Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 6. 2021,
17.09

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

1

Natisni članek

Boštjan Cesar Milenko Ačimović Zlatko Zahović EURO 2020

Sreda, 9. 6. 2021, 17.09

2 leti, 10 mesecev

Anketa med znanimi slovenskimi nogometnimi imeni

Angleži niso prepričali Zlatka Zahovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

1

Zlatko Zahović | Zlatko Zahović bo na letošnjem vrhuncu nogometnih dogodkov, Euru, stiskal pesti za Portugalsko, uspeh pa bi privoščil tudi Severni Makedoniji in Hrvaški. | Foto Matjaž Vertuš

Zlatko Zahović bo na letošnjem vrhuncu nogometnih dogodkov, Euru, stiskal pesti za Portugalsko, uspeh pa bi privoščil tudi Severni Makedoniji in Hrvaški.

Foto: Matjaž Vertuš

Kdo bo najboljši na letošnjem Euru? Za koga bodo stiskali pesti? O tem smo pred začetkom velikega spektakla povprašali tri velikane slovenskega nogometa. Zlatko Zahović bo navijal za Portugalsko, Boštjan Cesar bi najbolj privoščil uspeh Hrvaški in Italiji, Milenko Ačimović pa bo presenečen, če Francija ne bo prišla v finale.

Cristiano Ronaldo
Sportal Neverjetno, s čim se spogleduje Ronaldo!

Skoraj 21 let je že od tega, ko je Slovenija dosegla zadnji zadetek na evropskem prvenstvu. Prispeval ga je Zlatko Zahović, najboljši strelec slovenske izbrane vrste vseh časov, na nepozabni tekmi v Amsterdamu proti Španiji (1:2), ki jo je spremljalo več kot deset tisoč glasnih slovenskih navijačev! Po letu 2000 se Slovenija ni več uvrščala na evropska prvenstva. Praznih rok je ostala tudi v kvalifikacijah za EP 2020. Za koga pa bodo nekdanji asi slovenskega nogometa stiskali pesti med 11. junijem in 11. julijem?

Anglija brez tekmovalne kulture v reprezentanci

Harry Kane je bil najboljši strelec SP 2018 v Rusiji, kjer so trije levi osvojili četrto mesto. | Foto: Reuters Harry Kane je bil najboljši strelec SP 2018 v Rusiji, kjer so trije levi osvojili četrto mesto. Foto: Reuters ''Tu ni dileme. Navijal bom za Portugalsko. Simpatična mi je tudi Severna Makedonija, to pa zaradi tega, ker je podobna nam. Je mala država, mi pa dobro vemo, čez kaj morajo iti takšne države, da pridejo do tega tekmovanja. Navijal bom tudi za Hrvaško,'' se je 50-letni Mariborčan spomnil tudi na južne sosede, ki so leta 2018 priredili svetovno senzacijo in na SP v Rusiji zaigrali v finalu. Takrat so v Moskvi izgubili proti Franciji (2:4), ki na stavnih listah kotira kot največji favorit za osvojitev naslova. Takoj zanjo stavne hiše največje možnosti za uspeh pripisujejo Angliji.

''O Angležih nisem tako prepričan, ker nimajo neke tekmovalne kulture v reprezentanci. V angleški ligi igra ogromno tujcev, tako da imajo malo bazo igralcev. To pa je pomembno, če bi želeli priti do konca. Sam pa jih ne uvrščam med prve favorite. Namesto njih bi raje izpostavil Belgijce. Nikoli ne pridejo do konca, a imajo res ogromno vrhunskih igralcev,'' opozarja na rdeče vrage. Glede ekipe, ki ima največji izbor kakovostnih igralcev, pa na njegovem seznamu favoritov prevladuje Francija.

Zahović: Gledalci so nogometu vrnili veselje

Kako visoko bosta prišla Fernando Santos in Cristiano Ronaldo na letošnjem Euru? | Foto: Reuters Kako visoko bosta prišla Fernando Santos in Cristiano Ronaldo na letošnjem Euru? Foto: Reuters ''Portugalska je res zelo kakovostna ekipa, ki ima tudi odličnega trenerja, s katerim sem igral (slačilnico sta si delila pri Valencii, op. p.). Vem, da je zelo pragmatičen in tekmovalen, kar je dokazal že na SP v Rusiji. Francija je najbolj tekmovalna ekipa, turnirski del pa je takšen, da ti ne dopušča slabega polčasa. Favoriti bodo stopnjevali formo, na začetku po navadi ne igrajo briljantno. Velike izkušnje pa ima tudi ''moj'' trener Fernando Santos. Ko ni dnevne forme, lahko spremeni slog igranja in uspe. Zelo dobro ga poznam, je vrhunski strokovnjak,'' bi najbolj privoščil Portugalski, da ubrani naslov in z zvezdniško zasedbo, v kateri izstopa kapetan Cristiano Ronaldo, še drugič zapored postane evropski prvak. Zahović nestrpno pričakuje začetek velikega tekmovanja, zlasti zaradi tega, ker tribune ne bodo več samevale, saj bodo na njih gledalci.

