SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pripravili smo tekaški ''tempomat''

2

termometer

Vsak tekač se na polmaratonski ali maratonski preizkus poda z določenim ciljem. Največkrat je ta cilj izražen z rezultatom. Na Sportalu smo za vas pripravili tabelo, ki vam pomaga ubrati pravi tempo.

Pripravili smo tabelo v kateri smo povprečen kilometrski tempo preračunali v končen rezultat tako za polmaratonsko kot maratonsko razdaljo. V tekaških krogih se hitrost teka običajno izraža v tej ''merski enoti'' (čas / km). V prvem stolpcu spodnje tabele je prikazan povprečen kilometrski čas, ki ga morate odteči, če želite doseči rezultat, ki je prikazan v srednjem (polmaraton) oziroma desnem stolpcu (maraton). V prvi vrstici je prikazan povprečen tempo Patricka Makauja, ko je na letošnjem berlinskem maratonu postavil svetovni rekord (2;03:38). Kenijec je v povprečju vsak kilometer maratonske proge pretekel v neverjetnem času 2:55,8.

V preostalih vrsticah se tempo upočasnjuje po pet sekund na kilometer, rezultati pa so posledično vedno slabši. V stolpcu tako lahko poiščete rezultat, ki ste si ga zadali za cilj in ugotovili boste kako hitro morate preteči vsak kilometer. Na ljubljanskem maratonu bodo ob progi kilometrske oznake, s pomočjo katerih lahko preverjate, ali ste na pravi poti do svojega cilja.

Drugi način, ki vam lahko pomaga, so tempo tekači. Tudi na letošnjem maratonu bo šest tekačev, ki bodo maraton tekli v enakomernem tempu in bodo v cilju v času 3;00:00, 3;15:00, 3;30:00, 3;45:00, 4;00:00 in 4;15:00. Tempo tekači bodo označeni z baloni, na katerih bo napisan končni rezultat, katerega so zadolženi doseči, prepoznali pa jih boste tudi po pisanih tekaških dresih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin