Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 1. 2013,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fabijan Cipot

Četrtek, 10. 1. 2013, 12.39

8 let

Cipot bo nadaljeval, če bo odšel Topič

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fabijan Cipot je v precepu. "Pri Muri sem leto in pol izgubljal čas ter igral zastonj. Nimam več motivacije," je potožil. Kariero bo nadaljeval le v primeru odhoda predsednika Miroslava Topiča.

Nogometna usoda Mure 05 je negotova. Igralci sploh ne vedo, kdaj in kako se bodo začele priprave, mačehovski odnos uprave in nejasnosti glede finančne podpore tujih investitorjev pa še povečujejo dvom, da bodo črno-beli sploh nadaljevali s spomladanskim delom: "Po koncu jesenskega dela nam nihče ni rekel niti adijo niti hvala. Niti nismo spili kakšne pijače. Nekaj prijateljev igra v peti ligi, pa so imeli organiziran zaključek sezone z vodstvom kluba, mi pa takole. Ne vemo, kdaj in kje se bodo začele priprave, če kaj izvemo, izvemo iz medijev, uradnim sporočilom, ki prihajajo iz kluba, pa se lahko le smejimo. Nihče nas nič ne vpraša. Zelo žalostno," ne skriva razočaranja Fabijan Cipot. Celo do te mere, da se ne namerava več vrniti na igrišče. Če v Muri ne bo resnih sprememb in se s predsedniškega mesta ne bo poslovil Miroslav Topič, bo zagotovo obesil nogometne čevlje na klin. V tem primeru bo 2. december 2012, ko je Mura 05 izgubila z Mariborom 1:2, nogometaši pa po mučnih pregovarjanjih vendarle popustili in preklicali napovedano stavko, ostal zapisan kot datum, ko je odigral zadnjo tekmo. Nogomet bi tako zapustil pri 36 letih in grenkim spoznanjem, da se Mura nemočno vrti v začaranem krogu in ne najde poti, kako si povrniti temelje zgledno organiziranega kluba.

Igralci kot grešni kozli, zadnji vlak zamujen

Mura 05 se je po njegovem mnenju dotaknila najnižje točke. Nekdanjemu reprezentantu, ki je državni dres oblekel 26-krat, je najbolj žal, da se ni izkoristila pozitivna poletna energija, ki je zaživela po presenetljivo dolgem evropskem izletu. "Takrat smo zamudili zadnji vlak, ko bi se dalo še kaj spremeniti, a nas ni nobeden podprl. Občinstvo bi moralo narediti svoje, cela javnost, tako pa so za to, kar se dogaja, odgovorni vsi tisti, ki so ga takrat podprli. In vemo, kdo ga je podprl in kdo je govoril na skupščini. Vsi so enako krivi kot on in vsak se bo prepoznal," je našteval nekdanji kapetan Mure 05.

Nad vodstvom kluba je tako razočaran, da predsednika Topiča, ki ga je večkrat omenil, niti ni hotel navajati poimensko. "Igralci smo izpadli kot grešni kozli, čeprav bi se lahko razpletlo drugače. Igralci so bili še vroči, lahko bi se odlično prodali, prišel je denar od evropskih nastopov. Porabil se je tako, da smo igralci vnovič 'izviseli'. Dolg do igralcev se je še povečeval, vemo pa, kdo je prejemal mesečna plačila. Tisti, ki je 'največ' naredil za klub, in bližnji sodelavci, igralci pa nič. Seveda je to premočno vplivalo na osebnosti igralcev, ki v tej sezoni niso mogli pokazati vsega, kar zmorejo. Če bi bilo to urejeno, bi se lahko prebili med tri najboljše v ligi," je dejal izkušeni branilec.

Cipot je navedel primer Nusmirja Fajića. Napadalec iz BiH se je znašel v beležnicah mnogih klubov, tudi tujih, na koncu pa za skromnih 30.000 evrov, takšna vsota se omenja v medijih, prestopil k Mariboru: "Vsi vidimo, kako je odšel in kdo je imel pooblastila. Imeli smo možnost, da na začetku jeseni do prestopnega roka naredimo nekaj za prihodnost. Če bi za prave denarje prodali enega, dva igralca, bi normalno preživeli jesen. Igralci bi bili plačani in motivirani, naredili bi načrt za prihodnost. A stvari se niso uredile. Igralci so ostali pozabljeni, klubi pa od njih živijo. In le zadovoljen igralec igra dobro. Če bi jeseni igrali dobro, bi lahko spet enega prodali za malce več …," je opisoval idejno zasnovo, ki pa v Fazaneriji ni ugledala luči.

Povprečna plača znaša 735 evrov

Če se zadeve v kratkem ne bodo uredile, bo še hujše. "Tako ne gre nikamor. Potem bo možnost, da sploh ne igramo spomladanskega dela, tudi najbolj realna. Za zadnjo tekmo z Mariborom smo še popustili, a smo naredili napako. Če bi naredili to pet tekem prej, bi nekdo o tem začel razmišljati. Tako pa se ni nič spremenilo. Nato smo odšli na dopust, ne da bi se kaj uredilo." Klub dolguje igralcem ogromno plač. Nekateri terjajo dolgove še od predlani. Zneski niso pretirani, sploh za slovenske razmere. "Ko smo bili na skupščini, so nam povedali, da znaša povprečna plača 735 evrov. Bruto! In niti tega ne moremo dobiti," dodaja nogometaš, ki ga skrbi usoda mlajših soigralcev. Sam bo od te igre, če bo klubu še vedno dirigiral Topič, odstopil in jo zaključil še pred nadaljevanjem spomladanskega dela. Ki ga morda nogometaši Mure niti ne bodo dočakali …

Ne spreglejte