Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
21. 11. 2015,
22.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andraž Šporar NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 21. 11. 2015, 22.24

8 let

Andraž Šporar ohladil vroče Mariborčane (video)

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V velikem derbiju sta pred 14 tisoč gledalci v Stožicah v zaostali tekmi 15. kroga Prve lige Telekom Slovenije Olimpija in Maribor remizirala z 2:2.

Pred težko pričakovanim derbijem, v katerega je vodilna Olimpija vstopila s sedmimi točkami prednosti pred Mariborom, ta je na drugem mestu, so se gledalci z minuto molka in ne prekinitvijo v deveti minuti, kot je bilo napovedano sprva, poklonili prav na dan derbija preminulemu Zoranu Ubaviću, nekdanjemu golgeterju Olimpije, ki nas je zapustil mnogo prezgodaj.

Oba trenerja sta malce presenetila z začetnima enajstericama. Pri Mariboru je na priložnost na klopi čakal kapetan in najboljši strelec Marcos Tavares. Pri Ljubljančanih je podobna usoda doletela Roka Kronavetra. Derbi, ki je minil ob bučnem navijanju približno 14 tisoč gledalcev, kar je rekord slovenske lige, je bil odličen.

Že v sedmi minuti prvi šok za domače občinstvo

Že začel se je dobro, a ne za Ljubljančane. V sedmi minuti jih je doletel prvi šok. Po podaji Dareta Vršiča – nekdanjega ljubljenca navijačev Olimpije, ki so ga ob vsakem dotiku z žogo izžvižgali – se je pred vrati domačih odlično znašel Gregor Bajde in zadel za vodstvo Maribora z 1:0. Olimpijo je doletel hladen tuš, a se ni ustavila. Že v 12. minuti je nevarno poskusil Ezekiel Henty, a mimo gola. Štiri minute pozneje je od daleč streljal še Alves da Silva, tudi Portugalčev strel je zletel mimo vrat.

Po 20 minutah so gostje vodili z 2:0

V 20. minuti je bil nevaren Maribor, streljal je Petar Stojanović, a so Ljubljančani njegov strel blokirali. Že minuto pozneje je Ljubljančan v vrstah Štajercev streljal z desne strani in mojstrsko zadel. Maribor je prišel do visoke prednosti z 2:0, a se Olimpija ni predala. Že v 25. minuti je imel izjemno priložnost Henty, ki se je dobro znašel v gneči mariborskih branilcev, prišel sam pred Jasmina Handanovića, a mu je za bolj zbran zaključek akcije zmanjkalo nekaj moči. Mariborski vratar je njegov poizkus zaustavil. Je bil pa zato nekdanji član Olimpije nemočen minuto za tem, ko je po kotu Mihe Zajca žogo mojstrsko podaljšal branilec Nemanja Mitrović, pred golom Maribora pa se je sijajno znašel Andraž Šporar in učinkovito, pa tudi atraktivno zabil žogo v mrežo.

Spet upanje za Olimpijo, ki je močno pritisnila proti vratom nasprotnika, a do konca polčasa ni zadela. Zajc in Matic Fink sta poskusila, a mreža Maribora se ni zatresla. Na drugi strani bi še tretjič lahko zadeli tudi vijoličasti, Dare Vršič se je znašel sam pred vrati Aleksandra Šelige, a ni zadel. Gostje so na polčas odšli z minimalno prednostjo, gledalci pa so obema ekipama za to, kar sta prikazali, lahko le zaploskali.

Izjemen začetek Olimpije v drugem polčasu, potem pa ...

Tudi drugi polčas so bolje začeli Ljubljančani, spet je poskusil Zajc, a je Handanović njegov strel atraktivno ubranil. Vratar Maribora je bil že premagan v 50. minuti, ko je s prostega strela z 18 metrov poskusil Alves, a se je Portugalčev strel odbil od desne vratnice in Maribor je ohranil prednost.

Na sredini drugega polčasa je bilo vroče. Po prekršku ob avt liniji je sodnik pokazal rumeni karton Stojanoviću, a se ta s tem nikakor ni strinjal. Po ugovarjanju in besedah, ki so ga očitno zmotile, je Davor Drečnik izgubil potrpljenje in iz žepa povlekel rdeč karton. Mladi Ljubljančan v vrstah Maribora je povsem izgubil živce in zdelo se je, kot da želi fizično obračunati z delivcem pravice. Zaustaviti so ga morali Mariborčani, ki so vstali s klopi, držal ga je tudi trener Krunoslav Jurčić. Vsekakor neprimerno obnašanje nogometaša, ki se lahko pohvali tudi z nastopom za slovensko reprezentanco. In seveda hitro ukrepanje Jurčića, ki je s klopi potegnil izkušenega Aleša Mejača, ta je zapolnil izpraznjeno mesto na desni strani obrambe, in na sredini igrišča žrtvoval Vršiča.

Olimpija se je mučila, potem je stvari v svoje roke vzel kapetan

Kot da bi številčna prednost Olimpijo uspavala, za Mariborčane je veljalo ravno obratno, se je igra potem umirila. Prvaki so rutinirano kontrolirali potek tekme in jo pripeljali vse do zaključka. Ljubljančani si niso priigrali večjih priložnosti, še največjo je imel Maribor. V 72. minuti je po strelu z glavo prečko zatresel Jean-Philippe Mendy.

Tudi Olimpija je nekaj poizkušala, a zadeti ni znala. Vse do sodnikovega podaljška, ko je za nov zvezdniški trenutek poskrbel kapetan domačih Šporar. Prejel je žogo na robu kazenskega prostora, zamahnil z desnico in neubranljivo zadel za remi. Zadetek, ki je bil že njegov 17. prvenstveni v tej sezoni, in zlata vreden gol, ki ohranja prednost Olimpije na varnih sedmih točkah.

Ne spreglejte