SiolNET. Sportal Nogomet
4,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Amedej Vetrih

Amedej Vetrih padel na dopinškem testu, Domžale opozarjajo na neskladja

4,83

termometer

Amedej Vetrih
Foto: Vid Ponikvar

Slovensko športno javnost je šokiral nov primer kršenja protidopinških pravil. Tokrat je pravila kršil nogometaš Domžal Amedej Vetrih. Občasni slovenski reprezentant je pred dvema mesecema padel na dopinškem testu. Po zaužitju prehranskega dopolnila je bil pozitiven na higenamin. Slovenska protidopinška agencija (SLOADO) mu je izrekla polletno prepoved tekmovanja. Vetrih je priznal uporabo in s pisnim priznanjem sprejel ponujene sankcije.

Trener Domžal Simon Rožman je doživel velik udarec, saj skoraj do konca jesenskega dela ne bo mogel računati na pomoč pomembnega zveznega igralca Amedeja Vetriha. Sedemindvajsetletni Primorec je kršil protidopinška pravila.

Zaužil je prehransko dopolnilo, ki ga je kupil v trgovini, v njem pa je bila tudi specificirana snov higenamin, katere uporaba je strogo prepovedana. Občasni reprezentant, ki je za najboljšo izbrano vrsto vknjižil tri nastope, bo tako moral pozabiti na nogomet. Kazen se mu bo iztekla 25. novembra. Vetrih je stari znanec Prve lige Telekom Slovenije. V 1. SNL je v dresu Gorice in Domžal odigral 187 tekem ter dosegel 20 zadetkov.

Zakaj je kupil dopolnilo?

V državnem dresu je odigral tri tekme. V državnem dresu je odigral tri tekme. Foto: Vid Ponikvar "Zavedam se svoje odgovornosti ob jemanju omenjenega prehranskega dopolnila, predvsem pa obžalujem dejstvo, da se pred uporabo oziroma pred nakupom nisem pozanimal o vseh vsebovanih snoveh. Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči, hkrati pa mi pomagalo pri regeneraciji, tako da sem pri vodilnih slovenskih ponudnikih športne prehrane iskal nekaj takšnega," je dejal Vetrih.

"Kot sem dejal v izjavi za Sloado, sem zadevo našel na spletu, nakup pa je v mojem imenu opravil soigralec Dario Melnjak, ki živi v Ljubljani, kjer se dotična trgovina nahaja. Glede na to, da sem izdelek kupil v prosti prodaji v trgovini v Sloveniji, nisem niti pomislil, da bi lahko vseboval prepovedano snov. Za higenamin prej še nikoli nisem slišal in ga nisem poznal do tega primera, ko je bil moj vzorec pozitiven," je pojasnil 27-letni vezist.

Dodal je, da je šele po prejetem obvestilu o pozitivnem vzorcu s pomočjo klubskega terapevta v klubu našel napisano, da kupljeni proizvod vsebuje to snov. "Nemudoma sem se odzval na sestanek in zaslišanje pri Sloadu, potrdil pripravljenost za popolno in iskreno sodelovanje ter se na podlagi ugotovitve, da je higenamin bil prisoten v prehranskem dopolnilu, odpovedal pravici do odprtja in analize vzorca B," pravi Vetrih.

"Iskreno obžalujem nastalo situacijo ter sem pripravljen nositi vse morebitne posledice. Ob tem upam, da bo moj primer služil kot opozorilo vsem športnikom, da bodo pri nakupu vsakega dopolnila, četudi je vsakomur dostopno v prosti prodaji, izredno previdni," je še poudaril Vetrih, ki mu je Sloado izrekel sankcijo izločitve iz športa za dobo šest mesecev, ki bo trajala do 25. novembra 2018. Vetrih je bil pozitiven 18. aprila po tekmi 20. kroga Prve lige Telekom Slovenije proti Celju.

Oražem opozoril na neskladja

Matej Oražem apelira na ustrezne odgovorne ograne, da poskrbijo, kako v bodoče ne bo prihajajo do takšnih neskladij. Higenamina namreč ni navedenega na slovenski deklaraciji izdelka. Matej Oražem apelira na ustrezne odgovorne ograne, da poskrbijo, kako v bodoče ne bo prihajajo do takšnih neskladij. Higenamina namreč ni navedenega na slovenski deklaraciji izdelka. Foto: Urban Urbanc/Sportida Klubsko stališče je pojasnil športni direktor Matej Oražem. "Popolnoma obsojamo namerni doping, ki mu v profesionalnem ali rekreativnem športu ni mesta. Zaradi tega prihaja do zelo zahtevnega preverjanja vseh prepovedanih živil, med katere se uvrščajo tudi takšne snovi, ki so v prosti prodaji žal dostopne vsakomur. V primeru, kot je Amedejev, se lahko posledično zgodi, da neprevidna uporaba prehranskega dopolnila, ki ni niti blizu želji po dopingu, športnika pahne v polletno ali celo daljšo osamo, ob tem pa negativno vpliva tudi na njegovo kariero," je uvodoma dejal Oražem.

Dodaja, da je dejstvo, da bi morali biti profesionalni športniki povsem seznanjeni z vsebino vseh prehranskih dopolnil, tako da je v tem primeru odgovornost vsekakor Amedejeva. Pojasnil je, da higenamina, ki je bil v tem primeru sporen, ni bilo navedenega na slovenski deklaraciji izdelka in ga kupec tam ne bi mogel najti.