''Gledalci so vrnili veselje nogometu. Vrnili so ga v življenje. To je tisto najlepše, kar prinaša šport. Nogomet se igra za gledalce, zato je to drugačen občutek zanje, za vse udeležence, ko se igra v živo, in že komaj čakam ta trenutek,'' nam je iz Maribora sporočil nekdanji športni direktor NK Maribor, ki po lanskoletnem odhodu iz Ljudskega vrta ni sprejel nobene nove vloge v nogometnem svetu. Trenutno uživa, zato sporoča, da nima razloga, da bi kaj spreminjal.

Cesar: Vesel sem za Makedonce

Če je Zahović dosegel največ zadetkov za slovensko izbrano Boštjan Cesar ne želi razkriti svojega favorita za naslov prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Cesar ne želi razkriti svojega favorita za naslov prvaka. Foto: Vid Ponikvar vrsto (35), pa je največ nastopov zbral Boštjan Cesar (101). Ljubljančan je pred dnevi debitiral v vlogi selektorja do 18 let in mlade upe slovenskega nogometa popeljal do dveh zmag. Najprej je premagal Savdsko Arabijo, nato pa še Hrvaško, kar je vedno sladka zmaga. Sosede vodita nekdanja zvezdnika hrvaškega nogometa Josip Šimunić in pomočnik Niko Kranjčar, s katerima se je Cesar po zmagi z 1:0, odločilen zadetek je prispeval mladi branilec Olimpije Marcel Ratnik, zapletel v daljši pogovor.

Glede favoritov na bližajočem se Euru se Cesar ni mogel odločiti in tudi ni želel izbrati posameznega favorita. Kandidatov je preprosto preveč. ''Še na vsakem prvenstvu so presenetile tudi ekipe, ki jih nismo prištevali med favorite, vsekakor pa ne gre zanemarit standardnih velikanov: Španije, Francije, Nemčije, Portugalske, evropskih velikanov. Upam, da ne bom pozabil še na kakšnega. Italija, ki je ni bilo na zadnjem svetovnem prvenstvu, se je izkazala v kvalifikacijah, kjer je bila skoraj nepremagljiva. Tudi Anglija pride v poštev, pa Belgija. To bo res zanimivo prvenstvo. Veliko je dejavnikov, ki bodo odločali o končnem zmagovalcu, ne bi pa želel nobene ekipe izpostavljati,'' je diplomatsko odvrnil novopečeni selektor mlade slovenske izbrane vrste.

Med reprezentancami, ki so mu najbolj pri srcu, je Cesar, razumljivo, omenil Hrvaško in Italijo. To sta državi, s katerima je neposredno povezan, tako družinsko kot tudi profesionalno. ''Seveda bom vesel, če bosta zmagovali, na splošno pa bi si najbolj želel, da zmaga nogomet. Ta Euro bo nekaj posebnega, prvič bo v 11 državah. Rad bi, da se pokaže, kako se lahko igra povsod. Po dolgem času bodo prisotni navijači, energija bo povsem drugačna,'' je prepričan slovenski rekorder, ki bo prihodnji mesec dopolnil 39 let. Le eno leto manj šteje makedonski junak Goran Pandev, ki ga čaka zgodovinska čast, saj bo kapetan Severne Makedonije, novinke med elito.

Z Luko Modrićem si je delil slačilnico pri zagrebškem Dinamu. | Foto: Reuters Z Luko Modrićem si je delil slačilnico pri zagrebškem Dinamu. Foto: Reuters

''Vesel sem za Makedonce. Zato pa je nogomet zanimiv, da prihajajo na Euro vedno nove reprezentance. S Pandevom sva v Italiji bila velike boje, vem, kako velik profesionalec je. Zaslužil si je to in iz srca mu čestitam za takšen vrhunec kariere, Makedoncem pa bi privoščil, da bi igrali dobro. Podobno velja za Luko Modrića. Poznam ga osebno. Je vrhunski nogometaš, pravi profesionalec, obenem pa tudi odlična oseba. Spreminjal je hrvaško zgodovino. O njem je vsaka beseda odvečna, želim mu, če bo to res njegovo zadnje veliko tekmovanje, čim boljše predstave,'' bo vsekakor stiskal pesti tudi za nekdanjega soigralca pri zagrebškem Dinamu, ki je bil na zadnjem velikem tekmovanju, SP v Rusiji, izbran za igralca turnirja, letos pa bo najverjetneje, saj bo dopolnil 36 let, odigral zadnji Euro.

Ačimović: Navdušen sem nad Francijo

Če Milenko Ačimović pred 22 leti ne bi dosegel nepozabnega zadetka s skoraj polovice igrišča proti Ukrajini, bi Slovenija le stežka zaigrala na Euru 2000. | Foto: Getty Images Če Milenko Ačimović pred 22 leti ne bi dosegel nepozabnega zadetka s skoraj polovice igrišča proti Ukrajini, bi Slovenija le stežka zaigrala na Euru 2000. Foto: Getty Images Cesarju v bogati karieri ni uspelo nastopiti na evropskem prvenstvu. Čar svetovnega prvenstva (2010) je okusil, pri Euru pa se je vedno zataknilo. Ljubljančan ni skrival, da je bila to njegova velika želja in največja ''črna pika'' kariere. O tem, kako lepo je igrati na največjem turnirju, kar ga ponuja stara celina, mu lahko veliko pove Milenko Ačimović. Z njim sodeluje kot selektor mlajših kategorij. Ačimović je letos že izkusil en Euro, vodil je slovenske upe na ''domačem'' evropskem prvenstvu do 21 let, zdaj pa bo kot zunanji opazovalec spremljal še dogajanje na članskem Euru. ''Prepričan sem, da bomo spremljali vrhunski nogomet. Gledalci se vračajo na tribune, vsi skupaj smo pogrešali takšno vzdušje, tako navijači kot tisti, ki bomo spremljali dvoboje pred ekrani,'' je navdušen, ker bodo tribune znova izžarevale navijaško strast in posebno energijo.

Med svojimi favoriti za naslov je Ačimović naštel nekaj držav, ki kotirajo zelo visoko tudi pri stavnih hišah. ''Izpostavil bi Francijo, Španijo in Italijo. Morda tudi Nemčijo. No, največji favorit v mojih očeh je Francija. Navdušen sem nad njo. Če Francozi s to ekipo ne bodo prišli do finala, bo to res neuspeh. Imajo namreč neverjetno kakovostno ekipo. Dobro so uigrani, delujejo zrelo in vedo, kaj hočejo. Težko verjamem, da bi prišlo do kakšnega presenečenja, kot je bilo denimo na EP 2004 na Portugalskem, ko je bila najboljša Grčija. A nikoli ne veš, dejavnik presenečenja je v nogometu vedno prisoten,'' dodaja 44-letni Ljubljančan, ki je tudi sam okusil čar evropskega prvenstva, saj je leta 2000 branil barve Slovenije na ''zgodovinskem'' Euru v Belgiji in na Nizozemskem.

Evropski naslov bo branila Portugalska, ki jo čaka skupina "smrti" z Nemčijo, Francijo in Madžarsko. | Foto: Reuters Evropski naslov bo branila Portugalska, ki jo čaka skupina "smrti" z Nemčijo, Francijo in Madžarsko. Foto: Reuters

Ne izključuje torej katerega izmed scenarijev, po katerem bi se naslova dokopala reprezentanca, katere pred prvenstvom niso uvrščali na ožji seznam kandidatov za naslov, a je bolj prepričan v takšen razplet dogodkov, da bodo o evropskem naslovu odločale velesile. In da bo v velikem finalu zaigrala Francija.

Šport TV
Sportal Kje si boste lahko ogledali EURO 2020?
Francija Navijači
Sportal Makedonci ponujajo nore sanje o bogatem zaslužku
Diego Llorente
Sportal Covid Špancem ne prizanaša: Pozitiven še Llorente
Matthias Käit
Sportal Japonci ugnali Srbe, nogometaš Domžal zablestel proti baltiškim sosedom
Aleksander Čeferin London
Sportal Kako so se odločili selektorji?
Ne spreglejte