Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 7. 2011,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dare Vršič

Četrtek, 7. 7. 2011, 22.04

8 let

Evropski krst Stožic z odliko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Olimpije so na povratnem srečanju zasenčili goste iz Širokega Brijega in jih s prepričljivo zmago s 3:0 izločili iz Evrope. V drugem predkrogu lige Europa jih čaka irski Bohemians.

Štadion v Stožicah je po slabem letu, odkar je na voljo nogometašem Olimpije, končno dočakal evropski krst. Dvoboj s Širokim Brijegom je nosil ogromno težo, saj bi morebitni spodrsljaj Ljubljančanom dokončno zaprl evropska vrata. Čeprav so tribune še ''akademskih'' 15 minut pred začetkom srečanja samevale, so se v trenutku, ko je ukrajinski sodnik označil začetek obračuna, že prijetno napolnile, tako da so bili ''zeleno-beli'' pred največjim izzivom v tej sezoni deležni glasne spodbude. Ljubljana je tako po sušnih osmih letih in dvobojem z Liverpoolom na bežigrajski ''podrtiji'' spet dočakala tekmo z evropskim prizvokom.

Strog kriterij sodnika

Trener Olimpije Dušan Kosič je pričakovano na desni bočni položaj postavil Bobana Joviča, ki je zaradi kazni preskočil hercegovski uvod. V peti minuti je osrednja tribuna prvič zahrumela. Odmevalo je: ''Olimpija, Olimpija, Olimpija …'' Gostitelji so pričakovano v dvoboj krenili bolj napadalno, Hercegovci pa so s strnjeno postavitvijo, nemalokrat se je na svoji igralni polovici znašlo vseh 11 igralcev v modrih dresih, iskali priložnost v protinapadu.

Slednjega do konca prvega dela niso dočakali. Čeprav na zelenici ni bilo prisotnih nevarnih in grdih prekrškov, je strogi ukrajinski delivec pravice kmalu odprl žep. Prvi je rumeni karton v 10. minuti prejel Davor Škerjanc, za praktično prvi prekršek Olimpije, nato pa so se na ''kazenskem'' seznamu sodnika znašli še štirje nogometaši. Tudi dva igralca Ljubljančanov, Erik Salkič in Matic Fink.

Zlate minute očka Radujka

Če začetnih 15 minut ni postreglo s priložnostjo, ob kateri bi gledalcem poskočil srčni utrip, sta se v nadaljevanju v zaveznico domačih prelevili prekinitvi. Najprej je Jovič s predložkom namučil vratarja Borisa Baćaka, ki je pokazal nekaj negotovosti, nato pa je predložek s kota izvajal Anej Lovrečič.

Žoga se je sprehajala po vročem območju, iz neposredne bližine pa jo je čez golovo črto potisnil Dalibor Radujko. Kapetan Olimpije in novopečeni očka je zadetek, sploh prvi v mreži Širokega Brijega na četrtem srečanju z Ljubljančani, proslavil z otroško dudo, kaj kmalu pa je še drugič v zanosu sreče krenil v objem soigralcev in navdušenega občinstva. Tokrat je nezbrano obrambo predstavnika BiH kaznoval z glavo, poprej pa je prečko stresel Valenčič. Prevlado všečne Olimpije, streli na vrata so deževali z vseh strani (Vršič, Valenčič …), bi skorajda usodno prekinil Brazilec Wagner. Lani je mrežo Olimpije zatresel v Domžalah, v Stožicah pa je njegov strel zadel okvir vrat. Mladi vratar Elvis Džafič bi bil bržkone že premagan, a je tokrat ''zmaje'' rešila sreča. Kot da bi prejeli nagrado za bolj hrabro in odprto igro od tekmeca.

Popravni izpit – liga Europa

Zaostanek dveh golov je Široki Brijeg prisilil, da krenejo naprej, igra se je razživela, a si kakšen bolj konkretne priložnosti ni priigral. Navijači Olimpije, ki so znova bučno častili nesrečno odpisanega ljubljenca ''Cimeta'', so v 33. minuti izobesili transparent ''Popravni izpit – liga Europa''.

