeh, op. p.).

Ostali ste sami, tako kot je po vašem odhodu Matjaž Kek ostal edini Slovenec na Reki, kar zadeva del članske izbrane vrste na igrišču.

Bilo nas je dosti, to je res, a se lahko že jutri zgodi, da bo kateri od Slovencev podpisal za Rijeko. V nogometu se nikoli ne ve, kdo bo kje pristal.

Rok Kronaveter
Sportal Rok Kronaveter: Olimpija v ligi prvakov? Zakaj pa ne.

Ste kaj v stiku z Jasonom Davidsonom in Dariom Čanađijo, ki sta kot posojena nogometaša Rijeke pomagala Olimpiji do dvojne krone, nato pa se vrnila na Hrvaško?

V stiku sem bolj ostal s Čanađijo. Kar zadeva Jasona, bo odšel nekam v Avstraljo, vsaj tako sem slišal, za Čano pa ne vem, ali bo ostal ali ne. Bomo videli, kako se bo na koncu odločil trener.

Nekdanji soigralec na Reki Dario Čanađija mu je o Olimpiji povedal veliko lepega. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nekdanji soigralec na Reki Dario Čanađija mu je o Olimpiji povedal veliko lepega. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ste se s Čanađijo veliko pogovarjali o njegovih izkušnjah pri Olimpiji?

Seveda. Veliko sva se pogovarjala že takrat, ko je bil pri Olimpiji. Skoraj vse sem vedel o dogajanju v slovenskem nogometnem prostoru. Ni bilo nobenih skrivalnic, o Olimpiji je povedal zgolj pozitivne besede.

NK Olimpija Trening Nogometaši
Sportal Olimpija predstavila novi okrepitvi za Evropo #video

Danes vas čaka pomemben dvoboj. S Qarabagom se boste pomerili v kvalifikacijah za ligo prvakov. Z Rijeko, pred tem tudi z Mariborom in Domžalami, imate že ogromno izkušenj z igranjem evropskih tekem. Čutite, da ima Olimpija v sebi zmagovalno miselnost, ali je zaradi tega, ker se bo pomerila s Qarabagom, na papirju močnejšim tekmecem, kaj v krču?

Možnosti so polovične. 50:50. Realno se pač ne moremo primerjati z njihovimi finančnimi zmožnosti, a v nogometu glede tega ni pravil, kar zadeva rezultat. Odloča tudi to, kdo ima boljši dan, več energije. Vemo, da bo v Ljubljani odigran šele prvi polčas, saj nas čaka še povratna tekma v Bakuju, zato moramo tekmo v Stožicah odigrati zelo pametno.

Ko je nazadnje igral v Stožicah, se je prav tako igrala evropska tekma. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je nazadnje igral v Stožicah, se je prav tako igrala evropska tekma. Foto: Žiga Zupan/Sportida

S Qarabagom bo prišel v Ljubljano tudi prvi vratar islandske reprezentance Hannes Thor Halldorsson, ki je pred kratkim nastopil na SP 2018 v Rusiji.

Po nakupu Qarabaga in njegovem prihodu se vidi, da je ekipa ambiciozna in da misli resno v evropskih tekmovanjih. Glede na svojo blagajno si ga lahko privoščijo, mi pa ga bomo skušali premagati. Če ga Messi ni znal, ga bomo že mi (smeh, op. p.).

V zadnjih sezonah so bile prve domače tekme Olimpije v Evropi klavrne. Tako proti Trenčinu kot tudi Vaasi so ostali zmaji praznih rok in ekspresno izpadli.

Vem. Letos moramo to spremeniti in obrniti na pozitivno stran, da bo v prihodnje vse pozitivno.

Rusija Hrvaška
Sportal Srb, ki vodi Olimpijo, navija za Belgijo in Hrvaško

Halldorsson je na SP 2018 priznal premoč tudi Hrvaški. Na tisti tekmi (2:1 za Hrvaško) je nastopil tudi vaš nekdanji soigralec pri Rijeki Filip Bradarić.

Še vedno sva v stiku. Zaželel bi mu veliko sreče v polfinalu. Želim mu, da premaga Anglijo, se uvrsti v finale, nato pa postane svetovni prvak.

Filip Bradarić, nekdanji soigralec Črnica na Reki, je na dvoboju SP 2018 proti Islandiji vstopil v igro namesto Luke Modrića. | Foto: Reuters Filip Bradarić, nekdanji soigralec Črnica na Reki, je na dvoboju SP 2018 proti Islandiji vstopil v igro namesto Luke Modrića. Foto: Reuters

Tekma med Olimpijo in Qarabagom se bo začela natanko ob istem času kot polfinalna tekma SP 2018 v Moskvi med Anglijo in Hrvaško. Bo to dodaten šok za hrvaške legionarje na delu v Ljubljani in Bakuju Dina Štigleca, Danijela Miškića in Filipa Ozobića?

Po mojem mnenju jim bo res malce žal, ker bosta tekmi potekala istočasno. Nič, si bodo že zavrteli tekmo nazaj ter ogledali posnetek. Ali pa počakali na finale (smeh, op. p.).

NK Maribor prvak 2022
Sportal Spored 1. SNL 2022/23
Ne spreglejte