Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2012,
15.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stečaj

Petek, 12. 10. 2012, 15.44

7 let, 12 mesecev

Hajduk pred stečajem, navijači na ulicah!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški klub Hajduk Split je bleda senca nekdanjega velikana. Nekoč je spadal v vrh jugoslovanskega nogometa in imel ugleden položaj v Evropi, zdaj pa je tik pred stečajem. Rešitev v ponedeljek?

Nad Splitom se že cel dan zbirajo temni oblaki. Neugodna pa ni le vremenska napoved, pač pa tudi napoved, da bo nogometni velikan kmalu proglasil bankrot! Na današnjem glasovanju mestnega sveta je bilo odločeno, da se jamstvo za najem kratkokrajnega kredita v višini 30 milijonov kun ne bo odobrilo. Sledil je šok, saj bi lahko ta odločitev Hajduk s 101-letno bogato tradicijo praktično pahnila v krsto. Izpad načrtovanega posojila v vrednosti nekaj manj od štirih milijonov evrov bo kot vse kaže poskrbel za stečaj športnega ponosa Dalmacije. Lani se je spektakularno proslavil 100. rojstni dan, na obisk je prišla tudi znamenita Barcelona. A s tem je vodstvo le zakrivalo pogled na finančno neurejen klub, ki je že nekaj časa priklopljen na aparate. Igralci niso videli plač že pet mesecev, od velikega imena je ostala le še ljubezen zvestih navijačev, ki klubu niso obrnili hrbta tudi v najtežjem obdobju. Ni jih malo, ki so se že sprijaznili z mislijo, da bo Hajduk doletela nedavna usoda glasgowskega velikana Rangers. Splitski ''beli'' naj bi se tako preselili v nižji rang tekmovanja. ''To je konec. Klub mora v stečaj in ne vem, kako bo naprej ... Upam, da se vsi zavedajo pomena svoje odločitve. Tisti, ki vladajo in tisti, ki so v opoziciji,'' je po nepričakovanem šoku skupščine mestnega sveta – mesto je pred časom napovedalo jamstvo za 60 milijonov kun - povedal predsednik Hajduka Marin Brbić. Na glasovanju za jamstvo glasovala le tretjina. Pet članov strank SDP in HNS je bilo proti, somišljeniki župana Željka Keruma, v tem trenutku verjetno najbolj osovražene osebe v dalmatinski prestolnici, in še nekateri preostali pa so se vzdržali. Pred tem je bilo dogovorjeno, da bo odločitev o jamstvu veljala le v primeru, če bo veljala enotno. ''Kredit ne bi povsem rešil klub, bi pa preprečil, da že v naslednjih desetih dneh proglasi stečaj. Moramo se rešiti suspenzije in spoštovati pravila Uefinega pravilnika o fair-playju, sicer ne bomo mogli nastopiti niti v Evropi,'' je pred sestankom mestnega sveta opozarjal Brbić, a nato zgradbo zapustil s sklonjeno glavo.

Rdeča luč, ki jo je prižgala splitska mestna skupščina, je sprožila ogorčenje med ljubitelji ''belih'', najbolj glasni predstavniki navijaške skupine Torcida, hrvaški mediji poročajo o nekaj sto navijačih, pa so se takoj odpravili pred stavbo mestnega sveta. Številka je bila iz minute v minuto večja. Najprej so blokirali splitske ceste, pred zgradbo pa jih je pričakala do zob oborožena policija. Dolg Hajduka sicer znaša okrog 200 milijonov kun, njegov bančni račun pa je zadnjih deset dni blokiran, tako da se je klub znašel v resnih škripcih, saj pričakuje priliv sredstev od nedavne prodaje dveh igralcev, Anteja Vukušića (Pescara) in Anasa Sharbinija (Al Ittihad). Pritisk je opravil svoje, saj je mestni svet podal novo odločitev. V ponedeljek se bo ponovno glasovalo, Hajduk pa naj bi dobil jamstvo za težko pričakovani kredit. Sledi vendarle (začasen) srečen konec splitske drame, ki pa do vratu zadolženega Hajduka seveda ne bi rešila za vse večne čase?

Ne spreglejte