Dve minuti kasneje se je prvič oglasila skupinica gostujočih navijačev s prepoznavnimi hrvaškimi zastavami, domači navijači pa niso ostali dolžni s skandiranjem, ki žal ne sodi na področje ''fair-playa''. Do zaključka polčasa, sodnik ga ni podaljšal niti za sekundo, je največji aplavz pobral Sreten Sretenović. Srbski branilec je bil s svojo figuro in ogromno borbenostjo domala nepremostljiva ovira za goste, ki v prvem polčasu po sredini niso speljali pravega napada.

Izključitev in 3:0

Rezultat 2:0 je ljubljansko barko varno peljal v drugi predkrog, kjer se bo pomerila z irskim Bohemiansom. Kosičevi četi je nalogo kmalu olajšal še nespametni kapetan gostov Dalibor Šilić, ki je zgolj v treh minutah, a dveh različnih polčasih, prejel dva rumena kartona in si prislužil predčasen odhod na prho.

Da bo zadovoljstvo stožiškega občinstva, zbralo se je okrog 5.000 gledalcev, še večje, je v 49. minuti po krasno izpeljani akciji v napadu poskrbel Dare Vršič. Slovenski reprezentant je sprejel podajo rezervista Nika Omladiča (ob polčasu je zamenjal Finka), katerega je zaposlil Filip Valenčič, ter z natančnim strelom v daljši kot vrat Baćaka povišal vodstvo na 3:0. Gostje pa še vseeno niso obupali. Vzkliki maloštevilnih navijačev, ki so med polčasom zahtevali zmago, so jih nekajkrat pregnali pred ljubljanska vrata, po kotu v 53. minuti pa je Mateo Roskam zatresel celo prečko.

Vrnitev Saše Raniča

Igra zdesetkanih Hercegovcev na vse ali nič je ustrezala razigrani Olimpiji, ki se je odločila ponižati tekmeca. In vrniti za lanskoletno evropsko ''porcijo''. Lovrečič in Valenčič sta pošteno ogrela Baćaka, z razdalje sta poizkušala tudi Vršič in Omladič. Razmerje moči ob koncu dveh tretjih dvoboja so nakazovali tudi streli v okvir vrat. Olimpija je vodila z 9:1 in kar je najpomembneje, trikrat tudi zatresla mrežo.

''Zeleno-beli'' praznik je z vrnitvijo po daljši odsotnosti zaradi zdravstvenih težav dopolnil Saša Ranič, ki je v 72. minuti zamenjal Lovrečiča. Primorec je nadaljeval z obstreljevanjem gostujočih vrat, a je žoga za las zgrešila cilj, nato za las zamudil že v ''mat'' položaju, ko se je znašel sam pred Baćakom, v zaključku srečanja pa še enkrat namučil št. 1 pri gostih. V 87. minuti je po pozivu ljubljanskih navijačev na noge, tradicija je zrasla na zelniku košarkarskih tekem, vstal ves štadion, Kosičevi izbranci pa so si po zaključnem pisku prislužili gromek aplavz. Če se dan pozna po jutru, bi lahko v tej sezoni upravičeno posegli po višjih ciljih.

Prihodnji četrtek Bohemians

Razočarani gostje iz Širokega Brijega so (dokončno) začutili, da imajo opravka z drugačno Olimpije od tiste, ki so je bili vajeni v minuli sezoni, po sredinem treningu, ko so ugledali moderni štadion v Stožicah.

Razlika med aktualno in lanskoletno Olimpijo je ogromna, tako v moči igralskega kadra kot tudi uigranosti, s predstavo na povratni tekmi pa raste tudi optimizem pred naslednjim evropskim izzivom, Bohemiansom. Prvi dvoboj bo na sporedu že prihodnji četrtek v Stožicah, nato sledi še srečanje v Dublinu.

Ne spreglejte