Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 8. 2013,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Finska

Torek, 13. 8. 2013, 13.53

8 let

Finski selektor v Ljubljani nagajal Katancu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska članska reprezentanca se bo v sredo s finskimi tekmeci srečala šele drugič. In ponovno bo šlo za prijateljsko tekmo. Pred 14 leti se je dvoboj v Ljubljani končal brez zmagovalca.

To je bila prijateljska tekma, na kateri je Srečko Katanec pilil formo pred zgodovinskim pohodom na kvalifikacijske točke v Latviji ter Albaniji, s katerimi je poskočil na drugo mesto in najavil senzacionalni preboj na evropsko prvenstvo. Konec aprila je v Ljubljani gostovala Finska, ki v slovensko prestolnico ni prišla z največjim zvezdnikom Jarijem Litmanenom, je pa obrambni vrsti dirigiral Sami Hyypia, ki se je počasi začel privajati na rdeči dres Liverpoola. Zaradi številnih odpovedi, prisotno je bilo ogromno zdravstvenih težav, je slovenski selektor priznal, da s podobno postavo verjetno ne bo nikoli več začel srečanja. Tako je tudi bilo. Prepričal pa se je tudi o tem, da med nogometaši, ki igrajo v tujini, ter tistimi iz slovenske prve lige vlada ogromna razlika. Zlasti v načinu obnašanja na igrišču, kjer so ga bolj navdušili legionarji.

Italijan najprej podaril enajstmetrovki Fincem, nato še Slovencem

Finci so gostovali na štadionu ŽAK, ki je prvič in verjetno tudi zadnjič pričakal najboljšo slovensko izbrano vrsto. Sorazmerno majhno število gledalcev, bilo jih je le 1.500, je dočakalo dva zadetka. Oba sta padla s prekinitev v režiji italijanskega sodnika, ki je pretiraval s strogim kriterijem in dvakrat "prehitro" pokazal na belo točko. Sredi prvega polčasa je dosodil v prid gostom, ko naj bi Saša Gajser v kazenskem prostoru nepravilno odrinil Joonasa Kolkko, v 62. minuti pa je darilo italijanskega delivca pravice sprejel Zlatko Zahović in postavil končni rezultat 1 : 1. Pred tem je sodnika z zvitim padcem pretental Matjaž Florjančič. Zdajšnji pomočnik Matjaža Keka na klopi Rijeke je bil zelo nevaren za finska vrata, v enem izmed napadov je zatresel tudi okvir vrat.

Paatelainena po 14 letih čaka ponovno srečanje s Katancem

Takratni selektor Finske je bil znameniti Danec Richard Moller Nielsen in po tekmi dejal, da so njegovi izbranci igrali po slovenskih notah. Pohvalil je organizirano in pametno igro Slovenije. Zanimivo je, da je zadetek za Finsko prispeval Mika-Matti Petteri Paatelainen oziroma krajše Mixu Paatelainen. Nekdanji zvezni igralec finske reprezentance, za katero je zbral 70 zadetkov in dosegel 18 zadetkov (peti najboljši strelec vseh časov), je s strelom z bele točke premagal Mladena Dabanovića, 14 let pozneje pa bo imel s Slovenijo in Katancem opravka v drugačni vlogi. Kot selektor finske reprezentance.

V sredo se bosta članski izbrani vrsti pomerili drugič v zgodovini. Tokrat bo v vlogi gostiteljice Finska. Bo dvoboj znova postregel s prijateljskim remijem?

Ne spreglejte