Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 9. 2013,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirk Nowitzki Boštjan Nachbar

Četrtek, 5. 9. 2013, 10.39

8 let

Zakonca Schell ljubita košarko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na letošnjem evropskem prvenstvu v košarki ne manjka zanimivih zgodb o navijačih. Pred dvorano Tivoli smo naleteli na zakonca Schell. Mož Walter se zvesto oklepa bobna in izžareva posebno strast.

Nemčija je zadnji evropski prvak, ki se je naslova veselil na domačem parketu. To je bilo pred 20 leti. Je napočil čas, da jo v tej vlogi nasledi Slovenija? "Morda, košarka je polna presenečenj. Samo poglejte, Finska je ugnala Turke, Velika Britanija pa Izrael. Kdo bi si mislil," nam je zatrjeval priletni nemški navijač. V rokah je ponosno držal velik boben, ki je le nekaj ur pozneje donel na srečanju s Francijo. Prej nam je govoril o presenečenjih, največjega je dočakal v večernih urah, ko se je njegova Nemčija veselila zaslužene zmage. Od navdušenja ga je vrglo na zadnjico, po porazu favorizirane Francije pa je njegov boben ponorel od navdušenja.

V popoldanskih urah, ko je šele prispel pred ljubljansko dvorano, nam je predstavil strast do košarke. Pohvalil se je s tem, da v zadnjih štirih letih ni izpustil niti enega srečanja Bamberga. Tistega kluba, kjer je v prejšnji sezoni blestel Boštjan Nachbar. "Krasen igralec. Na začetku je bil zelo dober, potem se je nekoliko izgubil, v finalu, ko je bilo najbolj potrebno, pa je zadeval kot za stavo. Vesel sem, da je odšel v Barcelono. Zasluži si milijone," je dejal Walter Schell, ki z ženo Ulli pooseblja ljubezen do košarkarskega nemškega dresa. Da lahko tako pogosto obiskuje tekme Bamberga, se zahvaljuje razumevajočemu nadrejenemu. "S sodelavci se da marsikaj dogovoriti. Nadure opravljam takrat, ko se drugi zabavajo. Vse zaradi ljubezni do košarke. Ta je pa moja zabava." Z ženo je ustanovil navijaško skupino Fans Respect Fans, v katero so vabljeni vsi, ki spoštujejo druge navijače. Nikakor noče doživljati stresov in sovraštva, ki jih videva med navijači na nogometnih tribunah, zato mu je košarka še toliko bolj pri srcu.

Nemških privržencev bo v Ljubljani iz dneva v dan več. V družbi Schellovih sta se znašla tudi bodoča starša iz Berlina, ki spremljata nastope Nemčije na največjih tekmovanjih vse od leta 2007. Nista pozabila pohvaliti ozračja, ki so ga zakuhali slovenski navijači in si na vsakem koraku prislužili pohvale. Izpostavila sta predvsem prigode na Poljskem in v Turčiji.

Bayern gradi resen projekt, Ljubljana ga je očarala

Nemčija je po zaslugi Bayerna in Borussie Dortmund skokovito pridobila na lestvici priljubljenosti nogometnih lig. Prebuja pa se tudi v košarkarskem smislu. "Imamo Albo in Bamberg, zdaj je zelo močan še Bayern. Veliko vlaga v košarko, gradi resen projekt in v naslednjih letih gre verjeti, da bomo imeli novega prvaka. A to me ne moti, saj dela uslugo ugledu nemških klubov v Evropi. Vedno močnejši smo." Kar zadeva reprezentanco, ki v Sloveniji ne računa na nekatere zvezdnike iz lige NBA, javnost najbolj pogreša edinstvenega Dirka Nowitzkega, Walter meni, da je pomlajevanje doseglo pravi pomen. "Včasih je treba stopiti korak nazaj, da bi nato naredil dva naprej. Ne smemo biti odvisni le od enega igralca. Potrebna je reorganizacija in kar dobro nam uspeva. Meni je pomembno le to, da se fantje borijo. Potem lahko tudi izgubijo, a bom vseeno zadovoljen," je dejal nemški navijač, jezen na rojake, ki bodo dogajanje v Sloveniji spremljali iz domačih naslanjačev.

"Lahko bi prišli v Slovenijo. Blizu je in všeč bi jim bila. Ljubljana me je očarala v eni noči. Bilo je čudovito. Središče je prepolno bogate zgodovine, ljudje so prijazni, z ženo sva uživala ob rdečem vinu," je pojasnil, nato pa se je k pogovoru vključila še žena Ulli. "Res je. Čeprav prihajava iz Bamberga, prestolnice piva, ga ne pijeva. Raje imava vino, ki ga prek družinskega podjetja tudi uvažava. Največ iz Italije."

V soboto, ko bo skupina A, nastanjena v Ljubljani, na evropskem prvenstvu počivala, se bosta družila z nemškimi reprezentanti. S številnimi gojita prijateljski odnos, vrata hotela, kjer prebivajo, pa bodo odprta tudi drugim nemškim navijačem. Simpatična poteza za največje presenečenje dneva. Če bodo igrali tako dobro, kot so proti Parkerjevi Franciji, bo Walterjev boben še dolgo odmeval.

Ne spreglejte