"Šele na podlagi naše natančnejše poizvedbe smo ugotovili, da je bil naveden na angleški deklaraciji, kar je po našem mnenju nedopustno. Apelirali bi na ustrezne odgovorne organe, ki morajo poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih neskladij. Ne gre le za težavo dopinga, ampak bi lahko določene snovi povzročile tudi zdravstvene težave pri uporabniku. Samo predstavljajte si, da bi bil nekdo na določeno snov alergičen, na deklaraciji pa ne bi bila navedena. Trg ni primerno reguliran in v tem primeru je celotna odgovornost na strani porabnikov, torej športnikov," je še dejal športni direktor in poudaril, da v klubu nogometašu stojijo ob strani, saj so prepričani, da ni želel namerno zaužiti prepovedane snovi, bo pa v skladu s klubskim pravilnikom suspendiran.

Izjava SLOADO

V zvezi z odločitvijo v primeru SLOADO proti igralcu Amedeju Vetrihu, članu Nogometne zveze Slovenije, zaradi kršitve protidopinških pravil:

Amedej Vetrih je občasni slovenski reprezentant ... Amedej Vetrih je občasni slovenski reprezentant ... Foto: Reuters Na podlagi 32. člena Protidopinškega pravilnika SLOADO (Pravilnik) je v preddisciplinskem postopku v zadevi proti igralcu Amedeju Vetrihu, članu Nogometne zveze Slovenije (NK Domžale), zaradi kršitve prve in druge točke 7. člena protidopinških pravil, na podlagi sodelovanja in pisnega priznanja športnika o kršitvi protidopinških pravil dne 18. 4. 2018, Slovenska antidoping organizacija 13. 6. 2018 izdala odločbo, s katero so bile igralcu izrečene naslednje sankcije:

 • izločitev iz športa za šest (6) mesecev na osnovi 41.1 in 44. člena Pravilnika SLOADO,
 • plačilo stroškov testiranja in upravljanja rezultatov v višini 500 evrov (49. člen Pravilnika).

SLOADO je dne 16. 5. 2018 s strani Wada akreditiranega laboratorija prejel obvestilo o nasprotni analitični ugotovitvi (pozitiven rezultat) v vzorcu igralca Amedeja Vetriha, odvzetem dne 18. 4. 2018 na tekmovanju Prve lige Telekom Slovenije v Športnem parku Domžale. Navedeni vzorec je vseboval prepovedano snov HIGENAMIN.

HIGENAMIN je v športu prepovedana snov rastlinskega izvora, ki je uvrščena na WADA-listo prepovedanih snovi in postopkov v letu 2018 v skupino S3, kamor sodijo vsi beta-2-agonisti. Higenamin je snov, ki je prepovedana ves čas (na tekmovanjih in zunaj njih). Higenamin, ki se sicer v humani medicini ne uporablja, je bil prvič uvrščen na listo s 1. 1. 2017 in po Pravilniku sodi med specificirane snovi.

Lani se je izkazal v dresu Domžal v kvalifikacijah za evropsko ligo. Lani se je izkazal v dresu Domžal v kvalifikacijah za evropsko ligo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko kršitev protidopinških pravil vključuje specificirano snov in lahko športnik ali druga oseba dokaže svojo neznatno krivdo ali malomarnost, je najmanjša sankcija opomin brez obdobja izločitve, največja pa dve (2) leti izločitve, odvisno od stopnje krivde športnika ali druge osebe (člen 44.1.1).

Pred prihodom v Domžale je nosil dres Gorice. Pred prihodom v Domžale je nosil dres Gorice. Foto: Vid Ponikvar SLOADO je pri tehtanju krivde ocenil, da je izrečena sankcija ustrezna glede na igralčevo stopnjo krivde, ki jo ocenjuje kot neznatno, ker je igralec izkazal, da se ni zavedal, da prehransko dopolnilo (iFORCE NUTRITION Max Out), ki ga je kupil v trgovini in zaužil, vsebuje specificirano snov higenamin. Igralec se zaveda svoje odgovornosti in je od prvega obvestila o domnevni kršitvi pravil v postopku ponudil popolno sodelovanje, priznal uporabo, se odpovedal analizi B vzorca in obravnavi pred disciplinsko komisijo SLOADO. S pisnim priznanjem je sprejel ponujene sankcije.

Obdobje izločitve, upoštevajoč člen 31.5.3 Protidopinških pravil SLOADO, začne teči z dnem sprejema neobvezne začasne izključitve 25. 5. 2018. Skladno s pravili je bila odločitev poslana Nogometni zvezi Slovenije, evropski nogometni zvezi, mednarodni nogometni zvezi (Fifa) in svetovni protidopinški agenciji Wada, pri čemer imata Fifa in Wada možnost pritožbe na arbitražo SLOADO.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • norimax / 14.06.2018. ob 23:14 +1 - 1

  prepovedana snov rastlinskega izvora; A regrat še potem lahko je, glede na to, da se ga nabira direktno v naravi.....

  +1 - 1
 • Matjaz / 15.06.2018. ob 08:10 +1 - 1

  Prav zanimivo bi bilo testirati urin iz pisoarjev na Celjski koči v času Tuševega vzpona na Celjsko kočo ☺️.

  +1 - 1
 • Matjaz / 25.06.2018. ob 09:42 0 0

  le kdo mi deli te minuse??

  0 0
delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin