Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 11. 2018,
11.15

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

Crvena zvezda Liverpool Jürgen Klopp UEFA liga prvakov

Torek, 6. 11. 2018, 11.15

1 leto

Pred dvobojem med Crveno zvezdo in Liverpoolom

Srb, ki odlično pozna Marakano, prestrašil Angleže

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01
Crvena zvezda | Danes bo največji beograjski štadion poln do zadnjega kotička. | Foto Reuters

Danes bo največji beograjski štadion poln do zadnjega kotička.

Foto: Reuters

Danes se v Beogradu ob 18.55 obeta prvovrstni nogometni spektakel. Srbski prvak Crvena zvezda bo na razprodanem štadionu Rajka Mitića pričakal evropskega podprvaka Liverpool. Otoški mediji so se v zadnjih dneh razpisali o navijaškem kotlu in slovitem predoru. Da jih čaka nepozabna izkušnja, jih opozarja tudi donedavni soigralec Marko Grujić.

V zgodovini lige prvakov je od klubov, ki so zrasli na pogorišču nekdanje Jugoslavije, sodelovala le peterica. To so nekdanja velika četverica (Crvena zvezda, Dinamo Zagreb, Hajduk Split in Partizan) ter Maribor, ki je evforijo na slovenskih tleh v neslutene višave z druženjem z evropsko elito dvignil kar trikrat.

Karim Benzema
Sportal Ronaldo navdušil z mojstrovino, sledil je velik šok za Juventus

Srbski prvak ni imel sreče

Beograjčani imajo po treh tekmah eno točko in gol razliko 1:10. | Foto: Guliverimage/Getty Images Beograjčani imajo po treh tekmah eno točko in gol razliko 1:10. Foto: Guliverimage/Getty Images Crvena zvezda, nekdanji evropski in svetovni prvak, je dolgo čakala na trenutek, ko se bo njej v čast predvajala himna lige prvakov. Skladba, ob kateri se naježi koža ne le nogometašem, ampak tudi gledalcem, je letos sestavni del evropske sezone v Beogradu, štadion Rajka Mitića, v nogometnih krogih še vedno bolj znan pod imenom Marakana, pa doživlja enega vrhuncev tega stoletja.

Srbski prvak pri žrebu ni imel pretirane sreče. Njegova kroglica je končala v druščini treh velikanov. Znašla se je v skupini C z Liverpoolom, aktualnim evropskim podprvakom in enim največjih favoritov za osvojitev angleškega naslova, PSG, pregrešno dragim francoskim klubom, ki je s pomočjo katarskega kapitala pripeljal v Pariz številne zvezdnike in cilja na evropski naslov, ter Napolijem, italijanskim klubom, ki po prihodu trenerja Carla Ancelottija ne skriva visokih ambicij. Da med omenjeno trojico in rdeče-belimi vlada očitna kakovostna razlika, je dokazala prva polovica nastopov v skupinskem delu.

Presenetljiva točka proti Napoliju

Ko je v Beogradu gostoval Ancelottijev Napoli, se je moral sloviti trener zadovoljiti le s točko. | Foto: Reuters Ko je v Beogradu gostoval Ancelottijev Napoli, se je moral sloviti trener zadovoljiti le s točko. Foto: Reuters Treba pa je poudariti, da je Crvena zvezda v gosteh, kjer zaradi kazni ne sme računati na pomoč glasnih navijačev, ki jih po Evropi ne manjka, veliko bolj ranljiva. Na Parku princev je izgubila z 1:6, na Anfieldu z 0:4, na obeh tekmah pa je bila izrazito nemočna in neenakovredna proti tekmecema, ki spadata med evropsko smetano.

Drugače je bilo v uvodnem srečanju lige prvakov, ko je v Beogradu pričakala Napoli in na presenečenje številnih ostala neporažena. Neapeljčani so zapravili ogromno priložnosti, zatresli tudi okvir vrat, podrejena Crvena zvezda pa je vseeno zadržala mrežo nedotaknjeno (0:0) in se veselila zgodovinske točke. S pomočjo polnih tribun, na katerih so navijači poskrbeli za nepozabno koreografijo, in borbene igre so iztržili zlata vreden remi.

Xherdan Shaqiri
Sportal Shaqiriju srbski navijači obljubili pekel, Klopp ga je pustil doma

Vzdušje bo neverjetno

Marko Gruijć je posojeni nogometaš Liverpoola na začasnem delu v Nemčiji. | Foto: Reuters Marko Gruijć je posojeni nogometaš Liverpoola na začasnem delu v Nemčiji. Foto: Reuters Danes sledi nov izziv. V beograjskem kotlu se bo predstavil Liverpool, ki ima v tej sezoni eno najbolj uigranih in najnevarnejših ekip v Evropi. Izbranci Jürgena Kloppa so resda prišli v Srbijo brez Švicarja albanskih korenin Xherdana Shaqirija, saj vodstvo kluba noče tvegati zaradi morebitnih izgredov oziroma maščevanja srbskih navijačev, ki še zdaleč niso pozabili, kako je Shaqiri izpostavljal podobo dvoglavega albanskega orla na SP 2018, a to ne bo bistveno oslabilo zvezdniške zasedbe rdečih.

Angleški mediji v zadnjih dneh posvečajo ogromno pozornost predvsem znamenitemu predoru, ki vodi nogometaše iz slačilnic do igrišča, v katerem je občutiti ognjeno vzdušje na štadionu. O njem so povprašali Marka Grujića, mladega srbskega reprezentanta, posojenega igralca Liverpoola na začasnem delu pri berlinski Herthi, ki odlično pozna največji beograjski štadion.

Mohamed Salah, prvi zvezdnik Liverpoola, in Dejan Lovren, hrvaški obrambni steber, na ponedeljkovem treningu v Beogradu. | Foto: Reuters Mohamed Salah, prvi zvezdnik Liverpoola, in Dejan Lovren, hrvaški obrambni steber, na ponedeljkovem treningu v Beogradu. Foto: Reuters

''Štadion leži v luknji, zelo je akustičen in glasen. V takšnem vzdušju je težko slišati, kaj ti govori soigralec. Liverpool ima ogromno kakovost in je velik favorit, a je v Beogradu vedno težko igrati,'' opozarja nekdanji nogometaš Crvene zvezde nogometaše Liverpoola in dodaja: ''Bodite prepričani o tem, da bo vzdušje na štadionu Crvene zvezde neverjetno! Navijači mojega nekdanjega kluba so dolgo čakali na takšne dvoboje. Zagotovo bodo 12. igralec gostiteljev,'' je Grujić, ki ga je pri beograjskem velikanu vodil tudi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, prestrašil donedavne soigralce z Anfielda.

Predor, o katerem po preboju Crvene zvezde v ligo prvakov govori Evropa:

Klopp obožuje polne štadione

Jürgen Klopp je po prihodu v Beograd širil dobro voljo. | Foto: Reuters Jürgen Klopp je po prihodu v Beograd širil dobro voljo. Foto: Reuters ''Meni so všeč takšne tekme. Obožujem polne štadione, ko ljudje podpirajo domače moštvo. To je nogomet. Moramo uživati v igri in vzdušju. Vemo, kako se odzvati v takšnih okoliščinah,'' je Nemec Klopp, ki bi za mirnejše nadaljevanje lige prvakov potreboval zmago, prepričan o tem, da njegovi izbranci ne bodo podlegli pritisku zaradi bučnih navijačev. Do konca skupinskega dela ga čakata še dve zahtevni tekmi, gostovanje v Parizu in domača tekma z Napolijem, zato si v Srbiji ne sme privoščiti spodrsljaja.

O predoru pod štadionom se je razgovoril Andrew Robertson. ''Predor je res neverjeten. Na tekmi bo vladalo posebno vzdušje, tako da pričakujem težko tekmo. To moramo izkoristiti kot prednost in nikakor ne smemo dovoliti, da bi to vplivalo na nas. Bo drugače kot na Anfieldu, a verjamemo vase,'' je poudaril 24-letni Škot, ki igra na levem boku obrambne vrste Liverpoola.

Za razred boljši od Crvene zvezde

Navijači bodo danes 12. igralec Crvene zvezde. | Foto: Reuters Navijači bodo danes 12. igralec Crvene zvezde. Foto: Reuters ''Igrati moramo sproščeno, brez pritiska, za svojo dušo,'' sporoča strateg srbskega prvaka Vladan Milojević. Zaveda se, da je Crvena zvezda najslabši klub skupine C, kar pa še ne pomeni, da do konca skupinskega dela ne bi mogla osvojiti še kakšne točke.

''Ničesar ne skrivamo. Vsi tekmeci v naši skupini so za razred boljši. Ne le zaradi proračunov, ampak tudi zaradi tega, ker igrajo vsak konec tedna zelo močne tekme in spadajo med kandidate za osvojitev evropskega naslova. Ponosen sem, da lahko igramo takšno tekmo. Upam, da bomo vsi uživali,'' je izrazil željo 48-letni Srb, o vzdušju, ki bo danes vladalo na Marakani, pa dodal: ''Številni klubski velikani so prihajali k nam in jim ni bilo prijetno. Ne verjamem, da lahko to zelo vpliva na igralce Liverpoola, ki so zelo izkušeni, bodo pa zagotovo očarani nad vzdušjem,'' je prepričan Milojević.

Verjetni začetni enajsterici:

Crvena zvezda: Borjan; Stojković, Degenek, Savić, Rodić; Ebecilio, Jovičić, Ben, Krstičić, Marin; Pavkov
Manjkata: Boakye, Cafu

Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson; Fabinho, Milner, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané
Manjkajo: Clyne, Henderson, Shaqiri

Izbranci Jürgena Kloppa veljajo za izrazite favorite. Na Anfieldu so Beograjčane premagali s 4:0. | Foto: Reuters Izbranci Jürgena Kloppa veljajo za izrazite favorite. Na Anfieldu so Beograjčane premagali s 4:0. Foto: Reuters

Dvoboj se bo začel že ob 18.55. Srbski Blic je opomnil, da bi se lahko danes ponovila zgodovina. Prav na ta dan pred natanko 45 leti se je Crvena zvezda na Otoku pomerila z Liverpoolom. Bila je povratna tekma osmine finala nekdanjega pokala državnih prvakov. Rdeče-beli, takrat jih je vodil legendarni trener Miljan Miljanić, so v Beogradu zmagali z 2:1, nato pa napravili velik podvig še na Anfieldu in zadali Liverpoolu boleč udarec (2:1). A to so bili drugačni časi. Takrat se je pisalo leto 1973, ko ni bil nihče od teh, ki bodo danes zaigrali v Beogradu, sploh še rojen.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin: Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila bi dolgočasna
Lionel Messi poškodba
Sportal Zbrisan tvit Barcelone zmedel javnost glede Messija
Atene AEK Bayern
Sportal Ko je Uefa videla posnetek, jo je zaskrbelo #video
Ne spreglejte