Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
25. 7. 2012,
6.59

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Salzburg

Sreda, 25. 7. 2012, 6.59

5 let, 7 mesecev

Brez besed, sramota, blamaža … (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S takšnimi besedami je avstrijska javnost opisala šokanten rezultat, ki je navkljub ''pirovi'' zmagi s 4:3 poskrbel za evropski potop bogatega Salzburga. Izpadel je v obračunu s prvakom Luksemburga!

Po senzaciji je zadišalo že minuli torek. Nogometaši Salzburga so imeli teden dni časa, da so razmišljali o načinu, kako nadoknaditi zaostanek s tekme v Luksemburgu (0:1). Evropska javnost jih je še vedno prištevala med absolutne favorite, avstrijski prvak pa si proti ''amaterjem'' iz najmanjše članice Beneluksa ni smel privoščiti vnovičnega spodrsljaja, saj bi na ta način že končal z evropskimi nastopi. Zgodilo pa se je prav slednje. Gostje so v 26. minuti utišali tribune štadiona v Mozartovem mestu, ki je pred štirimi leti gostil srečanja evropskega prvenstva, do konca polčasa pa je Salzburg vendarle preobrnil srečanje in dobil uvodnih 45 minut z 2:1.

Čeprav razpolaga z desetkrat vrednejšo ekipo, je imel Dudelange v nogah še vedno aktiven rezultat, ki ga je peljal v tretji predkrog. Za nameček je v začetku drugega dela še dvakrat šokiral presenečene avstrijske branilce (povedel s 3:2), nato pa je sledil dramatičen zaključek. ''Rdeči biki'' so šli na vse ali nič, živci navijačev so bili že na koncu, po dveh zadetkih v dveh minutah pa se jim je le nasmihalo napredovanje. Pri 4:3, do konca rednega dela je bilo še osem minut, so naskakovali zlata vreden peti gol za 5:3 in napredovanje, a so na njihovo smolo srčni gostje vzdržali do konca. Tudi petminutni sodnikov podaljšek. Čeprav so imeli od 73. minute celo igralca manj, niso več prejeli zadetka in zabava pri začudenih ter osramočenih avstrijskih prvakih se je lahko začela. ''To je katastrofa,'' po tekmi ni bil razpoložen za pogovor Martin Hinteregger, eden izmed strelcev Salzburga, nemški strateg Roger Schmidt, ki bo verjetno kmalu primoran zapustiti stolček avstrijskega prvaka, pa je dodal: ''Tako si nismo zamislili evropske poti. To je veliko razočaranje. Naša mlada ekipa ni bila kos pritisku in vlogi favorita.''

Trener Dudelanga še ne razmišlja o Mariboru

Tako globoko v kvalifikacijah za ligo prvakov izmed klubov iz Luksemburga ni zabredel še nihče. Če bo F91 Dudelange v tretjem krogu vrnil ''milo za drago'' Mariborčanom, ki so ga v minuli sezoni dvakrat ugnali, potem si bo zagotovil najmanj nastop v skupinskem delu lige Europa, kar bi bila ob ciprskem četrtfinalistu lige prvakov (APOEL v minuli sezoni) verjetno največja senzacija evropskih tekmovanj tega tisočletja. Smeji pa se tudi slovenskim prvakom, ki so namesto sosedskega obračuna s Salzburžani dočakali priložnost desetletja. Za (vsaj) skupinski del lige Europa bi bilo potrebno izločiti le še Dudelange. A z nekoliko bolj previdnim in zrelim pristopom od tistega, ki so ga pokazali nogometaši Salzburga. ''O naslednjem tekmecu (Mariborom) še ne razmišljam. V Salzburgu smo bili priča zelo čustvenemu srečanju. Dudelange je potreboval nekaj pomoči sreče in jo tudi dočakal,'' je po čudežnem večeru v Salzburgu in verjetno najbolj odmevni zmagi v klubski zgodovini dejal trener Dudelanga Didier Philippe. Svoje izbrance bo v tej sezoni vodil vsaj še na štirih evropskih tekmah. Toliko jih je tudi že odigral napadalec Aurelien Joachim, ki je v tej evropski sezoni dosegel že šest zadetkov. Bo na tekmah z Mariborom manj učinkovit?

Ne spreglejte